Fuck die onzekerheid

F*ck die onzekerheid: hoe vrouwen kunnen genieten van hun succes

Veel werkende vrouwen blijken er last van te hebben: ze zijn goed in wat ze doen, maar hebben toch het gevoel dat ze vroeger of later door de mand zullen vallen. Volgens coach Vreneli Stadelmaier is dit het ‘impostor syndrome’. In F*ck die onzekerheid zet ze uiteen wat dit syndroom is, hoe je eraan komt en hoe je er weer vanaf komt. De voorbeelden zijn pijnlijk herkenbaar, maar de mogelijke oplossing komt pas in het laatste hoofdstuk aan de orde.

Impostor syndrome?

Het klinkt als de zoveelste hype in coachland. Maar het begrip ‘impostor syndrome’ blijkt voor iets erg herkenbaars te staan: een onzekerheid waar veel vrouwen (en ook een paar mannen) in hun leven mee te maken krijgen. “Ik had geluk.” “Het was gewoon toeval.” Veel vrouwen hebben de neiging om de oorzaak van hun succes in externe factoren te zoeken. En ‘uitblinken’ is van huis uit een groot gevaar, want dan verstoor je de harmonie in de groep. Bovendien wordt ‘vrouw zijn’ linksom of rechtsom uiteindelijk toch als minderwaardig beschouwd. Deze gevoelens zijn het resultaat van opvoeding, cultuur en genetisch materiaal. Vrouwen worden hierdoor bang om van hun voetstuk te vallen en als fraudeur ontmaskerd te worden. Daardoor gaan ze keihard werken of juist iedere uitdaging uit de weg. In beide gevallen kunnen ze niet genieten van hun talenten.

Coach én ervaringsdeskundige

Van oorsprong is Vreneli Stadelmaier bedrijfskundige. Sinds 2007 heeft ze een coachingsbureau en helpt ze vrouwen om zich te ontdoen van deze onnodige onzekerheid. Na 7 jaar heeft ze voldoende ervaring opgedaan en anekdotes verzameld om er een boek over te schrijven. Vooral de anekdotes van haar cliënten en vrouwen in haar omgeving geven kleur aan het boek. Ze gebruikt ook voorbeelden uit haar eigen leven, maar deze zorgen vooral voor een ongemakkelijk gevoel. Zeker omtrent gedoe met haar ex-man lukt het haar niet de situaties met voldoende distantie te beschrijven.

Fuck die onzekerheid

Veel verdieping in het probleem, weinig oplossingen

Hoe verder je komt in het boek, hoe meer je weet over dit ‘impostor syndrome’ en hoe dit zich in jou openbaart. Want de kans is erg groot dat je in ieder geval wel iets ervan herkent. Met behulp van tests en denkoefeningen leg je de aard van je eigen onzekere trekjes bloot. Gaandeweg begin je ook wel te snakken naar een oplossing. Dat was immers de belofte van de schrijfster: nooit meer (onterecht) bang om door de mand te vallen. Die oplossing laat helaas lang op zich wachten en bestaat voornamelijk uit een opsomming van open deuren. Pas in het laatste hoofdstuk, de laatste 25 pagina’s, presenteert Vreneli Stadelmaier een plan met 7 stappen om het ‘impostor syndrome’ onder de duim te krijgen en meer te genieten van je eigen succes.

Vooral om deze val te herkennen

Het duurt dus wel erg lang voordat Vreneli Stadelmaier komt met oplossingen. Maar misschien is dat ook wel niet het belangrijkste aan het boek, uiteindelijk. Waardevol vind ik vooral de herkenning van het ‘impostor syndrome’ in jezelf. Want ook jij zal jezelf beperken in je groei en geluk, doordat je wordt gehinderd door verwachtingen en culturele patronen. F*ck die onzekerheid zet je aan het denken: waar ondermijn jij onbewust of bewust je eigen succes? Wanneer je verder wilt kijken dan het boek, kun je terecht op de website voor F*ck die onzekerheid. Ook de literatuurlijst nodigt uit om verder te lezen over dit onderwerp.

Specificaties van het boek

  • Titel: F*ck die onzekerheid
  • Auteur: Vreneli Stadelmaier
  • Gepubliceerd in: oktober 2014
  • Uitgeverij: Prometheus Bert Bakker
  • Aantal pagina’s: 172
  • ISBN-13: 9789035142664
  • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als ebook
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
  • Avatar
    Sandra
    Geplaatst op 14:06h, 23 januari Beantwoorden

    Goed artikel Cecile! Vrouwen zijn met dit soort zaken soms zelf hun ergste vijand. Bewustwording hiervan is de helft van de oplossing.

  • Avatar
    Marianne
    Geplaatst op 14:34h, 20 februari Beantwoorden

    Ne*k onzekerheid. Het is bittere noodzaak om succesvol te zijn. Hoe moet je anders een dak boven je hoofd houden en ecologische dingen kopen?

Geef een reactie