Recensie: vegan taart en brood met kookboek ‘Dosia bakt vegan’

Wat mis je als (bijna-)vegan het meest? Kaas? Vlees? Ei? Roomboter? Voor mij zit de uitdaging vooral in het toepassen van vervangers in baksels. Vegan bakken is een totaal parallelle wereld, van koek en cake tot hartig. Je moet vervangers voor zuivel en ei gebruiken en je allerlei nieuwe technieken eigen maken. Ik was dan ook blij verrast dat ik kookboek ‘Dosia bakt vegan’ in de zomer van 2020 voor mijn verjaardag kreeg. Na ruim een jaar vegan bakken heb ik genoeg recepten kunnen testen om mijn ervaringen te kunnen delen met een recensie.

Kookboek voor wie wil bakken zonder dierlijke producten

Auteur Dosia Brewer schrijft recepten voor bladen zoals delicious., Seasons en Margriet. Ze is naar eigen zeggen nieuwsgierig naar nieuwe technieken en ingrediënten. Daarnaast vindt ze dat we prima minder dierlijke producten kunnen gebruiken in onze keuken. Een perfecte combinatie voor een kookboek met alleen maar vegan taarten, koekjes, brood en andere baksels. En dat kan nog een hele uitdaging zijn, want juist baksels leunen vaak enorm op boter, melk en vooral eieren.

Shortbread met venkelzaad

Hoe is het kookboek ingedeeld?

Hoe je die boter, melk en eieren goed kunt vervangen komt daarom ook uitgebreid aan bod. Dosia noemt de vervangers niet alleen, maar legt ook uit waarom je ze gebruikt oftewel welke functie ze vervullen in de taart of het brood. Is het nodig voor het rijzen? Voor de textuur? Ook is er een heel hoofdstuk over aquafaba, het kookvocht van kikkererwten, dat net zo mooi opgeklopt kan worden als echte eiwitten. Naast deze informatie staat Dosia bakt vegan vol met recepten voor cake & taart, koek, zoet brood, hartig en ruim 25 recepten voor basiszaken zoals ‘botercrème’ en vegan bladerdeeg. Exclusief die basisrecepten bevat Dosia bakt vegan ongeveer 90 recepten voor vegan koekjes, taarten, zoete broodjes en hartige baksels.

Plaatkoek met bosvruchten uit eigen tuin

Nog best een uitdaging

De bedoeling was om elke week wat te bakken. Zo zou ik in twee jaar tijd het hele kookboek doorakkeren. Dat is niet gelukt. Sterker nog, na de eerste (eenvoudige en smakelijke) plaatkoek in augustus heeft het tot rond Sinterklaas geduurd voor ik weer iets maakte (werkelijk goddelijke speculaas). Iets aan het boek heeft een verhoogde drempel. Zo vergde de speculaas van die oldskool speculaasplankjes. Ik heb ze gewoon met uitsteekvormpjes gemaakt, samen met mijn dochter. Veel recepten vergen ook ingrediënten waar je niet een-twee-drie aan komt, zoals krenten en parelsuiker. Bovendien zijn de meeste recepten best ingewikkeld. Niets voor de finale van Heel Holland Bakt, maar ook weinig recepten waarvan je al bladerend zegt: goh, dat ga ik vanmiddag eens even meteen bakken.

Door de gemberpoeder pittige speculaasjes met uitsteekvormpjes ipv speculaasvormen

Handvol foutjes in het kookboek

Wat ook niet helpt is dat er blijkbaar meerdere foutjes in het kookboek zijn geslopen. Op haar website geeft Dosia de noodzakelijke correcties. Ik heb ze overal erbij geschreven en had gelukkig nog geen van de betreffende recepten gemaakt, toen ik hier achter kwam. Echt precies op tijd, want een dag later zou ik de West-Friese krentenmik maken. Dan maakt het wel uit of je 1,5 theelepel zout (fout) of 0,5 theelepel zout (goed) aan het deeg toevoegt. Ik maakte het brood uiteindelijk met rozijnen, omdat ik nergens krenten kon kopen. Maar wauw, want een fantastisch zoet en smakelijk gebeuren is het geworden! Mijn dochter van toen nog 6 jaar wilde het meteen als ‘taart’ op haar verjaardag.

Krentenmik met rozijnen…

Mijn eerste stapjes met aquafaba

Het kookboek dwong mij om eindelijk aan de slag te gaan met bijvoorbeeld aquafaba. Ik kook mijn kikkererwten meestal zelf op en had niet zo’n zin om meteen uit te testen of ‘mijn’ kookvocht de juiste dikte heeft. Daarom kocht ik eenmalig een blik biologische kikkererwten en vroor ik de aquafaba in porties van 15 ml in met een ijsblokjesvorm. Voor de recepten heb je namelijk vrijwel altijd 15 ml of een veelvoud daarvan nodig. Zo kon ik met aquafaba van een half jaar oud mijn allereerste meringues maken. Oei, oei, oei, wat lekker. En een mooi excuus om eindelijk een goede spuitzak te kopen.

Meringues van aquafaba ipv kippenei

Maar ik gebruikte de aquafaba ook voor mijn allereerste tulband, namelijk in de tulbandvorm die ik al 20 jaar geleden ontvreemdde uit mijn ouderlijk huis. Mijn moeder heeft hem gelukkig nooit teruggevraagd. Een eetlepel aquafaba en gist maken van deze tulband een bijzonder smakend geheel. Een beetje tussen brood en cake in. Ik vond er wel erg veel (echte) bosbessen inzitten, maar ik lees het recept nu nog eens en heel misschien heb ik te veel gebruikt. Het zou best kunnen dat ik de hele 250 gram in het beslag (deeg?) heb gegooid in plaats van 125 gram (en nog eens 125 gram voor een saus). Dat gaan we dus nogmaals bakken, hahaha.

Tulband met (misschien te veel) echte bosbessen

Al gaande leert men

Zoals je op de foto’s ziet, zijn veel van mijn baksels een beetje slordig geworden. Ik ben sowieso al niet zo’n nette koker, maar met deze recepten was het extra erg. Dat komt omdat het veelal nieuwe technieken zijn en de eerste keer is altijd een beetje prutsen. Zo werden de laatste twee empenadas een stuk netter dan de acht ervoor. Een volgende keer zal het al veel makkelijker gaan. Maar ben je panisch voor recepten die niet meteen de eerste keer perfect lukken? Dan is dit boek niks voor jou.

Empanadas

Actief koken en ‘in gesprek’ met recepten

Zo op het eerste oog lijkt mijn recensie van Dosia bakt vegan niet echt af te stevenen op een positief oordeel. Maar is het je opgevallen dat ik het heb over ‘goddelijke speculaas’ en ‘een fantastisch zoet en smakelijk gebeuren’? Bakken met dit kookboek gaat niet vanzelf, maar vergt echt een actieve houding. Met bovendien veel reflectie op het resultaat van de eerste poging. Dat ligt niet aan Dosia. Los van de handvol foutjes in het boek, zijn de beschrijvingen verder heel duidelijk. Maar ja, het zijn wel weer andere technieken. Ik maakte nooit eerder een tulband of meringues of empanadas. En iets aan dit kookboek voelt ook als een magisch boek vol alchemie ofzo. Ik wil het doorgronden. Temmen. Zoals auto rijden in een auto met versnellingspook vele malen interessanter is dan rijden in een automaat. Het is een kookboek om te ‘voelen’. Dosia zet de deur voor je open. De rest moet je zelf doen. Met vallen en opstaan.

Specificaties van dit kookboek

  • Titel: Dosia bakt vegan
  • Auteur: Dosia Brewer
  • Gepubliceerd in: 2019
  • Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
  • Aantal pagina’s: 192
  • ISBN-13: 9789059569195
  • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie