Recensie: zelf vegan ‘kaas’ maken met kookboek This cheese is nuts

Kaas. Ik weet dat het voor sommige mensen de primaire reden is om niet veganistisch te worden. En waar ik ei vooral mis als bindmiddel in van alles en nog wat, mis ik van kaas gewoon de smaak. Ik was dan ook dolenthousiast toen ik het boek van Julie Piatt, ‘This cheese is nuts! – Delicious vegan cheese at home’, ontdekte en vervolgens voor mijn verjaardag kreeg. Maar zijn de recepten een beetje fijn? Ik kwam er vooral achter dat zelf plantaardige ‘kaas’ maken nog niet zo eenvoudig is.

Wat is er veel nodig voor vegan kaas!

De voorkant van het boek is veelbelovend: binnen afzienbare tijd zou ik mijn koelkast vullen met heerlijke creaties. Volgens de auteur kan je er zelfs kaaslievende Fransen blij mee maken. En dat zegt wat. Het valt mij echter direct op dat je wel heel veel gekke ingrediënten en hulpmiddelen nodig hebt om de recepten uit ‘This cheese is nuts! – Delicious vegan cheese at home’ te maken.

Nog vrij eenvoudig is aquafaba, het eiwitrijke vocht dat onder meer in blikjes met kikkererwten zit. Wel wat lastiger als je zoals ik zelf je bonen kookt met droge bonen. Ik ben maar begonnen met het invriezen van de aquafaba in de sporadische blikjes die ik toch af en toe koop. De volgende uitdaging is modified tapoica. Julie Piatt is groot fan van dit bindmiddel, maar ik lees er discutabele dingen over. Voor een groot deel van haar recepten voor vegan kaas heb je zelfs een droogoven nodig, een apparaat van ruim 400 euro dat ik mede voor dit boek heb mogen testen. Maar dat is de luxe van het hebben van een populair online magazine. En dan heb ik het nog niet eens over Irish moss, wat ook nog ergens voor nodig is. Dit blijkt een of ander superfood zeewier, dat overigens niet eens zo moeilijk verkrijgbaar is, maar zover ben ik nog niet gekomen met dit boek.

Aan de slag met vegan kaas maken

Alle begin is moeilijk en dat geldt blijkbaar helemaal voor het maken van vegan kaas. Voor een groot deel van de recepten had ik gelukkig geen droogoven nodig, dus ik kon al vrij snel aan de slag. Zo maakte ik een kaassaus, de zogenaamde queso fresco. Deze saus, ietwat aangepast omdat ik dat dan toch niet kan laten, fungeerde als basis voor de kaas voor op mijn vegan enchiladas. Het resultaat was erg lekker: de saus is heel geschikt voor dit doeleinde en smaakt ook lekker kazig. Wel merkte ik ook dat het erg lastig is om cashewnoten echt goed fijn te malen. Het blijft toch altijd een beetje korrelig.

Kaas voor op de pizza: vegan mozzarella

Vrijdagavond is bij ons pizza-avond. En ik ben al maanden bezig met diverse manieren om de kaas te vervangen, zowel met zelfgemaakte oplossingen als met oplossingen uit zakjes. In het boek ‘This cheese is nuts! – Delicious vegan cheese at home’ staat gelukkig een recept voor vegan mozzarella. Hiervoor moest ik wel de avond van te voren zowel cashewnoten als amandelen in de week zetten. Ook was het mijn eerste keer dat ik kookte met agar agar. Maar het resultaat was heel prima! Goed snijdbare kaas die zelfs nog een heel klein beetje smolt en niet te overheersend smaakte. Wel vond ik de amandelen wat overheersen. De volgende keer probeer ik een andere verhouding cashewnoten/amandelen.

Vegan kaas uit de droogoven voor bij de borrel

Inmiddels had ik een droogoven in de keuken staan. Tijd voor de volgende uitdaging! Ik maakte zowel een soort van camembert met kokosroom en een soort van camembert met truffelolie. Beide moesten een heel etmaal in de droogoven. Ik had echter niet de indruk dat ze heel extreem ingedroogd waren. De volgende keer probeer ik wat er gebeurt op een hogere temperatuur (47 graden in plaats van 32 graden). Ook was de truffelolie in deze hoeveelheid erg overheersend. De kokoskaas was echter heel smakelijk op een toastje en het restje deed het goed als kaas op de pizza op weer een nieuwe vrijdagavond.

Leidraad in plaats van heilig kookboek

Je merkt: over geen enkel recept van ‘This cheese is nuts! – Delicious vegan cheese at home’ ben ik echt laaiend enthousiast. Maar toch fascineert de manier van denken van Julie Piatt mij. Ik zie mogelijkheden om de recepten ietwat aan te passen naar perfecte recepten voor mijzelf en ben vooral erg blij met haar technieken in inspiratie. ‘This cheese is nuts! – Delicious vegan cheese at home’ is verre van laagdrempelig, maar opent een culinair kamertje in je hoofd dat vol zit met nog te ontginnen gebied. Durf je de uitdaging aan? Dan is ‘This cheese is nuts! – Delicious vegan cheese at home’ een heel mooi begin. Wie echter bang is voor mislukkingen in de keuken, kan beter gewoon vegan kaas kopen in de winkel.

Specificaties van het boek

  • Titel: This cheese is nuts! – Delicious vegan cheese at home
  • Auteur: Julie Piatt
  • Gepubliceerd in: juni 2017
  • Uitgeverij: Avery
  • Aantal pagina’s: 208
  • ISBN-13: 9780735213791
  • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als e-book
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie