Recept: cherry bomb cinnamon rolls (oftewel vegan kersen-kaneelrolletjes)

Dit recept is geïnspireerd op een gedicht van mij. Het gedicht was al geschreven toen ik op een recept voor veganistische kaneelrolletjes stuitte. Na zo’n drie of vier keer varianten uitproberen van deze koffiebroodjes met kaneel en kersen, ben ik eindelijk voor 100 procent tevreden. Van mijn meest culinaire vriendin tot mijn buurmeisje van 7, iedereen smult van deze zoete broodjes. Met trots presenteer ik: cherry bomb cinnamon rolls.

Zelf koffiebroodjes bakken en nog vegan ook

Het is al jaren een van mijn heimelijke genoegens: van die Deense koffiebroodjes met rozijntjes en van die vla-blubber erin. Leek mij vreselijk moeilijk om zelf te maken, maar dat blijkt het dus helemaal niet te zijn. In het overigens verder ook vrij geweldige kookboek ‘Cook for Syria’ stond een recept voor veganistische cinnamon rolls met kardemon en dadels. Het enige veganistische foefje dat nodig bleek was sojamelk in plaats van koemelk. Ik probeerde het recept uit en ze waren meteen heel goed gelukt. Uiterlijk bedriegt in dit geval echt: het ziet er ingewikkeld uit, broodjes in de vorm van een spiraal, maar het blijkt kinderlijk simpel.

In verband met mijn gedicht moest de smaak echter draaien om kersen en kaneel in plaats van dadels en kardemon. Het was vooral op dat vlak wat uitproberen qua verhoudingen. Uiteindelijk koos ik voor een combinatie van kersenjam van hoge kwaliteit en bevroren kersen. En natuurlijk flink wat kaneel. Ik gebruik voor de helft volkoren speltmeel en voor de helft wit tarwemeel. Helemaal wit kan vast ook. Helemaal volkoren lijkt mij wat zwaar.

Ingrediënten voor 10 cherry bomb cinnamon rolls

 • 275 ml ongezoete sojamelk + een scheutje meer (ik houd van Provamel)
 • 7 gram instant gist (zo’n zakje)
 • 50 gram kristalsuiker
 • 225 gram witte tarwebloem
 • 225 gram volkoren speltmeel
 • 6 el (90 ml) zonnebloemolie
 • 1 theelepel zout (+ snufje)
 • 4 eetlepels kersenjam van goede kwaliteit (ik houd van Fiordifrutta)
 • 50 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 eetlepel kaneel
 • 100 gram bevroren, ontpitte kersen

Bereiding van de vegan cherry bomb cinnamon rolls

 1. Begin met het aan de kook brengen van de melk in een pannetje. Laat de melk daarna weer afkoelen tot hij zeg maar geen koorts meer heeft. Ik gebruik zelf een snelle thermometer om af en toe te checken of de melk al rond de 37 graden warm is. Als het zover is, meng je de gist door de melk.
 2. Meng in een grote kom de kristalsuiker, de twee soorten bloem, 5 eetlepels (75 ml) olie en 1 theelepel zout. Giet hier de melk met de gist doorheen en kneed tot de gluten lekker hun werk gaan doen en je een prettig kneedbare bal hebt.
 3. Leg de deegbal in het midden van de kom en doe er een theedoek overheen. Op kamertemperatuur zal de deegbal in een uur tot anderhalf uur verdubbeld zijn in omvang.
 4. Als het deeg bijna voldoende gerezen is, moet je vast wat andere dingen gaan klaarzetten. Onder meer een grote bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Ook strooi je wat bloem over je werkblad of leg je je siliconen werkmat klaar.
 5. Zet bovendien drie schaaltjes klaar met vulling. In het eerste bakje meng je de laatste eetlepel olie met de kersenjam. In het tweede bakje meng je de kokosbloesemsuiker met de kaneel en het snufje zout. In het laatste bakje doe je de in stukjes gesneden kersen. Bevroren snijden ze heel gemakkelijk: ideaal!
 6. Nu rol je het deeg uit tot ongeveer een vierkant van 35 bij 35 centimeter. Smeer het deeg eerst in met de olie-kersenjam. Strooi er nu de kaneel-suiker overheen. Ten slotte strooi je de kersen over het geheel.
 7. Rol de boel stevig maar niet overdreven op tot een cilinder. Snijd er nu 10 plakken van (of eigenlijk 12; ik bak de onregelmatige uiteindes ook altijd gewoon mee). Verdeel deze plakken over de bakplaat.
 8. Nu moet de boel nogmaals rijzen. Dit kan op kamertemperatuur in zo’n 45 minuten. Maar ik ben groot fan van mijn oven die op 35 graden kan draaien. Als je het op die manier aanpakt, is 30 minuten voldoende.
 9. Haal de bakplaat uit de oven voor zover nodig en verwarm de oven voor tot 180 graden. Bestrijk de broodjes met een beetje sojamelk. Schuif ze in de oven en bak er in 20 tot 25 minuten prachtige kersen-kaneelbroodjes van. Eet smakelijk!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie