Recept: exotische ‘kip-kerrie-salade’ zonder kip #vegan

Het begon als een grapje: een feestje geven met alleen maar vegan hapjes. Maar toen werd ik culinair strijdlustig. Mijn man en ik namen er een fles wijn bij en gingen een avondje allebei in de keuken aan de slag met een basisrecept voor salades voor op toastjes. De pluspunten van onze kipsalades voegden we samen tot één recept. Het resultaat: veganistische, exotische kip-kerrie-salade die door de gasten werd beoordeeld als ‘lekkerder dan mét kip’. Hij is ook erg lekker op brood.

Vegan kipsalade: de basis

De basis van deze kipsalade heb ik uit De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool. Zij gebruikt echter maar een paar ingrediënten en wij wilden hem wat interessanter en verrassender maken. Zowel Lisa als ik gebruiken veganaise oftewel veganistische mayonaise. Je kunt dit op steeds meer plekken in een potje kopen, zoals bij de Ekoplaza. Maar zelf maken is helemaal niet moeilijk. Ik gebruik tegenwoordig het recept van Angela Liddon uit haar boek Oh She Glows, maar Google is in dit geval je vriend. Echt niet heel moeilijk en wel zo goedkoop als je er tijd voor hebt.

vegan-kipsalade-ingredienten

Ingrediënten veganistische kipsalade

  • 200 gram vegan kipstukjes (ik ben op dit moment blij met die van de Aldi)
  • klein sjalotje (klein gehakt)
  • ½ theelepel kerrie
  • wat olijfolie
  • 8 eetlepel veganaise (mayonaise zonder ei)
  • 2 ringen ananas in stukjes (uit blik, maar vers kan vast ook)
  • 4 gedroogde abrikozen in stukjes (liefst biologisch)
  • koekenpan en foodprocessor

Stap 1: het bakken van de stukjes vegan kip

Pak alle ingrediënten. Bak de nep-kip in de olijfolie met het sjalotje en de kerriepoeder. Dit duurt zo’n vijf minuten, wat langer als de kip nog niet helemaal ontdooid is. Ondertussen kun je de ananas en de abrikozen in stukjes snijden.

vegan-kipsalade-bakken

Stap 2: maal de vegan kip in de foodprocessor

Doe de gebakken kip met de veganistische mayonaise in de foodprocessor. Hak fijn tot het een mooie textuur heeft voor een salade op een toastje of op brood. Dus geen pulp, maar ook geen grote brokken.

Stap 3: maak je vegan kipsalade exotisch

Dit is alweer de laatste stap, zo simpel kan het leven zijn. Voeg de ananas en de abrikozen toe en meng met een vork of een lepel. Niet meer malen met de foodprocessor, nergens voor nodig. Ook zout toevoegen is wat mij betreft nergens voor nodig.

Serveren maar!

Zeker als je readymade veganaise gebruikt, is dit recept voor veganistische kip-kerrie-salade werkelijk een eitje (maar dan dus zonder eitje, hahaha). Ik denk dat je ook prima kunt variëren met andere soorten fruit, zoals mango en rozijnen. Onze gasten waren in ieder geval blij verrast en ik was blij dat ik een dubbele portie had gemaakt! (De gevulde bak op de bovenste foto betreft dan ook een verdubbeling van de ingrediënten.) De dag na het feestje heb ik het restje met smaak opgegeten op brood. Yammie!

vegan-kipsalade-brood

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie