12 jul Recept: frisse ‘tonijnsalade’ zonder tonijn #vegan
Een tijdje terug schreef ik al over een vegan kipsalade. In een cook off met mijn man probeerden we allebei de lekkerste salades voor op toastjes te maken. Naast de kipsalade maakten we ook een ‘tonijnsalade’. Of eigenlijk meer een ‘zilte’ salade, waarbij een vel nori (zeewier) zorgt voor de vissmaak. Na de cook off voegden we de pluspunten van onze recepten samen tot één recept. Het resultaat is een veganistische frisse, zilte tonijnsalade die tijdens ons meest recente feestje met smaak werd opgesmikkeld. Zelf maken is heel gemakkelijk!
Vegan tonijnsalade: de basis
De basis van deze tonijnsalade heb ik uit De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool. Zij gebruikt echter maar een paar ingrediënten en wij wilden hem wat interessanter en verrassender maken. Zowel Lisa als ik gebruiken veganaise oftewel veganistische mayonaise. Je kunt dit op steeds meer plekken in een potje kopen, zoals bij de Ekoplaza. Maar zelf maken is helemaal niet moeilijk. Ik gebruik tegenwoordig het recept van Angela Liddon uit haar boek Oh She Glows, maar Google is in dit geval je vriend. Echt niet heel moeilijk en wel zo goedkoop als je er tijd voor hebt.
Ingrediënten veganistische tonijnsalade
- 400 ml blik kikkererwten (of zelfde hoeveelheid uit pot of zelf gekookt)
- 2 vellen nori (zeewier voor sushi)
- sap halve citroen
- 8 eetlepels veganaise (eivrije mayonaise)
- 1 sjalotje (klein gehakt)
- 4 augurken (klein gesneden)
- 4 zongedroogde tomaatjes (op olie, klein gesneden)
- 30 kappertjes (ongeveer 2 eetlepels)
- wat peper (zout is nergens voor nodig, ook al staat het potje wel op de foto)
- foodprocessor
Stap 1: Snijd alles voor de vegan tonijnsalade
Laat de kikkererwten uitlekken en begin daarna met het geduldige snijdwerk. Het komt de smaak echt ten goede als je de augurken en sjalot heel klein snijdt. Anders heb je er van die happen tussen zitten met één overheersende smaak. Ook de norivellen moet je heel klein maken. De gemakkelijkste manier is wat mij betreft knippen met een schaar.
Stap 2: maal de basis van de tonijnsalade in de foodprocessor
Doe de uitgelekte kikkererwten, de veganaise, de citroensap, de stukjes zeewier en wat peper in de foodprocessor en maal. Het hoeft geen pap te worden, maar flink fijn is wel lekker. De bite komt wel weer terug als je de rest van de ingrediënten toevoegt. Zorg er wel voor dat de nori nog zichtbaar als stukjes blijft. Als je de salade te fijn maalt, wordt hij grijs en dat ziet er minder smakelijk uit.
Stap 3: maak je vegan tonijnsalade fris zuur
Dit is alweer de laatste stap; gemakkelijk toch? Voeg de stukjes sjalot, augurk, zongedroogde tomaat en de kappertjes toe en meng goed door met een vork of een lepel. Niet meer malen met de foodprocessor, nergens voor nodig. Ook zout toevoegen is helemaal niet nodig.
Serveren maar!
Tada, klaar alweer! Natuurlijk proef je wel dat er geen vis in deze toastsalade zit, maar de sensatie is heel vergelijkbaar: zilt hartig met toch is fris zurigs. En dat met niet eens zo veel ingrediënten en helemaal plantaardig. Heb je wat over? De dag erna op brood bij de lunch is ook heerlijk! Oh, en voor de volledigheid ook nog ons andere recept van onze salade cook off: het recept voor vegan exotische kip-kerrie-salade. Tijd voor een feestje!
Marianne Cysouw
Geplaatst op 10:33h, 12 juliKlinkt als een tonijnsalade die ik ook zou eten 🙂
anouk
Geplaatst op 11:10h, 18 septemberHoelang blijft de salade lekker in de koelkast? En zou ik hem kunnen invriezen?
Cecile Bol
Geplaatst op 11:13h, 18 septemberInvriezen lijkt mij niet kunnen hiermee. Ik denk wel dat hij gewoon (zoals de meeste klaargemaakte maaltijden) een dag of twee of drie goed blijft in de koelkast.
Anouk
Geplaatst op 18:47h, 18 septemberBedankt, dat dacht ik ook. Ik hoopte eigenlijk dat hij 4 dagen goed zou blijven de koelkast 🙂