Recept Griekse ijskoffie: vegan frappé als opkikker of op het terras

Als kind was ik gefascineerd door de glazen frappé die mijn ouders tijdens vakantie in Griekenland dronken. Met dat schuim, die ijsblokjes en dat rietje zag het er heel gezellig en ingewikkeld uit. Een heerlijke frisse opkikker en typisch Grieks. Nu ik weet hoe eenvoudig het is om zelf te maken, heb ik periodes dat ik er elke dag een drink. Ja echt. En gewoon vegan, want ik gebruik het liefst ongezoete sojamelk hiervoor. Het recept is geen geheim en kun je ook wel op andere plekken vinden. Maar ik vind dat iedereen vaker een Griekse frappé zou moeten drinken. Dus nu ook op Eigenwijs Blij het recept voor deze heerlijke ijskoffie uit Griekenland :D.

IJskoffie met schuim, dat klinkt vies en calorierijk

Ja, ik weet het. Mede door de Starbucks en dergelijke ketens klinkt het woord frappé nogal vet. Alsof er heel veel slagroom en vanilleijs bij komt kijken. Niets is minder waar. De Griekse frappé is weliswaar niet calorieloos, maar zeker bescheiden in zijn energie. En vies? Ha, dat is natuurlijk smaak. Ik vind de frappé een van de beste culinaire uitvindingen van de afgelopen eeuw (volgens Wikipedia in 1957 in Thessaloniki).

Griekse frappé: maximaal vier (of vijf dan) ingrediënten

Voor zo’n lekkere Griekse frappé heb je in de basis maar vier ingrediënten nodig: oploskoffie, suiker, (zuivelvrije) melk en ijsblokjes. En water. Dat komt bij ons uit de kraan, maar in Griekenland uit een pak of fles.

Mengfles voor een frappé

Zorg dat je een fles of iets hebt waarin je de frappé kunt mengen. Een pet-flesje van 0,5 liter werkt goed. Omdat ik bijna dagelijks een frappé maak, heb ik een speciale hippe glazen fles ervoor. Zet ook vast een longdrinkglas (of bierglas, zoals ik) klaar inclusief rietje. Zonder rietje in een frappé eigenlijk niet te drinken. Natuurlijk heb jij rietjes van papier, bamboe of metaal in huis.

Je Griekse frappé maken

Doe een of twee ijsblokjes in je glas. Doe twee theelepeltjes oploskoffie en twee theelepeltjes suiker in je mengfles. Giet hier wat water bij. Zeker niet te veel, maar ook niet te weinig. Maximaal drie vingers. De oploskoffie moet genoeg ruimte hebben om enorm te gaan schuimen. Want schuimen, dat gaat ie doen. En dat is ook precies de bedoeling. Draai de fles goed dicht en schudden maar! De fles zit nu vol met lichtbruin schuim. Giet dit hele gebeuren in je glas met ijs en rietje. Top af met ongezoete sojamelk (andere zuivelvrije melk kan natuurlijk ook, maar ik vind amandel en kokos te overheersend van smaak).

Je frappé is nu klaar. Genieten maar van deze opkikker!

Varianten op de Griekse frappé

Ik zweer bij dit basisrecept: twee schepjes suiker en een flinke plens sojamelk. Je kunt natuurlijk ook meer of minder suiker of melk gebruiken. In Griekenland zullen ze je altijd vragen wat je wilt. Water in plaats van melk en geen suiker of juist flink veel suiker is heel normaal. Proef gewoon eerst een keertje de standaard frappé en dan kun je daarna bedenken hoe zoet en romig je de frappé hebben wilt.

Hoe drink jij je Griekse frappé het liefst?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
  • Avatar
    Filus
    Geplaatst op 13:09h, 10 augustus Beantwoorden

    Leuk! Wij kochten indertijd zo’n speciaal mini mixertje, maar heerlijk dat dat nu toch ook kan door gewoon te schudden! Hoe minder rommel in huis hoe beter. Ik ga er direct een maken!

Geef een reactie