23 nov Recept chili met chocolade en patat #meatfreemonday
Een supersimpele manier om zo veel mogelijk groente in een gerecht te stoppen is het koken van een vegetarische chili. Deze chili zit vol met tomaten, paprika en verschillende soorten bonen. De chocola geeft hem zijn zoete, volle smaak. De patat erbij is wat mij betreft wel een must: anders is zo’n kom met bonen misschien toch een beetje saai en je kunt de patat lekker in de saus dopen. In een half uur heb je twee kommen op tafel staan. Ik vind het lekker om mijn patat met zure room te eten, maar echt nodig is het niet. Zonder is deze chili veganistisch.
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 porties patat, zelfgemaakt of van de snackbar
- 1 rode ui, grof gehakt
- 1 rode paprika, in grote blokjes
- 1 eetlepel arachideolie
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 1 blik zwarte bonen (400 gram), uitgelekt
- 1 blik kidneybonen (400 gram), uitgelekt
- 1 theelepel hete gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 150 ml vegetarische bouillon
- 1 eetlepel pure chocolade
- paar eetlepels zure room
Bereiding van de chili
- Plan het bakken of halen van de patat op zo’n manier, dat je straks goed uitkomt.
- Fruit de ui met de paprika in de olie gedurende zo’n 5 minuten.
- Voeg de tomaten toe en hak met de spatel een beetje in stukjes. Voeg de bonen, specerijen en bouillon toe. Laat 15 minuten sudderen, met de deksel op een kiertje.
- Als de patat klaar is, haal je de pan van het vuur en roer je de chocolade erdoor.
- Schep in kommen en serveer met de patat en zure room. Eet smakelijk!
Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.
Meat Free Monday?
In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.
Marianne
Geplaatst op 12:13h, 23 novemberKlinkt heerlijk anders! Ik ga hem een keer maken als lunch, want dit klinkt misschien te complex voor onze mini!
Cecile Bol
Geplaatst op 12:39h, 24 novemberIk was dit recept zelf alweer vergeten. Ga het ook weer eens maken. De chili kan ook in porties in de vriezer. Ik vind het zelf wel echt nodig om er patat bij te eten, maar op zich zou gewoon zo uit een kom of met brood, rijst of couscous ook prima kunnen natuurlijk.