09 mrt Recept hartige taart met prei en geitenkaas #meatfreemonday
Ik ben dol op hartige taart en dan vooral met het speciale deeg voor hartige taart in plaats van bladerdeeg. Deze hartige taart met prei en geitenkaas valt of staat eigenlijk met de rest van de ingrediënten: de gegrilde paprika, de zongedroogde tomaten en de tijm. Ik accepteer ieder excuus om ergens tijm doorheen te doen, maar in deze taart is dit kruid wel echt essentieel. In krap een uur staat hij op tafel. Hij is voldoende voor 3 personen, maar wij eten hem vaak lekker met z’n tweeën op.
Ingrediënten voor 2 tot 3 personen
- 5 plakjes deeg voor hartige taart
- 600 gram prei, waarvan zo veel mogelijk bruikbaar, in halve ringen
- 2 eetlepels olijfolie, extra om in te vetten
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 gegrilde paprika’s uit pot, in reepjes
- 8 zongedroogde tomaten op olie, in reepjes
- 150 gram zachte geitenkaas, verkruimeld of in blokjes
- 4 eieren
- 100 ml slagroom
- peper en zout
Bereiding van de hartige taart
- Verwarm de oven voor op 200 graden, laat de plakjes deeg ontdooien en vet vast een springvorm met een diameter van 24 centimeter in met wat olie.
- Bak de prei 5 minuten aan in de 2 eetlepels olijfolie. Kluts ondertussen de eieren en slagroom met wat peper en zout in een kom.
- Voeg de tijm, paprika en tomaat toe aan de prei. Laat even sudderen, terwijl je de springvorm bekleedt met de plakjes deeg.
- Meng de geitenkaas door de groente, zodat deze smelt. Haal de pan van het vuur en voeg nu ook het eimengsel toe. Roer goed door en giet in de met deeg beklede vorm.
- Zet de hartige taart ongeveer 30 minuten in de oven. Laat hem een paar minuten rusten, voordat je hem aansnijdt. Eet smakelijk!
Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.
Meat Free Monday?
In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.
Marianne
Geplaatst op 14:47h, 10 maartHeeft iemand ideeën voor een vervanging van de geitenkaas?
Cecile Bol
Geplaatst op 10:43h, 12 maartIk denk dat je in dit geval prima een jonge kaas van koemelk kunt gebruiken. Roomkaas zal ook wel kunnen denk ik, maar dan zou ik wat minderen met het toevoegen van zout.
Kelly
Geplaatst op 18:46h, 13 januariWas heerlijk!!!!
Zelf een normale paprika er tussen gedaan even opgebakken.