Recept salade met rode biet

Recept salade van rode bietjes en aardappel #meatfreemonday

Deze salade met rode bietjes staat in mijn huis al jaren standaard op het menu op oudejaarsavond. De bietjessalade is ooit ontwikkeld door mijn moeder, toen zij op zoek was naar alternatieven voor de rundvleessalade en de tonijnsalade. Ik heb de bietjessalade de afgelopen jaren tientallen keren gemaakt en het recept naar mijn eigen smaak geperfectioneerd. Het maken van de salade kost ruim een uur. Dit kun je ook al eerder op de dag doen of zelfs de dag van te voren. Doe de garnering wel pas vlak van te voren. De salade is voldoende voor 2 tot 3 personen.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • 500 gram verse rode bietjes (of een vacuümpakje, als dat beter uitkomt)
  • 350 gram aardappels, geschild
  • 1 appel, geschild en in kleine stukjes
  • 1 grote augurk, in kleine stukjes (plus extra als garnering)
  • 1 kleine sjalot, fijngehakt
  • miniblikje doperwtjes, uitgelekt
  • peper en zout
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eieren, hardgekookt
  • beetje paprikapoeder
  • potje of blikje asperges
  • brood, zoals ciabatta, stokbrood of pitabroodjes

Bereiding van de bietjessalade

  1. Als je verse bietjes gebruikt: was en kook ze ongeschild. Afhankelijk van de grootte van de bieten duurt dit 30 tot 60 minuten. Erin prikken met een vork en ervaring helpt met het bepalen van de gaarheid.
  2. Schil en kook de aardappels in 20 minuten gaar. Kook ook alvast twee eieren in 8 minuten (hardgekookt).
  3. Laat de rode bieten afkoelen, schil ze en snijd ze in blokjes. Gebruik je een vacuümpakje, dan is dit het moment om ze in stukjes te snijden.
  4. Prak de aardappelen en meng de rode bietjes erdoor. Meng met appel, augurk. sjalot, doperwten, mayonaise en peper en zout tot een slaatje.
  5. Schep de salade op een mooie schaal en garneer met augurk, asperges en plakje ei. Bestrooi de plakjes ei met wat paprikapoeder.
  6. Serveer met het brood. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
  • Avatar
    Herman
    Geplaatst op 12:05h, 31 december Beantwoorden

    Deze salade was bij ons op nieuwsjaarnacht traditie om het nieuwe jaar te beginnen. Grote schaal op tafel. Oliebollen erbij. En vader die voorging in gebed. (Het was echt een hele poos geleden). Deze salade roept herinneringen op.

  • Avatar
    Elly
    Geplaatst op 21:40h, 01 januari Beantwoorden

    Ook voor mij traditie op oudjaar, mijn moeder maakte deze salade al vanaf dat ik kind was, ben nu 48. Na 12 en werd de salade (alleen dan ook met gekookte worst)mooi opgemaakt gepresenteerd door mijn moeder en smikkelen we met zn allen ervan. Nu eten we m als we bij moeders nieuwjaar komen wensen. Zooo lekker!

Geef een reactie