10 aug Recept Siciliaanse caponata met brood #meatfreemonday
Caponata is min of meer de Siciliaanse variant van Franse ratatouille. Het is eigenlijk meer een bijgerecht, maar met een stuk lekker brood en een goed glas wijn vind ik het een prima vullend hoofdgerecht. De smaken zijn typisch voor de keuken van Sicilië: hartig met veel zoete en zure smaken. In ruim een uur heb je een volle pan voor 2 tot 3 personen. Pluspuntje: caponata is niet alleen vegetarisch, maar zelfs veganistisch.
Ingrediënten voor 2 tot 3 personen
- 2 aubergines, in grote blokjes
- 4 eetlepels olijfolie, plus een beetje meer voor het brood
- 2 sjalotten, grof gehakt
- 400 gram blik gepelde tomaten
- 3 stengels bleekselderij, in plakjes
- 2 theelepels kappertjes
- 4 eetlepels rozijnen
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- handvol pijnboompitten, getoast
- handvol blaadjes basilicum, in reepjes
- ciabatta, zo’n afbakbrood
- 1 teen knoflook, gepeld en in twee helften
- peper en zout
Bereiding van de caponata
- Doe de blokjes aubergine samen met de olijfolie in een flinke braadpan op een gemiddeld vuurtje en schep ze gedurende 5 minuten steeds om. Zet daarna het vuur lager en doe de deksel op de pan. Laat de aubergine in nog eens 10 minuten lekker zacht worden.
- Bereid ondertussen de andere ingrediënten voor. Wanneer de aubergines zacht zijn, voeg je de sjalotjes toe. Fruit ze een paar minuten. Voeg de gepelde tomaten toe en hak ze in stukken met een spatel. Voeg nu de bleekselderij, kappertjes, rozijnen en azijn toe. Breng opnieuw aan het pruttelen en doe de deksel op de pan. Laat 45 minuten sudderen op een laag pitje.
- 5 minuten voordat de caponata klaar is, bereid je de garnering en het brood voor. Toast de pijnboompitten en knip de basilicum in reepjes. Snijd de ciabatta in plakken van 2 centimeter. Smeer losjes in met olijfolie en knoflook en rooster ze in een grillpan. Bestrooi met peper en zout.
- Schep de caponata in kommen en bestrooi met de pijnboompitten en basilicum. Serveer met de gegrilde plakken ciabatta. Eet smakelijk!
Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.
Meat Free Monday?
In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.
Geen reactie's