Recept: melitzanosalata oftewel een heerlijke dip van aubergine (vegan)

Ik had al jaren een recept dat mij vanuit een kookboek aanstaarde. Maar het leek mij zo’n gedoe. Aubergines grillen enzo. Ik wist toen ook nog niet wat tahin was (onvoorstelbaar nu, you live, you learn). Maar ik vond melitzanosalata (letterlijk: auberginesalade) zo heerlijk in zowel Griekenland als in Griekse restaurants in ons eigen land… Het moest er toch maar eens van komen. En het maken van melitzanosalata (auberginedip, in andere landen ook wel bekend als baba ganoush) blijkt heel eenvoudig. Inmiddels maak ik met enige regelmaat en portie melitzanosalata en deel ik graag mijn recept voor deze heerlijke dip van aubergine met jullie.

Veganistisch lekkers voor op brood

Melitzanosalata past in mijn overzichtje van vegan lekkers voor op brood. Net als mijn recept voor humus en mijn recepten voor vegan kipsalade en vegan tonijnsalade. Hmm, misschien toch maar eens een special van maken. Ik maak al jaren melitzanosalata, maar er was nooit echt een aanleiding om het recept uit te schrijven. Tot ik voor mijn plantaardige variant van een zomers avondje Grieks eten de tzaziki verving door deze lekkere auberginedip. Ik vind melitzanosalata zo lekker dat ik vind dat het recept ook wel een geheel eigen podiumpje verdient.

Home-made melitzanosalata als onderdeel van een vegan Griekse lunch

Veel verschillende recepten voor deze auberginedip

Zoals zo vaak met klassiekers, zijn er natuurlijk heel veel verschillende recepten voor deze Griekse dip van aubergine. Een van mijn Griekse kookboeken gooit er bijvoorbeeld tomaat en rode ui doorheen. Een ander kookboek vindt dat melitzanosalata niet zonder een beetje suiker en flink wat peterselie kan. En weer een ander kookboek laat de tahin helemaal weg. Er valt dus genoeg te experimenteren. De basis van melitzanosalata is echter altijd gelijk: voor dit recept heb je altijd gegrilde aubergines nodig.

Ingrediënten voor een schaaltje melitzanosalata

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 aubergines
 • 1 (of 2) teen knoflook, geperst
 • 2 eetlepels tahin (bruine tahin is lekker; witte tahin geeft een iets zachtere smaak)
 • 1/2 eetlepel citroensap
 • wat zout naar smaak

Bruine tahin of witte tahin? Maar net wat je lekker vindt in je melitzanosalata.

Bereiding van de auberginedip (een uurtje in totaal, als je doorwerkt)

 1. Verwarm de oven voor op 200 tot 220 graden Celsius (het maakt niet zo heel erg uit, misschien kun je het combineren met een ander gerecht).
 2. Vier gehalveerde aubergines in de oven voor een dubbele batch melitzanosalata.

 3. Snijd de aubergines in de lengte door en bestrijk ze rondom met olijfolie. Leg ze ongeveer 40 minuten op een bakplaat of in een ovenschaal in de oven. De aubergines worden nu gaar en zacht van binnen.
 4. Optie 1: Haal de aubergine uit de oven, doe ze in een plastic zak of diepvrieszak, sluit af en laat nog ongeveer 15 minuten doorstomen.
 5. De warme aubergines laten doorstomen in een plastic zak.

 6. Optie 2: Zet de oven uit en houd de oven gesloten. De aubergines stomen nu na alsof ze in een zak zitten, maar dan zonder gedoe en plastic. Geef ze in dit geval wel even de tijd. Ik laat de aubergines soms gewoon nog een uur zo liggen in de afkoelende oven.
 7. Als het goed is heb je ondertussen allemaal andere dingen gedaan. Typisch Grieks en dus typisch melitzanosalata: bijna geen echt werk, maar wel veel tijd.
 8. De aubergines fijn maken door ze het twee vorken uit elkaar te ‘harken’.

 9. Nu is het ten slotte tijd om de auberginesalade af te ronden. Schraap de zachte aubergine uit de schillen. Gooi in de keukenmachine voor een fijne dip, of snijd gewoon wat klein als je van stukjes houdt. Dat laatste vind ik zelf lekkerder, ook omdat het er in mijn ogen smakelijker uit ziet. Meng met de tahin, knoflook, citroensap en zout.
 10. Melitzanosalata / auberginedip met getoaste pijnboompitjes

 11. Serveer de melitzanosalata met brood. Eventueel kun je nog wat pijnboompitjes toasten en die erover heen strooien. Eet smakelijk!

Melitzanosalata / auberginedip als onderdeel van een zomerse, vegan Griekse maaltijd.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie