Recept: vegan chocolademousse waar je diep gelukkig van wordt

“Everybody likes parfait,” sprak een loslippige ezel eens. Hij had vast gelijk, maar nog veel meer mensen houden van chocolademousse. Zo ook de meeste veganisten. Gelukkig hoeft dat helemaal geen belemmering te zijn. Ik maakte deze volledig plantaardige chocomousse onder meer voor bij een kerstdiner. Ook verraste ik er mijn meest culinaire vriendin mee en die heeft het er twee jaar nadien nog steeds over. Oh, en had ik al gezegd dat je in principe in 10 minuten klaar bent?

Chocolademousse met een smaakje

Origineel komt dit recept uit het door mij alom geprezen kookboek van Anna Jones. In haar recept gebruikt ze earl grey thee en bovendien iets andere verhoudingen van de ingrediënten. Haar variant met thee is lekker, maar ik was benieuwd of je ook andere smaakjes aan deze vegan chocolademousse kon meegeven. Ik offerde mij op voor de wetenschap en testte dit recept met amandelmelk, koffie, witte wijn en sinaasappelsap. In alle gevallen blijk je precies evenveel vloeistof toe te moeten voegen voor een heerlijk toetje. Missie geslaagd en ruim baan voor je eigen experiment.

Ingrediënten voor vegan chocolademousse (4 tot 6 porties)

 • 400 gram silken tofu / zijden tofu
 • 150 gram pure chocolade
 • 1 theelepel vanillepasta, vanille-extract of de inhoud van één vanillestokje
 • 75 ml maple syrup / ahornsiroop (oftewel 5 eetlepels)
 • 125 ml van je smaakmaker, zoals thee, koffie, sap, wijn of notenmelk. Marsala lijkt mij ook lekker, maar heb ik nog niet geprobeerd.
 • Eventueel cacao nibs om op het eind erover te strooien

Bereiding van de vegan chocolademousse (10 minuten + in de koelkast)

 1. Verzamel je ingrediënten. Als je werkt met thee of koffie, moet je die natuurlijk gaan zetten en een beetje laten afkoelen (so much for 10 minutes, hahaha).
 2. Smelt de chocolade. Dit kun je heel braaf au bain-marie doen, maar als je voorzichtig bent lukt in een pannetje op heel laag vuur ook prima. Scheelt weer afwas.
 3. Doe de zijden tofu samen met de gesmolten chocolade, de vanille, de maple syrup en je gekozen vloeibare smaakmaker in je keukenmachine.
 4. Mixen maar! Je vegan chocolademousse is in feite alweer klaar. Hij wordt alleen lekkerder van even in de koelkast staan. Giet en schep de chocomousse daarom over in leuke bakjes / schaaltjes / glaasjes. Zet ze in de koelkast tot je ze gaat serveren.
 5. Eventueel kun je vlak voor het serveren wat cacao nibs over de chocomousse strooien. Eet smakelijk!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
 • Avatar
  Sandra de Lepper
  Geplaatst op 19:40h, 18 december Beantwoorden

  Zooooo lekker (ik ben die culinaire vriendin)

Geef een reactie