16 aug Recept: vegan ovenschotel met rode biet en aardappel uit eigen tuin
Het was hartje zomer en ik maakte een lijstje van alle groente in de moestuin die gegeten kon worden. Er stonden wel 20 dingen op mijn lijstje, waaronder: Aardappel. Rode biet. Stengelui. Groenselderij. Misschien stiekem al een eerste vroege appel. Ik zag ineens een lekkere ovenschotel voor me. Zo een met een bovenste laag van aardappelpuree met een krokant laagje. Vegan door het van erwten gemaakte ‘verse gehakt’ dat je tegenwoordig overal kunt kopen. Comfort food voor een wat koudere zomerdag of een regelachtige dag aan het begin van de herfst. De eerste poging was meteen een hit en sindsdien staan dit gerecht vrijwel wekelijks op tafel in de nazomer.
Koken met wat er aan groente in de moestuin staat
Een moestuin met je eigen groenten, wat fruitbomen en wat bessenstruiken: het klinkt heel aantrekkelijk en dat is het ook. Maar ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat zo’n eetbare tuin ook wel voor uitdagingen zorgt. Nog even los van het werk dat erin zit. Je moet immers niet vergeten om ook daadwerkelijk op te eten wat er te oogsten valt. Hier schreef ik eerder al eens over met het artikel ‘Eetbare tuin supertip: 1) Eet 2) Bewaar 3) Verwerk (tenzij)’. Door de jaren heen komen je tuin en je keuken steeds beter tot elkaar, maar dat gaat zeker niet vanzelf. Mijn recept voor een vegan ovenschotel met rode biet en aardappel is denk ik het eerste echte recept dat is ontstaan uit kijken wat er in de tuin staat en daar iets bij bedenken.
Groenselderij, zo handig om in de tuin te hebben!
Voor mijn recept heb je een paar stengels groenselderij nodig. Groenselderij was voor mij een van de verrassingen uit de moestuin in 2021. Tot dan toe had ik altijd wat bleekselderij in de kas staan en deed ik een poging om snijselderij te kweken in een hoekje van de kruidentuin. De snijselderij weigerde te doen waar het voor gekocht was, terwijl ik verdorie alleen maar één bosje per jaar wil hebben voor een grote pan erwtensoep. Ondertussen had ik altijd te veel bleekselderij. Ons gezin eet dat niet als groente bij de aardappels, maar stengel voor stengel in bijvoorbeeld een soep, risotto of pastasaus. Een geweldige gouden middenweg is groenselderij. Kleinere stengels én heel smaakvol blad. Twee vliegen in één klap!
Ingrediënten vegan ovenschotel met bietjes en aardappel (3 personen)
- ovenschaal met zo’n 3 liter inhoud
- 600 gram verse (ongekookte) rode bieten (of zo’n pakje van 500 gram gekookte bietjes)
- een kilo aardappels (geschild gewicht)
- scheut (olijf)olie
- 3 stengeluitjes (bosui / salade-ui / lente-ui) of 1 middelgrote gewone witte ui
- 2 stengels groenselderij (of 1 stengel bleekselderij)
- 300 tot 400 gram vers vegan gehakt (ik gebruik ‘Naturli minced all star’, te koop bij AH)
- scheut balsamicoazijn (zeg maar 2 theelepels)
- 1 grote of 2 kleine appels
- 100 ml plantaardige ‘melk’
- 50 gram plantaardige ‘boter’
- flink wat nootmuskaat, liefst vers geraspt
- 1 eetlepel paneermeel
- zout en peper
Koken vegan ovenschotel met bietjes en aardappel (2 uur van kop tot staart)
Twee uur voor een ovenschotel?! Vrees niet, je bent niet constant bezig. Je hoeft er immers niet naast te staan als je de bieten kookt. Dat kun je zelfs al wel de avond van te voren doen. En tijdens de 45 minuten in de oven heb je ook alle tijd om wat anders te doen.
- Kook de bieten met schil en al tot je er gemakkelijk in kunt prikken met een vork. Afhankelijk van de grootte van de bieten kost dit 30 tot 45 minuten. Giet af en laat een beetje afkoelen.
- Schil de aardappels en snijd ze in niet al te grote stukken. Zo worden ze sneller gaar. En het leven is veel te kort om op aardappels te wachten. Kook de aardappels met wat zout in zo’n 15 minuten gaar.
- Terwijl de rode bieten en aardappels koken, kun je aan de slag met de ui en selderij. Snijd de ui en selderij in kleine stukjes. Fruit ze met wat zout in de olijfolie.
- Voeg het vegan ‘verse gehakt’ toe aan de ui en selderij en laat lekker aanbakken. Zet na zo’n vijf minuten de pit uit en blus af met de balsamicoazijn. Voeg wat peper toe. Doe het mengsel vervolgens als eerste laag in de ovenschaal.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (tenzij je de ovenschotel niet direct gaat opeten, natuurlijk).
- Schil de bietjes door ze te ontdoen van hun kop en kont. De rest van de schil kun je er nu makkelijk vanaf wrijven. Snijd de bieten in stukjes. Verdeel over het gehakt. Schil en snijd de appel en verdeel over de bietjes.
- Inmiddels zullen de aardappels ook wel gaar zijn. Giet af en voeg de plantaardige ‘melk’, 30 gram van de plantaardige ‘boter’, flink wat nootmuskaat en nog wat zout toe. Stampen maar! Proef of je een lekkere aardappelpuree hebt gemaakt en voeg zo nodig nog wat toe van de melk, boter, nootmuskaat en/of zout.
- Verdeel de aardappelpuree in een dikke laag over de rest van de ingrediënten in de ovenschaal. De ovenschotel bestaat nu uit allerlei lagen die in een glazen schaal mooi zichtbaar zijn. Maar in een ondoorzichtige ovenschaal wordt deze ovenschotel natuurlijk net zo lekker, haha.
- Eet je de ovenschotel op een later moment? Dan is dit het punt om eerst te stoppen. Zie opwarmtips later in dit recept.
- Eet je hem zo direct? Maak dan met een vork wat groeven in de bovenkant, strooi er de paneermeel overheen en verdeel de resterende 20 gram boter in blokjes over het geheel. Op deze manier krijgt de ovenschotel een lekker krokant laagje.
- Zet het gerecht 45 minuten in de oven. Laat even rusten voor je hem serveert. Eet smakelijk!
- De beloofde opwarmtips: => Heb je de ovenschotel gisteren al gemaakt of komt hij zelfs uit de vriezer? Zorg dan dat hij in ieder geval ontdooid is. Dek hem vervolgens af met aluminiumfolie en zet hem eerst 30 minuten in een oven van 150 graden. Haal daarna de folie eraf en maak met een vork wat groeven in de bovenkant. Strooi er de paneermeel overheen en verdeel de resterende 20 gram boter in blokjes over het geheel. Op deze manier krijgt de ovenschotel een lekker krokant laagje. Bak vervolgens goudbruin in 45 minuten op 180 graden.
Geen reactie's