Recept: vegan ‘Parmezaanse kaas’ oftewel plantaardige strooikaas

Wie in de wondere wereld van veganisme en plantaardige voeding stapt, ontdekt dat je prima kunt leven zonder bepaalde producten, maar dat je andere dingen ook zeker wel mist. Gelukkig kun je daar dan weer alternatieven voor kopen, maar zelf maken is vaak goedkoper én lekkerder. Het internet staat vol met recepten. Voor vegan ‘Parmezaanse kaas’ bijvoorbeeld. Ik was niet helemaal tevreden en voegde daarom een ‘secret ingredient’ toe. Wat vind jij van mijn vondst?

Ingrediënten veganistische ‘Parmezaanse kaas’

Het resultaat van dit recept is ideaal als strooikaas voor over de pasta en als vervanger van kaas in pesto. Hij smelt niet, dus als je een smelteffect zoekt, dan is dit recept weer niet geschikt. De meeste recepten die ik op internet vond draaien om cashewnoten en knoflookpoeder. Maar het resultaat daarvan vond ik wel weer heel erg knoflook. En bovendien miste ik iets. Iets hartigs, iets notigs… mijn oplossing werd gemalen laos: een schot in de roos.

vegan-strooikaas-4

Voor een bakje veganistische ‘Parmezaanse kaas’ van ongeveer 125 gram heb je het volgende nodig:

  • 75 gram ongezouten en ongebrande cashewnoten
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • ¼ tot ½ theelepel zout (naar smaak)
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel gemalen laos

vegan-strooikaas-2

Recept veganistische ‘Parmezaanse kaas’

Heel simpel: doe alle ingrediënten in een kleine keukenmachine of blender en vermaal tot het de textuur heeft van zand. Dit zijn mooie korrels om over de pasta te strooien of om in andere gerechten te verwerken.

vegan-strooikaas

Hoe lang kun je deze plantaardige strooikaas bewaren?

Ik bewaar deze veganistische ‘Parmezaanse kaas’ luchtdicht in een glazen bakje in de koelkast. Zorg ervoor dat er geen vocht bijkomt, ook niet als je met bestek in het bakje schept om de kaas te gebruiken. Als je de strooikaas met zorg bewaart, blijft hij ongeveer een week goed. Eet smakelijk!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

8 Reactie's
  • Avatar
    Roos
    Geplaatst op 21:42h, 02 januari Beantwoorden

    In mijn blunder klontert de mix erg samen! Tips om het te ontklonteren, want ik voeg nu heel veel zout toe.. haha.

    • Avatar
      Cecile Bol
      Geplaatst op 11:01h, 03 januari Beantwoorden

      Dat is gek. Alle ingrediënten zijn droog, dus in de blender zou het droog moeten blijven. Ik zou dat eerder extra edelgistvlokken toevoegen en een beetje rul maken met een vorkje, dan nog weer extra zout toevoegen.

    • Avatar
      SdK
      Geplaatst op 02:49h, 13 januari Beantwoorden

      Er komt van nature vet vrij uit de cashewnoten als je die blendert of met de keukenmachine fijnmaalt.
      Dat geldt trouwens voor alle noten en zaden.
      Laat maar eens rauwe noten zonder iets erbij, dus ook geen olie, een minuut of 10 of zolang nodig is, in de keukenmachine draaien, regelmatig met een deegspatel het notenmaalsel van de zijkanten van de kom losmaken, dan wordt het een notenpasta voor op brood/knackerbrotbeleg;).
      En zo kun je bijvoorbeeld van sesamzaadjes zelf tahin/sesampasta maken.

      Dus probeer bij het maken van vegan parmezaanse kaas zo kort mogelijk te blenderen, ik gebruik ook zelf liever voor het maken van dit recept de keukenmachine, dan krijg je wat minder klonten dan met de blender want de blender (de mijne in elk geval wel) produceert door het hogere toerental en de 4 of 6 mesjes meer hitte en dus komt het vet uit de noten sneller vrij.

      Maar dat het wat klontert is trouwens helemaal niet erg, met een vork kun je de grotere klonten desgewenst wat kleiner maken (en echte parmezaanse strooikaas klontert ook en moet je ook weleens losschudden in het strooipotje, althans dat las ik ergens, want ik gebruik zelf geen echte).

      En Cecile, de laos erbij is inderdaad heerlijk! Ik laat zelf wel de knoflookpoeder weg, want ik wordt daar heel winderig van met een zeer onaangename geur, maar de vegan parmezaanse kaas is zonder knoflookpoeder ook zalig.
      Ik gebruik vegan parmezaanse kaas over ovenschotels waar ik vroeger altijd geraspte kaas over deed, en ik vind het zalig!

      • Avatar
        SdK
        Geplaatst op 02:54h, 13 januari Beantwoorden

        Correctie: “ik wordt” = “ik word”

      • Avatar
        Cecile Bol
        Geplaatst op 15:53h, 17 januari Beantwoorden

        Bedankt voor je uitgebreide reactie. Leuk dat de laos zo goed bevalt! En ik heb de blender als optie doorgestreept. Ik gebruik zelf ook een keukenmachine en dat is niet voor niks.

  • Avatar
    SdK
    Geplaatst op 03:05h, 13 januari Beantwoorden

    Ik heb trouwens 1 cup cashews gebruikt (woog 145 gram) + 1/4 cup edelgistvlokken (woog 15 gram) + 1/3 tl Himalayazout + 1/3 tl laos.

  • Avatar
    Yvonne
    Geplaatst op 13:35h, 07 september Beantwoorden

    Kurkuma er bij kan ook geen kwaad. Goed recept, beste tot nu toe voor veg.parmesan.
    Ik bewaar het in de vriezer, prima houdbaar op deze manier.

Geef een reactie