10 jun Recept vegan pesto met zevenblad: koken met onkruid!
Een grote ergernis in menig tuin (zoals onze moestuin): zevenblad. Dit ‘onkruid’ is bijna niet weg te krijgen en neemt binnen de kortste keren de bodem over. Grrr. Maar in moestuinland geldt het motto: if you can’t beat it, eat it. En inderdaad, zevenblad is prima eetbaar en zelfs best erg lekker. Wat je ermee kunt koken? Heel eenvoudig is een heerlijke vegan pesto. Lekker voor op een broodje of voor door de pasta. Dus hup, plukken dat zevenblad en gewoon lekker pesto van maken.
Zevenblad, wat is dat voor plant?
Voor de meeste mensen is zevenblad onkruid. En dat terwijl deze plant hier juist door de Romeinen is geïntroduceerd als eetbare plant! Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie. Je kunt hem herkennen aan, jawel, de zeven bladen. Zevenblad smaakt een beetje naar spinazie, hoewel de textuur taaier is (minder sappig). Zevenblad zit bovendien vol vitamine C, caroteen, kalium, calcium en magnesium. Gratis groente uit de tuin dus. De jonge blaadjes zijn het meest mals, maar wegen ook het minst, dus daar heb je veel van nodig. De oude bladeren zijn juist wat bitter en taai. Ik kies bij koken met zevenblad daarom altijd voor de gulden middenweg.
Pesto van onkruid: ingrediënten vegan pesto met zevenblad
- 30 gram zevenblad, gewassen en redelijk droog
- 1 teentje knoflook
- het sap van 1 citroen (1 tot 2 eetlepels)
- 4 eetlepels (Italiaanse) olijfolie
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 50 gram ongezouten cashewnoten
- peper en zout naar smaak
Pesto van onkruid: vegan pesto met zevenblad in een handomdraai
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Dus alles gewoon bij elkaar: de zevenblad, knoflook, citroensap, olijfolie, edelgistvlokken, cashewnoten en peper en zout. Flink hakken en malen en je vegan pesto van zevenblad is alweer klaar. Eet smakelijk!
Helmy
Geplaatst op 21:26h, 18 aprilWat zijn edelgistvlokken en kun je die ergens door vervangen?
Ik ben geen veganist😉
Cecile Bol
Geplaatst op 10:42h, 19 aprilHaha, een alternatief voor een alternatief 😀 Edelgistvlokken kun je tegenwoordig wel krijgen bij alle grotere supermarkten. Maar het vervangt in dit recept de Parmezaanse kaas, dus dat zou je ook kunnen gebruiken.