02 jan Recept vegan snert: de lekkerste vegan erwtensoep maak je zelf
Al zolang ik mij kan herinneren ben ik een groot fan van erwtensoep. Vroeger was dat die van Unox uit blik, waar toen nog van die zompige hele worstjes inzaten. Veel, heel veel later ontdekte in de Soepfabriek. Maar het allerlekkerst is zelfgemaakt. Is het mogelijk om de lobbige, hartige, vettige smaak van echt goede snert met vlees te benaderen met alleen maar plantaardige ingrediënten? Jazeker, het is mij gelukt en ik deel dan ook graag met recept met jullie. Jammie!
De ideale vleesvervanger in snert: seitan
Ik heb veel veganistische en vegetarische erwtensoepen geproefd. De een bevatte geen enkele vervanger van vlees en vond ik een wat saaie, dikke groentesoep. De andere bevatte dan weer vegetarische worstjes van de supermarkt, die ik altijd ook weer net niks vind. De ideale oplossing blijkt seitan. En dan om precies te zijn zo’n pot met van die gekke, onregelmatig gevormde zwemmende brokken. Ja, smakelijk lijkt het niet, maar in de erwtensoep benaderen ze heel precies de sensatie en smaak van heel gaar gesudderd vlees, worst en spek.
Ingrediënten vegan erwtensoep voor 6 maaltijdkommen soep
- 2 liter bouillon (vegan uiteraard)
- 500 gr spliterwten
- 2 tot 4 wortels
- 2 flinke preien
- 2 aardappels (300 gr ongeveer)
- Kleine knolselderij (500 gr)
- Bosje selderij
- Grote pot seitan (650 gr)
Gas besparen met zo’n geweldige hooimadam
Het zal je niks verbazen dat een goede erwtensoep zo twee uur op het fornuis staat te pruttelen. De spliterwten moeten helemaal uit elkaar vallen en de groente moet ook echt goed zacht worden. Om gas te besparen, gebruik ik daarom een hooimadam. Dit is een soort theemuts waarin je je pan na zo’n tien minuten koken inpakt. Van binnen blijft alles warm genoeg om door te garen. Dat scheelt een heleboel energie en bovendien kun je ook van huis weg zonder brandgevaar (ook ideaal met kleine kinderen die rondscharrelen). Natuurlijk moet je geen hooimadam aanschaffen als je amper voor een hooimadam geschikte dingen kookt. Maar als je bijvoorbeeld veel stoofschotels maakt of zelf je bonen kookt (zoals ik), dan kan het echt wel uit (op een gegeven moment). Dat geldt natuurlijk ook als je elektrisch kookt.
De vegan snert koken: neem er de tijd voor
- Breng de spliterwten aan de kook in de bouillon in grote pan (die nog wel in de hooimadam past, als je die gebruikt)
- Snijd terwijl ze koken de groente in blokjes / ringen. Dit is leuk om samen met kinderen te doen op een weekendochtend. Kies voor klein als je niet zo van brokken in de soep houdt of houd ze wat groter als je dat wel lekker vindt.
- Klaar met snijden? Geeft niks of je dat in tien minuten of een half uur hebt klaargespeeld. Als het zover is, doe je de groente bij de spliterwten en bouillon in. Het past maar net, dus beetje aanstampen en pletten.
- Breng weer aan de kook (met enig beleid) en laat eerst tien minuten even flink koken. Zet de pan dan een paar uur weg in de hooimadam en ga wat anders doen. Of laat hem koken toch de soep al lekker lobbig is. Ik denk dat dat zo’n anderhalf uur zal duren, maar gebruik vooral je eigen tong.
- Als de soep in feite al klaar is, doe je de gesneden selderij en uitgelekt seitan erbij. Ook geldt: snijd fijn als je dat lekker vindt. Ik houd wel van grote brokken ‘vlees’ in de soep, dus gooi de seitan er zonder nadenken bij. Het kan allebei. Kook de snert nog een laatste kwartier.
- En dan is het eindelijk tijd om aan tafel te gaan. Of verdeel in pannetjes en/of diepvriesbakjes. De dag later is hij uiteraard nog lekkerder, want zo hoort dat. Eet smakelijk!
Marianne Cysouw
Geplaatst op 13:04h, 02 januariIk hou niet van seitan en het is hier niet altijd makkelijk te vinden. Zelf maak ik de erwtensoep met paddenstoelen en champignons. Ik vervang ook de helft van de aardappel (of alles) door pastinaak voor meer smaak.
Anthony van Slingerland
Geplaatst op 03:41h, 22 decemberIk heb in plaats van seitan de vegan rookworst van de Vegetarische Slager gebruikt. Aanrader!