Recept: zelf humus maken is zo enorm simpel

Er zijn van die dingen die je kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen die ik echt niet begrijp. No offense als jij ze wel koopt; misschien had je echt even geen tijd. Maar sommige dingen zijn zo gemakkelijk zelf te maken, dat het gewoon niet uit kan om ze kant-en-klaar te kopen. Zelf maken is vaak meer puur, meestal veel lekkerder en vrijwel altijd goedkoper. Dat geldt zeker in het geval van humus (of hummus of houmous). Klaar in vijf minuten!

Humus: dip van kikkererwten

Zoals we in Nederland dol zijn op onze Johma-bakjes met lunchsalades, zo zijn ze in het Midden-Oosten dol op dips op brood. Humus staat met stip op 1. Ik denk omdat humus zo eenvoudig is om te maken. Bovendien heb je met de combinatie van kikkererwten, tahin (sesampasta) en granen een compleet pakketje aan aminozuren. Humus is dus ideaal voor vegetariërs.

Waarom zelf humus maken

Nu had ik vroeger helemaal geen zin om zelf humus te maken (jazeker, een betere wereld begint bij jezelf). Ik heb alle bakjes uit de winkel wel zo ongeveer geprobeerd en vond de een nog walgelijker dan de andere. Dit had een hele reeks aan oorzaken: te nat, te droog, te rare conserveringsmiddelen, te veel zout, te veel knoflook. Alles wat fout kon gaan met het maken van humus ging fout. Het mooie aan het zelf maken van humus is dat je heel veel controle hebt over de ingrediënten en de verhouding daartussen. Geen zout? Dan laat je dat weg. Ik houd zelf bijvoorbeeld niet van knoflook in humus en laat die dus meestal weg. Met een paar keer uitproberen ontdek je vanzelf je favoriete versie van humus. Dit recept is de basis.

Ingrediënten voor een bescheiden hoeveelheid humus

 • 1 blik gekookte kikkererwten (400 ml, of kook je kikkererwten zelf!)
 • 2 tot 3 eetlepels tahin (sesampasta, zonder zout)
 • sap halve citroen (1 eetlepel)
 • 1/8 tot 1/4 theelepel zout
 • als je wilt een klein teentje knoflook
 • klein scheutje water (echt niet te veel!)

Bereiding van de humus (5 minuten!)

 1. Ik vind het zelf het lekkerst als ik mijn kikkererwten zelf gekookt heb. Dat lukt je natuurlijk niet in 5 minuten. Maar als je vaker met kikkererwten kookt of heel graag humus eet, is het zeker de tijdsinvestering waard!
 2. Pak je gekookte kikkererwten, giet ze af en gooi ze in de bak van de keukenmachine.
 3. Doe hier de tahin, het citroensap, de zout en als je het niet kunt laten de knoflook bij.
 4. Maal tot humus! Waarschijnlijk moet je de humus in wording af en toe naar beneden schrapen met een spatel. Als het mengsel te droog is, doe je er een klein beetje water bij. Wees hier voorzichtig mee; meer kan altijd, minder natuurlijk niet.
 5. Als je blij bent met de smaak en consistentie van je humus, schep je de humus over in een schaaltje (of bewaarbakje). Ik vind het lekker om er nu nog wat goede olijfolie overheen te sprenkelen. Afgesloten in de koelkast kun je de humus nu een paar dagen bewaren.
 6. Ik zei toch dat zelf humus maken gemakkelijk was? Nooit meer kopen in de supermarkt dus. Eet smakelijk!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

4 Reactie's
 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 11:56h, 16 januari Beantwoorden

  Ah, morgen weer eens maken.

 • Avatar
  Marianne Cysouw
  Geplaatst op 20:23h, 16 januari Beantwoorden

  Hahaha! Het is maar goed dat je geen humus bij mij eet. Daar gaat een halve bol knoflook in. En peper. En sambal. En veeeel meer citroensap. 🤣

  Maar je hent gelijk: zelfgemaakt is het pas naar je eigen smaak!

 • Avatar
  Ria
  Geplaatst op 15:50h, 12 november Beantwoorden

  Ik heb deze humus gemaakt met 2 tenen knoflook en wat zwarte peper. Was niet nodig om er water bij te voegen. Smaakt heerlijk.

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 11:15h, 13 november Beantwoorden

   Wat leuk om te lezen! Wat peper is zeker een goed idee!

Geef een reactie