Recept: zelf vanillesuiker maken is te simpel voor woorden (en goedkoop)

Als je eenmaal weet hoe eenvoudig het is om zelf vanillesuiker te maken, wil je nooit meer van die zakjes kopen. Zeker als je ook nog bedenkt dat je op deze manier heel eenvoudig biologische vanillesuiker kunt maken, als je dat wilt. En dat vreselijk goedkoop en bijna oneindig aan te vullen. Het enige dat je nodig hebt voor vanillesuiker: suiker en een paar gebruikte vanillestokjes.

Geleerd van Jamie Oliver

Ik beken het direct; ik heb dit recept niet zelf bedacht. Jaren geleden las of zag ik het een keer van Jamie Oliver. Ik kan het echter nergens meer online vinden, dus ik dacht: dan schrijf ik zelf wel een stukje over vanillesuiker maken. Maar sinds ik dus jaren geleden zelf mijn eerste pot vanillesuiker maakte, heb ik nooit meer van die zakjes vanillesuiker in de supermarkt hoeven kopen. En ik bak best veel, dus tel uit je winst. Nu jij nog.

Ingrediënten voor een pot vanillesuiker

  • Een recept waarvoor je de binnenkant van een vanillestokje nodig hebt
  • Een lege, schone pot, zoals een mooie jampot
  • Het leeggeschraapte vanillestokje
  • Voldoende kristalsuiker om de pot te vullen
  • Door de maanden heen nog meer lege vanillestokjes; mik op een totaal van 5 ongeveer.

Bereiding van de vanillesuiker (1 minuut)

  1. Maak omdat je dat toch al van plan was het recept waarvoor je de binnenkant van het vanillestokje nodig hebt. Zorg dat je de schone pot klaar voor gebruik hebt.
  2. Prik het vanillestokje in de pot. Vul aan met kristalsuiker. Sluit de pot.
  3. Laat een week of zo staan. Al snel zal de suiker heerlijk naar vanille ruiken.
  4. Verzamel nieuwe, lege vanillestokjes en prik die bij de suiker erbij. Optimaal voor lekkere vanillesuiker vind ik een stuk of 4 of 5 vanillestokjes.
  5. Gebruik de vanillesuiker zoals je gewend bent. Is de pot bijna leeg? Vul dan aan met nieuwe suiker. Even schudden en een paar dagen later heb je een nieuwe voorraad zelfgemaakte vanillesuiker. Zie maar hoe snel de suiker weer mooi licht geel verkleurt!

Simpel, toch? Eet smakelijk!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie