Recharge in 7 dagen: energie, focus & geluk met de 7 Day Recharge

Je herkent het vast wel: periodes dat je het gevoel hebt dat je jezelf voorbij holt. Werk druk, thuis druk, ’s avonds druk, geen moment tijd om stil te staan bij zaken die er echt toe doen, zoals je lijf, je lief en je hoofd. In mijn omgeving hoor ik steeds vaker de kreten: ‘burn-out’, ‘stress’, ‘druk-druk-druk’ en ‘geen tijd’! Hidde de Vries, schrijver en bedenker van de 7 Day Recharge, liep tegen dezelfde issues aan en bedacht een effectief programma tegen stress dat de nieuwste technieken met de oudste wijsheden combineert, terwijl de wetenschappelijke onderbouwing nooit uit het oog is verloren. Volgens Hidde helpt het programma om de kwaliteit van mijn en jouw leven te verbeteren. Ik ging op onderzoek uit!

De voorbereiding op de 7 Day Recharge

Het boekje dat bij de 7 Day Recharge wordt geleverd is overzichtelijk en leest makkelijk. Geen ingewikkelde of zweverige zaken, maar in korte en bondige bewoordingen worden de pijlers van het programma in heldere hoofdstukken toegelicht. De pijlers zijn:

  • energie (voeding, beweging, yoga, ontspanning en nachtrust),
  • focus (mindfullness, meditatie en stellen van prioriteiten) en
  • geluk (wat maakt jou happy, doelen stellen, omgaan met succes/tegenslag en de kunst van het geven).

Je ontvangt een inlogcode voor het membergedeelte van de 7 Day Recharge, zodat je online dagelijks je scorekaart naar waarheid kunt invullen. Daarnaast vind je op het membergedeelte diverse downloads voor yoga oefeningen, meditaties, boodschappenlijstjes, een weekmenu, een manual, etc. Als je alles hebt doorgenomen (het lijkt veel maar er wordt veel herhaald), dan kies je een week waarin je je committeert aan de 7 Day Recharge.

Kies een week en start

Je wordt geadviseerd om een week uit te kiezen waarbij je het zo rustig mogelijk hebt; een volle (avond)agenda is niet handig. Maar ik kwam er achter dat zelfs met een drukke agenda het programma goed te volgen is, mits je consequent bent en er moeite voor wilt doen. Het vergt namelijk wel enige discipline.

In de ochtend sta je een half uur eerder op, zonder te snoozen, gevolgd door yogaoefeningen en/of meditatie en een verfrissende douche (koud afdouchen). Overdag hou je je prioriteiten in de gaten, neem je geregeld een pauze en beweeg je minimaal 30 minuten. ’s Avonds stel je je prioriteiten voor de volgende dag op, omschrijf je je hoogtepunten van de afgelopen dag, ben je vanaf 20.30 offline (geen tv, mobiel, tablet, computer) en ga je op tijd naar bed.

Iedere dag ontvang je twee e-mails met daarin een dagopdracht en een opdracht gekoppeld aan een van de pijlers. Verder hou je je een week aan het recharge menu (vegetarisch/realmeal), vul je je scorecard in om te kijken hoe je het er van af hebt gebracht en sport je in je recharge week minimaal 3x 1 uur.

Het resultaat na 7 dagen rechargen

Het klinkt allemaal best veel. En dat is het ook. Het is dan ook voornamelijk bedoeld om helemaal uit je comfortzone te komen en te ontdekken hoe het nu eigenlijk met jou gaat. De focus in die week ligt volledig bij jou. En dat is best wel lekker!

Bij mij ging het bij het kiezen van een week een beetje mis; van alle weken die er zijn koos ik de drukste. Toch is het ochtendritueel in die zeven dagen slechts één keer mis gegaan, na een drukke dag besloot ik te snoozen en geen yogaoefeningen te doen. Resultaat: ik heb me de hele dag schuldig gevoeld (en stijf). De oefeningen die voor overdag op de planning stonden vond ik lastiger, met name elk uur een kleine pauze nemen lukte me niet. De prioriteiten daarentegen heb ik goed bewaakt en ook de dagopdrachten zijn grotendeels gelukt.

Een dagopdracht is bijvoorbeeld dat je je bureau opruimt of dat je mensen op je heen vraagt antwoord te geven op de vraag: ‘waar ben ik goed in’. De antwoorden vond ik heel verrassend! Ook de avond oefeningen hebben wat doorzettingsvermogen gevergd, vooral het na 20.30 uur offline zijn. Het is verbazingwekkend hoe snel je nog ‘even’ kijkt op een beeldscherm. Soms ter ontspanning of uit gewoonte, maar ook geregeld omdat er nog iets van me gevraagd werd, werk gerelateerd. Helaas is het me ook niet gelukt om me aan het menu te houden, hoe graag ik ook zou willen, maar mijn toch al lastige darmen voelden daar niets voor. Maar ook hierin wel weer consequent: geen vlees en wel real meal.

Op het eindresultaat ben ik ondanks alle obstakels dan ook bijzonder trots: ik heb een score van 73%, de gemiddelde score van de site is 86%. Ik zit er dus onder, maar ik heb de scorecard wel steeds eerlijk ingevuld en heb het uiterste er uit gehaald.

recharge 2

7 Day Recharge: mijn conclusie

Ik ga de 7 Day Recharge zeker nog eens doen, maar dan in een rustige week, zodat ik ook echt alles kan doen. Dit blog gelooft in het motto ‘liever inconsequent goed, dan consequent fout’ en ik ben daar een groot voorstander van. De 7 Day Recharge draagt bij aan bewustwording dat we leven in een steeds sneller rennende maatschappij. In het dagelijkse leven is het niet een kwestie van ‘geen tijd’, maar een kwestie van ‘prioriteit’. Het boek is uitermate geschikt voor mensen die een stapje terug willen doen. Het is niet zweverig, maar hands on en eigentijds. Door bewustwording te creëren en terug te gaan naar de basis wordt alles in balans gebracht.

Sta vaker stil bij een klaproos in de berm, een kwetterend vogeltje in de dakgoot of je eigen ademhaling. Druk zijn is leuk en geeft zeker voldoening, maar het zou niet mogen overheersen. De 7 Day Recharge helpt je door stil te staan en jou na te laten denken over zaken die jou gelukkig maken. En zo blijft het leven in als zijn facetten leuk en zeker ook leerzaam.

Avatar
Marjan van Delden

Houdt van communiceren, marketing, coachen, motiveren en uitdagen en geniet van hardlopen, motorrijden, boeken, schoenen, uiteten, vrienden en vriendinnen.

1 Reactie
  • Avatar
    Tracey
    Geplaatst op 19:36h, 29 maart Beantwoorden

    Leuk verslag! Heb ‘m zelf ook toevallig laatst gedaan voor het eerst. Thanks voor de tip 🙂

Geef een reactie