Review CheckYourself: zelf thuis je bloed testen op vitamines en meer

Een van de wat lastigere aspecten van (bijna helemaal) vegan zijn, zijn de vitamines. In mijn vitamine B12 nog op peil? Hoe zit het met mijn vitamine D? Calcium? IJzer? De laatste keer dat ik mijn huisarts lief moest aankijken voor een bloedtest was geen pretje. Dat moet toch anders kunnen? Een vegan vriendin wees mij op CheckYourself. Met een vingerprik kun je zelf thuis je bloed testen. Klinkt fantastisch! Ik mocht de vega-test (Vega Check) van CheckYourself uitproberen, zodat ik mijn ervaringen met jullie kan delen.

Zeuren om een bloedtest bij de huisarts

Lang niet iedere huisarts zal een zeur zijn. Mijn voormalige huisarts keek mij echter heel vies aan toen ik een paar jaar geleden verkondigde: “ik ben vrijwel vegan en wil weten of mijn bloedwaarden nog okay zijn.” Hij vond geloof ik dat als ik zo nodig zo raar wilde eten, dat ik dan ook maar in mijn sop moest gaarkoken. En dat terwijl je zo’n test, als je verder geen andere zorg gebruikt, toch uiteindelijk helemaal zelf betaalt. Plus dat de bloedwaarden in je dossier komen en je hier te pas en te onpas mee om de oren geslagen kunt worden. Huidklachten? Moet je maar niet vegan zijn. Depressief? Eigen schuld, dikke bult. Het was geen positieve ervaring. Inmiddels ben ik verhuisd en heb ik een andere huisarts, maar die heb ik nog nooit ontmoet. Ik zou ook niet weten waar de prikpost hier is.

CheckYourself: thuis je bloed testen zonder gezeur

Bij CheckYourself gaat dit anders. In de webshop kun je uit allerlei zelftesten kiezen. Denk aan vitamine D, je schildklier en jodium. Van sommige veel voorkomende combinaties zijn combi-tests gemaakt, zoals de Vega Check. Je koopt een pakket met testmaterialen in de online webshop, ontvangt een testset thuis, gaat zelf aan de slag (meestal is een vingerprik voldoende), stuurt de testset naar het lab en wacht een week op je resultaten. Nooit meer bedelen bij de huisarts! En zo’n vingerprik is ook maar een paar drupjes bloed. Dat is nog eens wat anders dan de vele buisjes die er normaal nodig zijn.

Welke waarden test de Vega Check van CheckYourself?

De Vega Check is een bloedtest ontwikkeld voor vegetariërs en veganisten om mogelijke tekorten in voedingsstoffen tekorten te meten, zoals Vitamine B12, ferritine, hemoglobine, eiwitten, Vitamine D en Calcium. Hiervoor betaal je 139,99 euro. In totaal geven deze waarden een heel goed beeld van de bloedwaarden die normaliter problematisch kunnen zijn voor mensen die geen vlees of zelfs helemaal geen dierlijke producten gebruiken. Na aankoop in de webshop word je gevraagd wat gegevens over jezelf in te vullen. Aan de hand van je postcode word je bovendien gekoppeld aan een therapeut uit je eigen regio die een kwaliteitscheck doet op de labresultaten.

Vega Check nummer 1: juni 2019

Eind juni ontvang ik een envelop met heel veel materiaal inclusief drie vingerprikjes en drie pipetjes. Ik zie nu al dat je hier echt even de tijd voor moet nemen. Niet iets wat je in vijf minuten doet, maar rustig gaan zitten. Ik zet alles klaar, probeer (zoals het advies is) warme vingers te krijgen, ontsmet mijn vingertop en houd er een vingerprik tegenaan. Ha, de bewering ‘pijnloos’ geldt denk ik alleen voor mensen met stalen zenuwen. Ik vind de vingerprik persoonlijk juist iets pijnlijker dan de reguliere prik. Zeker niet ondragelijk, maar ik zou het niet ‘pijnloos’ noemen.

Er komen een paar druppeltjes bloed uit mijn vinger en deze vang ik braaf op in het pipetje. Met wat focus is deze test erg simpel. Helaas gaan er tijdens de test twee dingen mis. Ik krijg met geen mogelijkheid voldoende bloed uit mijn vinger, waarschijnlijk omdat mijn vingers toch niet warm genoeg zijn. En helaas blijkt een van de opvangbuisjes een defect te hebben. Beide is volgens CheckYourself heel uitzonderlijk, maar ik heb dus dubbel pech.

Normaal zou je dan gewoon een nieuwe testkit ontvangen (wat een service!). In overleg met CheckYourself besluiten we echter om dit keer eerst af te wachten welke waarden er met mijn kleine portie bloed getest kunnen worden. Later in de zomer zullen we dan de test herhalen. Ik plak de medische envelop dicht en doe hem in de brievenbus. Ik ben benieuwd!

Vitamine D blijkt veel te laag

Precies een week later krijg ik een e-mail met mijn testresultaten. Ze blijken met mijn kleine beetje bloed nog best veel gedaan te hebben. Ik ben opgelucht dat mijn Calcium en Vitamine B12 helemaal goed zijn. Calcium krijg ik alleen via plantaardige bronnen binnen, dus het is tof te weten dat dat goed gaat. Vitamine B12 slik ik bij met een wekelijks zuigtabletje. Ook dat blijkt dus een prima strategie. Mijn Vitamine D blijkt echter veel te laag! Dat terwijl ik dagelijks in de tuin werk en het is verdorie juni, niet januari! Ik ben verbijsterd en schrijf het uiteindelijk toe aan mijn wat ietwat Mediterrane huid. Hoe donkerder je huid, hoe moeilijker je Vitamine D van zonlicht maakt. Leuk dat ik nooit verbrand, maar dit is een nadeel.

Twee maanden zonnen, bijslikken (en de archieven in)

In juli en augustus heb ik een zonnige vakantie gehad en slikte ik vrijwel dagelijks een 400% Vitamine D supplement. Dat zou toch zoden aan de dijk moeten zetten. Toevallig vond ik ook nog ergens de bloedtesten van mijn zeurderige huisarts. Ik 2016 en 2017 was mijn Vitamine D ook al vrij laag. Blijkbaar heb ik ergens een tekort opgelopen en dat nooit aangevuld.

Vega Check nummer 2: augustus 2019

Eind augustus ontvang ik een nieuwe testkit. Dit keer ga ik mijn vingers heel warm maken. De handleiding van de test adviseert om mijn vingers onder stromend warm water te houden, maar dat klinkt nogal verspillend. In plaats daarvan vul ik een beker met het meest hete water uit de kraan. Hier houd ik de te prikken vinger een halve minuut in. En nu maar prikken. Dit blijkt geweldig te werken. Uiteindelijk kan ik zelfs meteen twee pipetjes vullen met het bloed van één prik. In plaats van drie keer prikken, hoef ik dit keer dus maar twee keer te prikken. Hoera! En nu maar weer een week wachten.

Mijn Vitamine D is weer okay!

Ik doe een klein rondedansje als ik de testresultaten open. Mijn Vitamine D is (waarschijnlijk voor het eerst in drie jaar) weer helemaal okay! En nu volhouden door gewoon braaf bij te slikken in de maanden met een R. Doordat ik nu gewoon braaf drie buisjes heb kunnen vullen, heeft het lab de Vega Check volledig kunnen uitvoeren. Daarom weet ik nu ook dan mijn totaal aan eiwitten goed is, evenals mijn erytrocyten, hematocriet, hemaglobine, MCV, MCH en MCHC (allemaal hematologie). Alleen de waarde voor mijn Ferritine is ineens wat matig. Aangezien mijn hemaglobine prachtig is, is dat nog geen probleem, maar ik zet het potje appelstroop maar weer op tafel de komende tijd.

Vega Check van CheckYourself: handig voor jaarlijks of tweejaarlijks

Al met al blijkt de zelftest van CheckYourself een heel mooi alternatief voor de route langs de huisarts. Zeker nu ik weet hoe ik slim moet prikken, zou ik deze test zo weer doen. Niet morgen, maar bijvoorbeeld over anderhalf jaar. Voor Vitamine D lijkt het mij toch wel handig om in maart ofzo te testen. Dan zou de waarde immers het allerlaagst moeten zijn. En over 9 maanden is mij toch wat te snel, zeker nu mijn bloedwaarden goed zijn. Ik zet het vast in de agenda voor maart 2021, haha.

Ben jij ook vega(n)? Laat jij je bloed regelmatig checken op vitamines en mineralen?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie