Rode biet recepten: koken met seizoensgroenten en eigen oogst

Ik geef het toe: mijn rode bieten zijn dit jaar volledig mislukt. De gekke hagelbuien in juni kwamen precies op het verkeerde moment. Maar normaliter zijn rode bieten helemaal niet moeilijk in de moestuin. En dan zit je dus ineens met 30 rode bieten. Wat ga je ermee koken? Er zijn echt genoeg verrassende recepten met rode biet te vinden.

Groentestress: wat te doen met een teveel aan rode bieten?

De term groentestress is bedacht door onze blogger Elisabeth. Een seizoensgroente in je moestuin is klaar voor de oogst, maar wat moet je met al die kilo’s rode bieten? En ondertussen ligt dezelfde groente ook voor een habbekrats in de winkels. Je kunt geen rode biet meer zien, want je eet het al elke dag. In haar artikel beantwoordt ze de vraag ‘wat te doen aan groentestress’?

In geval van paniek: soep

Voor vrijwel elke groente geldt: if all else fails, maak er soep van. Dat is niet anders voor de rode biet. Een klassieke soep van rode bieten is natuurlijk borsjt (of een soortgelijke spelling). Deze soep wordt veel gegeten in Slavische landen. Er zijn heel veel varianten van, van gladde soepen tot soepen die meer op snert lijken. Google is your friend!

Recept salade met rode biet

Mijn eigen favoriete recept: aardappelsalade met rode bieten

Deze salade met rode bietjes staat in mijn huis al jaren standaard op het menu op oudejaarsavond. De bietjessalade is ooit ontwikkeld door mijn moeder, toen zij op zoek was naar alternatieven voor de rundvleessalade en de tonijnsalade. Ik heb de bietjessalade de afgelopen jaren tientallen keren gemaakt en het recept naar mijn eigen smaak geperfectioneerd. Het maken van de salade kost ruim een uur. Dit kun je ook al eerder op de dag doen of zelfs de dag van te voren.

Recept stamppot van rode biet met komijnekaas en appel

Recept: stamppot met rode biet

Komijn is mijn favoriete specerij. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe combinaties met komijn en het blijkt bijna overal bij te passen. Zo ook bij rode bietjes en appel. Deze stamppot met rode biet en komijnekaas is weer eens wat anders dan hutspot of stamppot boerenkool. Met verse rode bieten is dit gerecht natuurlijk het lekkerst, maar als je daar geen tijd voor hebt is een vacuümverpakking met gekookte bietjes ook prima. Heb je geen appelboor? Laat dan de appelringen achterwege en maak er bijvoorbeeld halve ringen of partjes van.

Recept wortels met pita en humus

Geroosterde rode biet uit de oven met wortel en humus

Zo’n 30 jaar lang hadden wortels voor mij slechts twee verschijningsvormen: rauw en gekookt. De geroosterde wortel uit de oven was een welkome afwisseling. En hoe vaker ik het maak, hoe meer varianten ik ontdek. Het mee roosteren van pastinaak bijvoorbeeld. Of van rode biet! Even schillen, in partjes snijden en verder gewoon het recept volgen. Super gezellig om met elkaar te delen!

Rode biet: ideaal voor het opleuken van dips

Over humus gesproken: een gekookte biet verwerken in humus is dus enorm lekker. Wel even oppassen dat het niet te nat qua consistentie wordt. Ook in raita (een dip van yoghurt) is gekookte rode biet erg lekker. En het staat ook zo gezellig op tafel, die rode kleur.

De lekkerste curry die ik ooit at: rundvlees met rode biet

Het voor mij meest verrassende recept in dit overzicht is de lekkerste curry die ik ooit at. Deze curry moet enorm lang opstaan en is in de basis gewoon rundvlees met geraspte rode biet. Waanzinnig genieten. Check de website van BBC Goodfood voor het recept van deze curry met rode biet.

Gemakkelijk recept voor doordeweeks: orzo met rode biet

Een andere favoriet die we van de Goodfood hebben geleerd is orzo met rode biet. Orzo heeft de vorm van rijst, maar is gemaakt van pasta. Prima met rode biet uit een vacuümpakje, maar nog veel lekkerder met verse zelf gekookte rode biet.

bio-beurs-2016-4

Of maak een Bieterbal na!

In een avontuurlijke bui? Op een beurs proefden we de overheerlijke Bieterbal: een vegetarische, biologische bitterbal met een vulling van rode bieten. Erg lekker en terecht de winnaar van diverse prijzen! Wie ervaring heeft met het zelf maken van kroketten of bitterballen moet in staat zijn om met een beetje denkwerk zelf zo’n heerlijke ‘bieterbal’ te kunnen produceren. Gelukt? Dan lees ik het recept graag in de comments, hahaha!

Wat is jouw favoriete recept met rode biet?

P.S. Waarom seizoensgroenten eten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Je kunt wel echt spreken van wintergroenten en zomergroenten. Welke soorten groente en fruit passen er bij dit seizoen? In ons overzicht vind je de highlights aan seizoensgroenten per maand.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie