Schone haren met poeder en zuur

Vanochtend was het weer haarwastijd. Van vroeger toen ik heel klein was, kan ik me herinneren dat ik haarwassen vreselijk vond; zeep in mijn ogen. Ik had een soort geel hoedje waar mijn haar op lag en wat als een soort gele rubber stralenkrans om mijn hoofd zat. Het stond vast schattig ;). Het hoedje heb ik maar even gebruikt, al snel leerde ik mijn ogen dichtdoen voor de shampoo. Grappig, dat leer je; je haar was je met shampoo, dan wordt het goed schoon, en daarna crèmespoeling, dan gaat het glanzen. Jaren gedaan, tot een klein jaar geleden, toen begon ik met mijn less waste challenge. Daar hoorde voor mij ook bij; geen nieuwe plastic flessen meer kopen, bestaande plastic flessen opmaken (en dan de plastic bak in) of weggeven en dus een alternatief zoeken voor onder andere shampoo, douchegel en conditioner. Daarnaast was ik wel toe aan wat minder ingrediënten in mijn haarwasmiddel, degenen die op een gemiddelde shampoo fles staan herken ik bijna allemaal niet, en dus geen idee wat ik in mijn haar smeer…

Olijfzeep (aleppozeep)

Ik las dat veel mensen die op zoek zijn naar een natuurlijk middel om hun haar te wassen, dat doen met olijfzeep, ook wel aleppozeep genoemd. Dat heb ik gekocht; er zit alleen een klein papieren bandje omheen, dus afvaltechnisch nog ongeveer overheen te komen, en de ingrediënten zijn herkenbaar: olijfolie, laurierolie, soda, water en zout. Het is volledig biologisch afbreekbaar. Helemaal top. Alleen een klein dingetje: mijn haar wordt er baggervet van… Dus na een paar keer aleppozeep had ik nog maar een heel klein staartje…Nu kan t zijn dat dat alleen de eerste paar keer is; doorzetten heeft dus zin. Bij mij voelde mijn haar echter ook na langere tijd niet schoon. De zeep is verder wel heerlijk vind ik, en ik gebruik ‘m in plaats van douchegel.

Natriumbicarbonaat (baking soda)

Tijd voor optie twee: mijn haar wassen met natriumbicarbonaat, oftewel baking soda. Baking soda is een soort wondermiddel, te gebruiken voor bijvoorbeeld cupcakes, frisheid in je stofzuiger, vlekkenzout, en dus ook in je haar. (Over die andere toepassingen schrijf ik nog wel eens). Ik was mijn haar nu zo’n vier maanden met baking soda en dat bevalt goed. Als conditioner gebruik ik appelazijn.

Waarom zou je je haar willen wassen met zuiveringszout en appelazijn?

  • Het is goedkoop; een groot pak zuiveringszout heb je al voor twee euro. Appelazijn vanaf een euro en dat is genoeg voor zeker een half jaar.
  • Het spaart het milieu; er komen geen al te verontreinigende middelen in het riool.
  • Je hebt niet veel water nodig; haar nat, mengsel over je haar gieten, wrijven, uitspoelen doe je met een kan water.
  • Geen microplastics, geen ‘hoofdhuidindringers’, geen parabenen.
  • Nauwelijks afval; een kartonnen doosje (het plastic buisje op de foto vul ik steeds na) en een glazen fles van de appelazijn, die gebruik ik opnieuw door er sap in te wecken.

Ben je nieuwsgierig om het ook eens te proberen? Zo doe je het:

  • Neem een kan van bijvoorbeeld een halve liter. Ik gebruik er een van plastic, zodat ie niet kapot kan als ik met mijn ogen dicht sta.
  • Vul de kan met lauw water, voeg ongeveer een dessertlepel met kop van het natriumbicarbonaat toe aan het water, roer.
  • Maak je haar nat onder de douche of bij de wastafel.
  • Zet de kraan uit. Giet de inhoud van de kan over je haar. Natriumcarbonaat is zout. Dit wil je, net als bij shampoo, niet in je ogen krijgen. Ogen dicht dus. Voor de gevoelige huid van je gezicht, helpt het om een klein laagje crème op je wangen te doen of je haar goed naar achter te houden.
  • Wrijf je haar. Dat voelt vreemd in het begin, want het poeder schuimt niet zoals shampoo. Wat belangrijk is is dat je wat langer wrijft; eerst voel je je haar zoals toen je het het nat maakte, maar na ongeveer een minuut inwrijven, merk je dat het schoner wordt;  piepender zeg maar ;). Dan is het goed. Uitspoelen met wat water.
  • Vervolgens vul je dezelfde kan met lauw water en daarin doe je een plens (ongeveer een half kopje) appelazijn. Dit werkt verzachtend, sluit je haarschubben en je haar gaat ervan glanzen.
  • Uitspoelen met wat water.

Hoe ruikt je haar? In mijn beleving, schoon, iets zoet van de appel, iets zuur van de azijn. Niet parfummig zoals van shampoo, dus dat is misschien even wennen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Avatar
Suzanne de Roos

Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.

Geen reactie's

Geef een reactie