Seizoensgroenten uit Nederland per maand: wat eten we vandaag?

Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Je kunt wel echt spreken van wintergroenten en zomergroenten. Welke soorten groente en fruit passen er bij dit seizoen? In dit overzicht vind je de highlights aan seizoensgroenten per maand.

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in januari

In januari begint de hoeveelheid verse groente van het land een beetje op te drogen. Prei is er bijna altijd, dus ook in januari. Verder ben je aangewezen op Nederlandse klassiekers, zoals bloemkool en boerenkool. Waar boerenkool voor ons misschien een ouderwetse groente is, is ‘kale’ juist enorm hip in de rest van de wereld. Vanuit de koelcel kun je ook nog koken met allerlei wortels, knollen en kolen, zoals pastinaak en rode biet. Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in januari’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in januari.

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in februari

Februari is een echte wintermaand: maar weinig verse groente van het land en al helemaal geen fruit. Favorieten zullen waarschijnlijk boerenkool en prei zijn. Mij kun je sowieso ’s nachts wakker maken voor stamppot boerenkool (zelfs in de zomer). Februari is ook de perfecte maand om groente te proberen die minder standaard, maar wel helemaal van het seizoen is, zoals aardperen en winterpostelein. Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in februari’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in februari.

Seizoensgroenten maart

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in maart

Maart is wat betreft seizoengroenten min of meer een replica van februari, behalve dat de zo gemakkelijke boerenkool niet meer in het lijstje staat. In plaats daarvan kun je koken met raapstelen: net als winterpostelein ook hartstikke lekker in een stamppot. Heb je nog steeds niet aangedurfd om met aardperen of schorseneren te koken? Dan is maart je laatste kans van het jaar. Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in maart’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in maart.

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in april

Op het gebied van seizoensgroenten in april echt het spreekwoordelijke licht aan het einde van de tunnel. Voor fruit is het nog te vroeg, maar in de verkrijgbare groente zien we nu eindelijk wat verandering. Fans van het witte goud kunnen voor het eerst weer genieten van witte asperges; zelf vind ik groene asperges lekkerder, maar dat is puur smaak. En je houdt ervan of je haat het, maar de eerste rabarber is ook klaar om geoogst te worden. Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in april’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in april.

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in mei

In mei is er eindelijk weer fruit! De vroege rassen van de blauwe bes komen om de hoek kijken en maken de seizoenskeuken weer wat zoeter. Andere sterren in de lente zijn andijvie, spinazie en kropsla, alle drie gezonde, rauw te verwerken groenten. Delicaat en soms wat duur, maar o zo lekker zijn de peultjes die vanaf mei weer van Nederlandse bodem te verkrijgen zijn. Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in mei’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in mei.

Seizoensgroenten juni

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in juni

Tegen het einde van de lente wordt het aanbod aan seizoensgroenten pas echt uitbundig. Echte lekkerbekken verheugen zich al het hele jaar op de nieuwe aardappelen, verse doperwten en verse tuinbonen. En terecht. In juni kun je ook de eerste Nederlandse aardbeien in de winkels verwachten (of in je eigen tuin). Juni is ook de maand dat de favoriete groenten van kinderen goed verkrijgbaar zijn: broccoli en bloemkool. Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in juni’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in juni.

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in juli

Koken met groenten en fruit van het seizoen is wel erg gemakkelijk in hartje zomer. De keuze in juli is enorm en het zal je waarschijnlijk niet lukken om alle 32 mogelijkheden allemaal te proeven deze maand. Mijn persoonlijke favorieten: venkel, sperziebonen, kersen en rode bessen. Sperziebonen zijn geliefd door kinderen, net als bloemkool, broccoli en spinazie. Zelfs kinderen die wat moeite hebben met groente zullen deze maand kunnen smullen. Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in juli’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in juli.

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in augustus

Hartje zomer valt er eindeloos te variëren met groente en fruit uit het seizoen. Veel groente was ook al in juli verkrijgbaar, zoals bleekselderij en sperziebonen. Nieuw in augustus is de verse oogst uit de boomgaard: appels, peren en pruimen. Je merkt echter ook dat de herfst al op de deur staat te kloppen: pompoen, winterwortel en bramen zijn vanaf nu ook verkrijgbaar. 38 in Nederland geteelde mogelijkheden die horen bij het seizoen: geniet ervan! Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in augustus’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in augustus.

Seizoensgroenten september

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in september

Daar zijn de eerste spruitjes en stoofperen weer! Jazeker, in september is de herfst echt begonnen. Hier en daar vind je zelfs alweer boerenkool. September is daarom echt een spagaatmaand: enerzijds nog zo veel zomerse soorten groente en fruit, maar anderzijds al met een been in de donkere maanden. September is ook de laatste maand dat je nog volop kunt genieten van diverse soorten fruit, zoals aardbeien en bessen. Nog even snel genieten dus! Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in september’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in september.

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in oktober

In oktober nemen we definitief afscheid van het fruitseizoen. Op het gebied van groente valt er echter nog verrassend veel te kiezen. Met 31 volop verkrijgbare groenten kun je elke dag wat anders eten. Nieuwe deze maand zijn bijvoorbeeld de winterpostelein en de pastinaak. Oktober is natuurlijk ook het uitgelezen moment om te koken met pompoen, van geroosterd via soep tot in de lasagne of risotto. Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in oktober’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in oktober.

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in november

Middenin de herfst begin je je te realiseren dat het aanbod aan groente toch wel wat begint te slinken. Op het gebied van Nederlands vers fruit kun je alleen nog terecht bij heel erg laat bloeiende appelrassen. Verder liggen de winkels vol met sterren van de wintermaanden: bloemkool, boerenkool, knolselderij, spruitjes en winterwortel. Tijd dus voor stamppot en erwtensoep! Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in november’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in november.

Seizoensgroenten december

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in december

In de eerste wintermaand van het jaar ben je in de seizoenskeuken vrijwel volledig aangewezen op zogenaamde ‘vergeten groenten’: aardperen, pastinaak, schorseneren en winterpostelein. Maar je kunt ook altijd terugvallen op de groente die je zo onopvallend het hele jaar gewillig gezelschap heeft gehouden: de prei. In december worden de deuren van de koelcel wagenwijd opengezet, waardoor het aanbod gelukkig niet al te beperkt is. Check mijn artikel ‘Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in december’ voor een volledig overzicht van seizoensgroenten in december.

Wat een variatie! Welke maand is jouw favoriete maand wat betreft groente en fruit?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
  • Avatar
    Nieke
    Geplaatst op 14:18h, 19 april Beantwoorden

    Hoi, weet je misschien ook waar ik zo’n groente- en fruitkalender als poster kan kopen?

Geef een reactie