05 nov Snoep met Sint Maarten: tips voor leuke, gezonde traktaties!
In een groot deel van Nederland gaan kinderen op 11 november langs de deuren met hun lampion. In ruil voor een liedje vullen ze hun tas met lekkers. Dat lekkers is vaak ongezond, maar ja, toch wel erg leuk! Ik vroeg mij af of er enigszins verantwoorde dingen zijn die je kunt uitdelen met Sint Maarten. Lekkere dingen die iets gezonder zijn dan gewoon snoep, maar wel nog steeds feestelijk. Ik ging op onderzoek uit en deel mijn tips voor een redelijk gezonde Sint Maarten graag met jullie.
Verder kijken dan die stomme mandarijn
Zo’n 25 jaar geleden, toen ik zelf nog met Sint Maarten met een lampion langs de deuren ging, had ik altijd een gruwelijke hekel aan de mensen waar je een mandarijn van kreeg. Niet dat ik nou zo’n hekel had aan mandarijnen. Ik vond ze juist heel lekker. Maar mandarijnen zijn wel een risico: iedereen kent dat moment dat je een mandarijn pelt en dat blijkt dat hij zuur is, vol met pitjes zit, of al is uitgedroogd. De kans op een teleurstelling is gewoon te groot met een mandarijn. En dat past wat mij betreft niet bij de feestelijke sfeer van Sint Maarten.
Ook met Sint Maarten: een vrolijk verpakt doosje rozijntjes
De bekende simpele traktatie voor op het kinderdagverblijf is misschien ook wel een goede tip voor Sint Maarten: doosjes rozijntjes al dan niet opgeleukt met een geknutselde verpakking. Google is your friend! Als je in een wijk woont met veel oudere kinderen, maak je misschien geen vrienden met rozijntjes. Maar wij wonen in een wijk met alleen maar kinderen tot een jaar of zes. En ik ken geen kinderen tussen twee en zes jaar die niet van rozijntjes houden.
Mini-banaan: fruit in een vrolijk jasje
Als je toch heel graag fruit wilt uitdelen met Sint Maarten, dan is de zogenaamde mini-banaan misschien wat voor jou. Deze banaan is kleiner dan de gewone banaan en is verkrijgbaar bij sommige toko’s en supermarkten. Je kunt ze opvrolijken door er gezichten op te tekenen of stickers op te plakken.
Nog meer fruit met Sint Maarten: gedroogd fruit
Gedroogd fruit is zoeter dan vers fruit en ziet er toch vaak ook wel uit als een snoepje. Dat maakt gedroogde vijgen, gedroogde abrikozen, gedroogde aardbeien en dergelijke geschikt, verantwoord snoepgoed voor Sint Maarten. Het enige punt is wel dat je het gedroogde fruit moet inpakken in porties. Met Sint Maarten verdwijnen traktaties immers in een grote tas en de boel moet niet gaan plakken. Doe ze daarom in papieren of plastic uitdeelzakjes en sluit goed af. Leuke, niet dure verpakkingen kun je kopen bij Action of Hema. Of natuurlijk zelf maken.
Zelfgebakken koekjes en zelfgemaakte repen uitdelen
Als je dan toch met verpakkingen gaat knutselen voor Sint Maarten, dan kun je ook kiezen voor zelfgebakken koekjes of repen van bijvoorbeeld kokosrasp en amandelmeel. Je kunt het dan zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt en ook zo creatief of eenvoudig als waar je zelf zin in hebt. Wel is deze traktatie voor Sint Maarten het minst transparant voor zowel ouders als kinderen (met smetvrees of paranoïde trekjes). Je kunt immers niet in één oogopslag zien wat de ingrediënten van je baksel zijn. Hangt van je verwachte publiek af of dit een goede Sint Maarten traktatie voor je is. En ook hier geldt weer: goed inpakken in een zakje of bijvoorbeeld folie. Anders ligt je koekje straks in duizend kruimels onderin de Sint Maarten tas.
Nog meer in een Sint Maarten zakje: popcorn
Goedkoop en relatief gezond voor als je toch met traktatiezakjes aan de slag gaat met Sint Maarten: popcorn. Dit kun je zelf maken in een pan of je laat de magnetron zijn werk doen. Je kunt er zelfs voor kiezen om zowel zoete als zoute popcorn uit te delen, te herkennen aan het zakje of een lintje of sticker. Ik vond popcorn zelf als kind altijd een aangename afwisseling tussen al het ‘echte’ snoep met Sint Maarten.
Zo erg is het nu ook weer niet: zakje naturel chips
Er zijn ergere dingen op aarde dan naturel chips. De meeste naturel chips bevatten namelijk slechts drie ingrediënten: aardappel, zonnebloemolie en zout. En voor die eenvoud valt ook wel weer iets te zeggen. In dit geval zou ik met Sint Maarten wel gaan voor voorverpakte zakjes, in plaats van zelf gevulde zakjes. Dit om ellende met vocht en condens te voorkomen. Kun je de dozen met kleine zakjes nog kopen in de supermarkt? Ik weet het niet. Maar zeker wel bij de groothandel, dus wie een pasje van Makro of Sligro heeft… heeft voor een paar euro een mooie uitdeeldoos; ideaal voor met Sint Maarten.
Biologisch snoep en ander verantwoord snoep met Sint Maarten
Als je gewoon echt snoep wilt geven met Sint Maarten, dan kun je altijd nog kiezen voor biologisch snoep. Of een merk dat op een andere manier verantwoorder is dan de bekende A-merken. Erg leuk om uit te delen vind ik de biologische lolly’s van Candy Tree. Kinderen reageren altijd erg enthousiast op lolly’s. Echter, niet iedere ouder vindt lolly’s geschikt voor jonge kinderen. Misschien zijn lolly’s daarom vooral een goed idee als je Sint Maarten publiek vooral tussen de zes en tien jaar oud is. Ook ideaal in deze categorie zijn de uitdeelzakjes met koekjes van Organix Goodies: biologisch en gezoet met druivensap in plaats van suiker.
Tony’s Chocolonely: voor wie graag pure chocolade geeft met Sint Maarten
Een stukje pure chocolade is helemaal niet slecht voor je. Ook niet met Sint Maarten. Zolang je maar niet overdrijft. En dan is Tony’s Chocolonely wel extra cool, want zo veel mogelijk slaafvrij. Het enige lastige is: welke verpakking kies je dan? De mini-repen van Tony’s Chocolonely zijn meer dan een euro per stuk, maar wel geschikt voor als je niet veel kinderen aan de deur verwacht. Woon je juist aan een met Sint Maarten heel drukke straat? Overweeg dan de doos met 140 Tiny’s van Tony’s Chocolonely!
Of geef kleine cadeautjes met Sint Maarten!
Kinderen krijgen al zo veel snoep met Sint Maarten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om daarvan af te wijken. Bijvoorbeeld met een aantrekkelijk dienblad vol klein speelgoed. Denk hierbij aan mooie potloden, stickervellen, magneetjes, stuiterballen, kleine spelletjes… Er is dan ineens van alles te verzinnen. De uitdaging bij deze Sint Maarten optie zit hem dan wel in het redelijk duurzaam maken van het kleinigheidje. Want een stukje plastic van de Action is onder de streep natuurlijk net zo onverantwoord als een stuk snoepgoed vol suiker en kunstmatige dingen. Het gaat dus om het vinden van de balans!
Hoe houd jij Sint Maarten nog een beetje verantwoord?
Wat wij zelf gaan doen met Sint Maarten weet ik eigenlijk nog niet. Ik neig naar vrolijke, kleine zakjes met gedroogde aardbeien, want die vind ik zelf zo lekker. Heb jij nog tips voor feestelijke, gezonde traktaties met Sint Maarten?
Marlinde
Geplaatst op 10:49h, 05 novemberAltijd leuk, beetje creatief zijn om de kids te verrassen.
Vorig jaar een hit bij mij: bekertjes limonade, je krijgt namelijk best een droge keel van het zingen. Warme choco kan ook als het koud is buiten.
Sateprikker vullen met gedroogd fruit als appel, abrikoos, pruim, dadel, ananas, mango. Ziet er feestelijk uit.
Als je echt los wilt gaan. Knip uit blauw papier een cirkel (hoofd koekiemonster), beplak deze aan de bovenkant met grote witte ogen. Knip nog een halve cirkel uit blauw papier. Deze leg je precies op de onderkant van koekiemonster. Hiertussen leg je een in keukenfolie ingepakt stuk ontbijtkoek en klaar is koekiemonster. Wel even goed bevestigen allemaal.
Mandarijntjes verkleed als spook is ook leuk. Leg een klein wit lapje met enge ogen erop getekend over de mandarijn heen. Prik een stok onderin de mandarijn en bind het spookdoekje vast met een dropveter 😀
Paulien
Geplaatst op 17:50h, 06 novemberMijn buren zetten een partytent op en bakken kleine pannenkoekjes. Heerlijk om je weer even bij op te warmen en je kunt ze zo gezond maken als jezelf wilt!
Cecile Bol
Geplaatst op 14:57h, 09 novemberWat een leuke extra tips allemaal! Uiteindelijk zijn wij zelf gegaan voor biologische snoeprolletjes. Niet te ingewikkeld dit jaar.
Elly van der Veen
Geplaatst op 12:02h, 11 novemberWij hebben dit jaar kleine Jip en Janneke doosjes met snoepjes en rozijntjes van de Hema. Op de verpakking staat dat het speciaal voor kinderen is gemaakt en dat daarom alleen natuurlijke kleur- en smaakstoffen worden gebruikt.
Overigens: nadeel van bij elke deur een mandarijn krijgen, is ook het gewicht. Die arme kinderen lopen na één straat bij wijze van spreken al te zeulen met een kilo fruit. Dat is niet echt prettig lopen met je lampion (of je ouders moeten mee om de tas te dragen).
Emmy Hallensleben
Geplaatst op 11:37h, 13 novemberGoedemorgen Elly,
Het is natuurlijk een leuke verkooptruc van de Hema, maar rozijnen zijn bijna altijd zonder kleur- en smaakstoffen….. behalve natuurlijk, chocolade, gekleurde coating e.d. producten.
Dus wel duurder, maar niet per se gezonder.
vriendelijke groet, Emmy Hallensleben.