Special: 13 x eigenwijs blij op het werk, van mvo tot werkgeluk

Hoewel er onder de tag ‘werk’ nog niet eens zo heel veel artikelen staan, hebben we het afgelopen anderhalf jaar regelmatig geschreven over eigenwijs blije tips en trends met betrekking tot de werkvloer. Zoals over het positieve effect van gelukkig zijn met je werk. En over enorm veel trends en ontwikkelingen op het gebied van mvo. Maar ook hoe je je tijd gewoon slim en lekker eigenwijs blij indeelt. Tijd voor een overzicht met de leukste tips!

Gelukkig zijn en worden met je werk: alleen maar voordelen!

Blogger Michiel schreef een serie artikelen over het nastreven van geluk in je werk. Routinematig werk vraagt om aansturing, terwijl niet-routinematig werk een zelfstandige werkhouding vergt. Hoe motiveer je mensen? Hoe vergroot je werkgeluk? Doe de test ‘Autonomie op het werk’.

Gelukkige mensen worden door hun baas positiever beoordeeld, doen hun werk daadwerkelijk beter, zijn productiever en zijn beter in staat om hun baan te behouden. Verder zijn ze minder vaak ziek en hebben ze minder kans op uitputting en burn-out. Leidinggevenden die hoog scoren op geluk hebben meer gelukkige en gezonde werknemers. Die gelukkige werkgevers worden ook weer op hun beurt positiever beoordeeld door hun besturen en hun bedrijven maken meer winst. Maar wat als je je baan verliest?

Vrijwilligerswerk

Miriam dacht niet alleen over werkgeluk na, maar ging actief op zoek. Ongeveer vijf jaar geleden begon er iets bij haar te kriebelen. Ze had een drukke baan en sociaal leven, maar had toch het gevoel dat ze daarnaast iets anders wilde buiten haar eigen comfortzone. Iets waar ze een ander soort voldoening uit zou kunnen halen, kortom, blij van zou worden. Ze vond dit door het doen van vrijwilligerswerk!

Leer jezelf kennen en groei op je werk én thuis!

Als iets ons wel duidelijk is dan is dat het feit dat een flinke dosis zelfkennis je enorm op weg helpt met het nastreven van werkgeluk. En overigens ook het nastreven van geluk in de privésfeer. Heel veel van onze boekrecensies hebben linksom of rechtsom ook te maken met je werk. Je werk is immers vaak een groot deel van je leven. Een aantal artikelen moesten en zouden toch ook in deze special een plaatsje krijgen.

Cecile is dol op labels, etiketten en hokjes. Niet omdat ze vindt dat mensen voor eeuwig een bepaalde sticker opgeplakt moeten krijgen, maar juist omdat zulke modellen enorm goed helpen bij het beter begrijpen van jezelf en elkaar. De Myers-Briggs Type Indicator is met stip haar favoriete model om naar verschillen in karakters te kijken. Welk MBTI-type ben jij?

kwaliteitenspel

Het grootste, meest onverwachte compliment dat Cecile ooit kreeg, kreeg ze tijdens een groepsopdracht met het Kwaliteitenspel. Het is alweer vijf jaar geleden, maar de herinnering zorgt nog steeds voor een intern vreugdesprongetje. Gaat heen en speelt!

Tijd? Ook daar kun je eigenwijs blij mee omgaan

Uitstellen is heerlijk. Een taak net zo lang vooruit schuiven tot hij tegen de deadline aanschurkt werkt vaak bijzonder inspirerend. Maar soms komt van uitstel afstel en soms blijft zo’n stom taakje bungelen en de hele dag een schaduw werpen. Want straks… moet je er toch echt aan beginnen. De oplossing: begin de dag met zo’n shitklus. Eat that frog!

In een tijd waarin je als kenniswerker continu wordt afgeleid door social media, e-mail en schreeuwende to-do-lijsten, is elke manier van timemanagement het uitproberen waard. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Pomodorotechniek. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een kookwekker en enige wilskracht.

pomodoro-techniek

Eind september 2015 was er ineens buzz rond de opkomende 6-urige werkdag in Zweden. Zou veel fijner zijn voor iedereen. Het bleek min of meer een hoax, maar zette Cecile wel aan het denken. Als ZZP’er kan ze doen wat ze wil, maar moet ze ook gewoon facturabele uren draaien. Zou dat fijner gaan als ze zou kiezen voor een werkdag van slechts 6 uur?

Groen en MVO op het werk

Een eigenwijs blije visie op werk heeft natuurlijk niet alleen te maken met werkgeluk en timemanagement. Iets extra’s doen, bijvoorbeeld in de vorm van duurzaam ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen is logisch en vaak helemaal niet zo lastig om te implementeren.

MVO, oftewel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Maar hoe je precies invulling geeft aan MVO in je eigen onderneming is nog best een klus. Cecile is zelf ZZP’er en heeft daardoor niet zo veel MVO-vraagstukken om over na te denken en mee aan de slag te gaan. Maar toch probeert ze te doen wat kan.

groene-werkplek

Groener kan altijd, ook op je werk. Er zijn een aantal plekken waar je kunt besparen: mappenbeheer, computerbeheer, verstandig printen, weggooi-beheer en gebouwbeheer. Marianne zette een paar dingen op een rij die je zelf kunt doen om ook op je werk net een stapje meer te zetten voor een betere wereld.

Een relatiegeschenk is meestal leuk om te krijgen en vaak ook enorm leuk om te geven. Daarnaast is een relatiegeschenk een uitgelezen kans om te laten zien dat je organisatie met meer bezig is dan alleen maar geld verdienen. Houd met je keuze voor een relatiegeschenk daarom rekening met maatschappelijk verantwoord ondernemen, zelfs als de rest van je bedrijf niet tiptop MVO ingericht is. Zo is je cadeau niet alleen leuk om te geven en te krijgen, maar draag je ook nog iets extra’s bij. Hoe kies je een MVO relatiegeschenk of MVO kerstpakket? Cecile zette 5 tips voor groene, duurzame en sociale relatiegeschenken op een rijtje.

Epiloog: nog wat extra tips voor vrouwen

Emancipatie klaar en afgerond in Nederland? Helaas nog niet. Ook op de werkvloer valt er nog een hoop te doen. Wat je zelf kunt doen als vrouw? Laat je aangeleerde angst om te falen los en stop met het gebruiken van verkleinwoorden voor je prestaties en werkzaamheden!

Een simpel stopwoordje kan enorm veel effect hebben op hoe anderen je zien én op hoe je jezelf ziet. Een Engels artikel over hoe vrouwen zichzelf op de werkvloer ondermijnen met het stopwoordje ‘just’ zette Cecile aan het denken. Hebben we in Nederland ook zo’n woord?

Fuck die onzekerheid

En ten slotte: veel werkende vrouwen blijken er last van te hebben: ze zijn goed in wat ze doen, maar hebben toch het gevoel dat ze vroeger of later door de mand zullen vallen. Volgens coach Vreneli Stadelmaier is dit het ‘impostor syndrome’. In het boek F*ck die onzekerheid zet ze uiteen wat dit syndroom is, hoe je eraan komt en hoe je er weer vanaf komt. De voorbeelden zijn pijnlijk herkenbaar!

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
Geen reactie's

Geef een reactie