Special: raw chocolate is here to stay!

Ik schreef er al regelmatig over. Raw chocolate begon misschien als een hype, maar is wat mij betreft helemaal here to stay. Zelf hoef ik niet anders meer. Okay, het is wat duurder, maar de smaak is krachtiger en het schijnt ook gezonder te zijn. Bovendien is raw chocolate vaak ook nog zowel biologisch als veganistisch. Nog nooit raw chocolate geproefd? Dan is het hoog tijd dat je naar een winkel rent en eens een reep uitprobeert!

Rauwe cacao is goed voor je

Mijn eerste ontmoeting met raw chocolate was via Lovechock. Ik vond de verpakkingen mooi en was zo langzamerhand wel erg nieuwsgierig. Volgens de mensen van Lovechock heeft raw chocolate heel veel voordelen. Zo zitten er stoffen in waar je volgens diverse onderzoeken blij van wordt en gezond van blijft, zoals tryptofaan, anandamide, fenylethylamine, theobromine en flavonoïden (antioxidanten).

Lovechock

Raw chocolate: de repen van Lovechock

Lovechock werd geboren toen de Nederlandse chocolatier Laura de Nooijer voor het eerst aan de slag ging met rauwe cacao en helemaal overdonderd raakte van de intense smaak. Inmiddels in Lovechock uitgegroeid tot een team van 20 mensen met een duidelijke visie en een mooie lijn aan producten. Als eerste proefde ik een aantal van de repen van Lovechock: Pure/Nibs, Goji/Orange en Almond/Fig. Superlekker, maar zoals je kunt lezen in mijn artikel over de Lovechock repen heb ik wel een favoriet.

lovechock-mylk-en-meer

Nog meer lekkers van Lovechock: tablets, MYLK en rocks

Ik was dan ook bijzonder verheugd toen ik op de Bio-beurs in Zwolle aan de praat raakte met de mensen van Lovechock en ontdekte dat ze een hele hoop nieuwe chocolade hadden. En dat er ook nog iets lekkers aan zat te komen: MYLK, een reep die smaakt naar melkchocolade, maar toch echt compleet plantaardig is. Ik kreeg een tas vol mee om thuis te proeven: nom-nom-nom!

ridiculous-raw-chocolate

Nog meer raw chocolate: Ridiculously Good

Ook het duo van Ridiculously Good ontmoette ik tijdens mijn bezoek aan de Bio-beurs in Zwolle. We raakten aan de praat en natuurlijk mocht ik hun balletjes (ik hoop dat ik ze zo mag noemen) van biologische raw chocolate proeven. Sterker nog, ik kreeg twee doosjes mee naar huis om te proeven voor een artikel. Zelf noemen ze hun product trouwens ‘een combinatie tussen een bonbon en de bekende candybar’. Dat klinkt wel mooier (en juister) dan ‘balletjes’, haha. Inmiddels kun je Ridiculously Good zelfs bij mij in het dorp krijgen, dus dat doen ze goed!

so-pure-raw-chocolate

Ook grote merken kiezen voor raw chocolate

Een tijdje terug ontdekte ik bij de Makro een voor mij nieuw merk raw chocolate: So Pure. So Pure is een nieuw merk van Les Chevaliers BV, een grote Nederlandse speler op het gebied van chocolade en seizoensgebonden snoepgoed. Deze snackjes van raw chocolate zijn gevuld met gedroogd fruit en noten en zijn ook nog eens helemaal biologisch. Ik ontdekte tijdens het schrijven van dit stuk dat je ze ook bij Albert Heijn kunt kopen en vast wel op nog meer plekken. So Pure schittert in eenvoud en is juist daarom een mooie toevoeging aan de keuze aan raw chocolate.

Welke raw chocolate vind jij het lekkerst? Ken je nog ander merken raw chocolate die ik zou moeten testen? Ik ga graag nog even door met mijn proefavontuur!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
 • Avatar
  chocoladeverkoper Paul
  Geplaatst op 12:20h, 13 juli Beantwoorden

  Ik heb nog wel twee tips:

  Een bedrijf dat al jaren (voor de hype) raw chocolade produceert: Pacari uit Ecuador. Geheel daar gemaakt ook, en biologisch of zelfs met Demeter bio-dynamisch keurmerk.

  https://chocoladeverkopers.nl/chocolade/pacari/

  Ook leuk, en ongebrand, al noemen zij het \’virgin cacao\’ is Raak uit New York. Smaken als chocolade met basilicum of chocolade die op bourbon vaten gerijpt is. Vrij bijzonder, met een bijbehorend prijskaartje 🙂

  https://chocoladeverkopers.nl/chocolade/raaka/

  (overigens geloof ik zelf vooral in chocolade eten omdat het zo lekker is, niet voor de gezondheid – en vind ik bijv. lovechock zelf echt niet lekker – maar ik ken ook genoeg mensen die het wel heerlijk zeggen te vinden, smaken verschillen natuurlijk 🙂 )

Geef een reactie