01 jun Test: Amanprana Adapto Botanico-mix
Ergens begin dit jaar kregen we het aanbod om een Botanico-mix van Amanprana te testen. Deze lijn bestaat uit vijf verschillende mixen van kruiden en specerijen, elk met een eigen doel. Ik vond het lastig om er eentje te kiezen tot ik mijn agenda bekeek: februari, maart en april zouden heel pittig worden. Ik koos daarom voor Amanprana Adapto Botanico-mix, een mix speciaal bedoeld tegen stress en nog meer mentale problemen.
Vijf smaken Botanico-mix van Amanprana
De lijn aan Botanico-mixen van Amanprana is bedoeld ter ondersteuning van je gezondheid. De kruiden en specerijen zijn zo gekozen dat een theelepel per dag ervan al effect zou hebben. Afhankelijk van waar je behoefte aan hebt kun je kiezen voor Flamuno, Immuno, Curcumax, Adapto of 4-Algae. Voor ongeveer 25 euro krijg je een flinke pot van 150 gram.
De drie hoofdbestanddelen van elke Amanprana Botanico-mix
Elke Botanico-mix van Amanprana kent dus zijn eigen specifieke kruiden en specerijen. Drie hoofdbestanddelen zijn echter steeds de basis: sumak, zeewieren en Khoisan fleur de sel. De argumentatie hierachter is dat de sumak bes barst van de vitamine C en de anti-oxidanten. En zeewieren leveren een bijdrage aan onze inname van mineralen.
Ingrediënten Amanprana Adapto Botanico-mix
Maar ik koos dus voor de Amanprana Adapto Botanico-mix, die als het goed is helpt bij zaken als een burn-out, stress, angst, depressie en constante vermoeidheid. De mix zit vol met adaptogene kruiden. Volgens de site van Amanprana: “Een adaptogeen is een geneeskrachtige plant of kruid dat het aanpassingsvermogen van het lichaam ondersteunt. Het aanpassingsvermogen treedt in werking bij onder meer stresssituaties.” Ik kan in deze drukke periode wel wat ondersteuning voor mijn omgang met stress gebruiken en bovendien vond ik het leuk dat juist deze mix vol zit met kruiden en specerijen waar ik nog nooit eerder van gehoord had.
73% Adapto-mix* (12% amla (indiase kruisbes)*, 8% chaga (berkenweerschijnzwam)*, 7% tulsi (heilige basilicum)*, 7% zwarte peper*, 7% shatavari (aspargus racemosus)*, 7% rhodiola (rozewortel)*, 7% ashwagandha (indiaanse ginseng)*, 7% schisandra (he shou wu)*, 7% rooibos & honingbos*, 7% duindoorn*, 7% don quai (chinese engelwortel)*, 9% maca-mix (geel, rood, purper en zwart)*, 4% sumak*, 4% siberian ginseng*, 19% Khoisan fleur de sel, 8% zeewiermengeling* (nori*, zeesla*, kombu*, dulse*) *= biologisch.
Elke dag een theelepel Amanprana Adapto Botanico-mix
Bij het open maken van de pot dacht ik zoethout te ruiken, iets waar ik helemaal niet van houd. Maar zoethout zit niet in de mix, dus het zal iets anders zijn dat ik ruik. Ik vermoed dat het de ginseng is. Ik vroeg mij wel al meteen af hoe ik een theelepel van dit goedje per dag in mijn eten zou moeten verwerken. De geur en smaak is behoorlijk aanwezig en voor je het weet smaakt je eten elke dag hetzelfde. Ik besloot er een soort cup-a-soup van te maken, wat ik ook al deed met de overigens zeer smakelijke vitamine-D-mix van Amanprana. Een soepje is immers vrij eenvoudig in te passen in je dagelijkse dieet.
Zout en veel residu
Een ‘cup-a-soup’-moment maar dan met de Amanprana Adapto Botanico-mix bleek een goede oplossing. Wel vond ik het jammer dat de mix echt behoorlijk zout is. Van mij had hij ook wel uit enkel kruiden en specerijen mogen bestaan. 19% zout in een theelepel is immers best veel elke dag… Een tweede kritiekpunt is dat je kunt roeren wat je wilt, maar er altijd veel residu in de mok blijft liggen. Die kruiden maken ook deel uit van de mix en krijg je dus structureel amper binnen.
Mijn minste Amanprana product
Al met al is het mij niet gelukt om het product een paar weken lang dagelijks te gebruiken. Ik vond het gewoon niet lekker. Daardoor kan ik je ook niet vertellen of ik mij minder gestrest heb gevoeld dan als ik de mix niet had gebruikt. Maar als een product zo lastig is om in te passen in je dieet, dan slaat het de plank ook mis. Jammer, want ik ben normaliter best fan van de producten van Amanprana. De Amanprana Adapto Botanico-mix was voor mij echter een misser.
Geen reactie's