Test: Amanprana Cocos kokosmeel, glutenvrij en bomvol vezels

Toen binnen het blogteam de mail werd verspreid met de vraag wie Amanprana Cocos kokosmeel wilde testen heb ik me spontaan aangemeld. In de zomerperiode heb ik me namelijk regelmatig vergrepen aan kokosnoten, dus ik vond het wel een mooie combinatie. Zou de smaak hetzelfde zijn en hoe zou ik dit kunnen gebruiken in mijn dagelijkse eetpatroon, ik ben namelijk niet zo bakker van koekjes of dergelijke. Dus ik zou het op een andere manier moeten proberen. En dat is gelukt!

Wat zit erin?

De verpakking van Amanprana Cocos kokosmeel ziet er fairtrade uit: bruine papieren zak met een hele makkelijke, intelligente afsluiting (je vouwt het open en draait ’em weer dicht, tip voor andere producenten). De tekst op de verpakking informeert mij over de samenstelling: 0% gluten, 0% junk, 100% raw en 100% biologisch. De gemiddelde voedingswaarde per 100 g: vet 11.8 g, koolhydraten 8.9g waarvan 8.6g suikers, vezels 50.5g, eiwitten 19.3g en zout 0.01g. Verder wordt voor een vlotte darmtransit aangeraden om bij elke maaltijd 1 of 2 eetlepels kokosmeel te gebruiken. Want: volgens het bijgeleverde boekje begint mijn gezondheid bij een gezonde spijsvertering.

Sluiting Cocosmeel

In de praktijk

‘s Ochtends ontbijt ik met een bakje volvette Griekse yoghurt met biologische muesli. Aan dit mengsel heb ik een week lang twee eetlepels kokosmeel toegevoegd. De eerste keer was het wennen, niet qua smaak maar meer de structuur. Het voelt ruw, klonterig en droog. De smaak is niet overheersend, maar heerlijk subtiel. De eerste dag heb ik tijdens de lunch ook heel enthousiast twee eetlepels in een glas koude melk gedaan. Nou, dat is geen aanrader; het klont namelijk en het meel blijft drijven bovenin het glas. En laat ik nou net zo’n smal longdrink glas hebben gebruikt waar je geen ruimte hebt om fatsoenlijk te roeren. Maar de smaak was weer prima, maar ook bij deze variant is het flink wennen aan de structuur, het voelt erg droog en kruimelig. Voor het avondeten kon ik geen mogelijkheid bedenken hoe ik de kokosmeel kon toepassen, dus ik heb het bij het ontbijt gelaten.

Bakken

Amanprana Cocos kokosmeel is ook een ideaal glutenvrij bakmeel voor brood, gebak, koekjes of snacks. Je vervangt dan 10 tot 15% van het gewone meel door kokosmeel. Denk er dan wel aan dat je extra water toevoegt, anders worden je baksels erg droog. De smaak is heerlijk! Een andere manier is om de kokosmeel als vezeldrank te bereiden, dus niet zoals ik heb gedaan met melk, maar je roert 1 of 2 eetlepels bij een sapje, shake, smoothie, chocomelk, thee of koffie.

Conclusie

Samengevat: kokosmeel is glutenvrij, zit bomvol vezels, bevat essentiële eiwitten en heeft een heerlijke, zachte subtiele smaak. Keerzijde: het bakt lastiger dan gewone meel vanwege de sponswerking en het heeft een structuur waar ik sterk aan moest wennen als toevoeging in de yoghurt. Het vergt iets meer aanpassing dan een weekje uitproberen om ook de effecten voor mijn gezondheid te testen, maar ik ben er van overtuigd dat kokosmeel een goede plek kan krijgen in een glutenvrij of Paleo dieet.

Avatar
Marjan van Delden

Houdt van communiceren, marketing, coachen, motiveren en uitdagen en geniet van hardlopen, motorrijden, boeken, schoenen, uiteten, vrienden en vriendinnen.

Geen reactie's

Geef een reactie