Test: wat zijn de beste betaalbare biologische bieren?

De hoofdredacteur van Eigenwijs Blij vroeg me om te onderzoeken wat het beste betaalbare biobier is. Een zware taak die ik, omwille van de wetenschap, op me heb genomen. Ik verzamelde 14 biologische bieren, de meesten uit winkels in de buurt, zoals de Ekoplaza en de Fluitekruid (onze biowinkel om de hoek). Eén bier kocht ik in een supermarkt net even over de grens in Duitsland en we namen er een mee uit Oostenrijk. De meesten zijn pils of blond bier, omdat we op zoek zijn naar het beste biologische biertje voor alledag. Het testpanel bestond uit buurman Patrick, buurman Harrie en ondergetekende. Hier onze bevindingen per biologisch biertje.

De biologische bieren staan hier in de volgorde waarop we ze hebben gedronken. Scores staan erbij en onderaan staat de top 3 beste biologische bieren uit deze vergelijking.

Deel 1: lichte bieren: biologisch Pils en Blondbier

Gulpener Ur-Pilsner
We beginnen met een pilsje uit Limburg. Gulpener brouwt drie biologische bieren, allemaal in de Ur-lijn. We vinden de Pilsner een beetje bitter, wat ik zelf als pluspunt opschreef, maar door Harrie als minpunt werd benoemd. Verder is de Ur-Pilsner in onze ogen niet heel bijzonder maar wel lekker. Patrick zou een kratje Ur-Pilsner geen probleem vinden. De biopils van Gulpener krijgt van ons een 6,3.

Budels Bio Pilsener
De bieren van Budels uit Noord-Brabant worden klimaatneutraal geproduceerd. Ze werken aan het verlagen van hun energieverbruik, kopen energie groen in en compenseren de co2 die ze toch uitstoten via onder andere bosaanplant. De eerste slok is verrassend, er zit iets zoets in dit pils. Het doet mij denken aan karamel, Harrie denkt aan zoetzuur fruit. Maar na dit verrassende begin proeven we weinig nasmaak en vinden we de Budels wat waterig. Patrick vind het geen biertje om de hele avond te drinken. Gelukkig hebben we nog 12 andere bieren te gaan, dus dat komt goed. We geven de Budels Bio Pilsener een 5,9.

Jessenhofke RGLR
De Jessenhofke brouwerij uit een dorpje vlakbij het Vlaamse Hasselt brouwt, in tegenstelling tot veel anderen uit deze test, uitsluitend biologisch bier. En de RGLR is de eerste verrassing uit deze biertest. Wat meteen opvalt bij het inschenken is het schuim. Verder is de RGLR een beetje troebel. We vinden hem lekker licht, fris, zacht en een prima terrasbiertje. Ik proef er een tintje van een witbiertje in, Patrick moet denken aan een radler. We zijn uniniem positief en vinden het een goed biertje voor op een tarras met warm weer. Met slechts 3,5% alcohol is de RGLR ook erg geschikt als middagbiertje op een niet al te volle maag. Mits je er niet meteen nog een paar drinkt, want ze zijn erg lekker. Harrie noemt het een omrijbiertje en we geven hem een 7,8.

Störtebeker Kellerbier bio
De piraat Störtebeker gaf dit bier zijn naam. De brouwer uit het noorden van Oost Duitsland gebruikt recepten van een oude brouwerij van voor de tweede wereldoorlog die pas na de Duitse hereniging zijn teruggevonden. We vinden het een prima Duits pilsje. Waar die Duitse smaak nou precies uit bestaat kunnen we niet onder woorden brengen, maar de Störtebeker heeft hem. Verder is dit biobiertje een beetje gewoontjes en niet heel uitgesproken. Van ons krijgt hij daarom een 6,6.

Frastanzer Kellerbier bio
Tijdens onze vakantie in Oostenrijk kwam ik Frastanzer Kellerbier tegen. Het ongefilterde bier zit in een halveliterfles met kroonkurk en is gemaakt van biologische mout en hop uit de Bodensee regio. Er zit weinig koolzuur in dit bier waardoor hij zacht en fris is. Wij vinden hem allemaal erg lekker. Harrie noemt dit biologische Kellerbier een “soepele, goede doordrinker” en Patrick vindt dat hij lekker wegdrinkt en vol van smaak is. Hier lusten we wel een kratje van. Jammer dat het Frastanzer Kellerbier in Nederland waarschijnlijk niet te krijgen is want we geven hem een 7,5.

De Leckere Pilsener
Net als Jessenhofke brouwt ook de Utrechtse De Leckere brouwerij 100% biologisch. Dat doen ze sinds 1997 vanuit een moderne brouwerij aan de snelweg bij Utrecht. Het etiket en de naam beloven ons een lekker pilsje. Dat blijkt hij inderdaad te zijn, al vinden we hem niet heel bijzonder. Wellicht heeft hij een net wat warmere smaak dan het meeste pils. Van ons krijgt hij een hele gemiddelde 6,8.

iKi beer Yuzu
Wie wel eens in een Japans restaurant heeft gegeten, kent wellicht iKi beer. Dit Brabantse bier is biologisch en geïnspireerd op Oosterse ingrediënten. Naast de gebruikelijke water, mout en hop vind je bij de ingrediënten groene thee, yuzu (Oosterse citrusvrucht), melkzuur en citroenzuur. Wij vinden deze vreemde eend in de bijt een lekker, fris biertje. Hij is vol en kruidig en prima van smaak. Ook de iKi krijgt van ons een 6,8.

Jessenhofke MAYA
De RGLR van Jessenhofke beviel ons erg goed dus we zijn benieuwd naar het blondbier van deze biologische brouwerij. Voor de MAYA werkte de brouwer samen met een seitanmaker uit de buurt en werd werd de gerst gedeeltelijk vervangen door een zetmeelhoudend restproduct van de seitanmaker. Wij hebben we zin in een blondbiertje dus beginnen met proeven. Het eerste wat opvalt aan de MAYA is de hopachtige smaak. Hij doet ons meer denken aan een Belgische IPA dan aan een blondbier. Het testpanel is geen groot fan van de IPA’s die nu overal verkrijgbaar zijn en vinden de grote hoeveelheid hop daarin vaak net te veel van het goede. De MAYA vinden we net wat te bitter. We geven hem een 6.

De Leckere Gulden Craen
Het pils van De Leckere vonden we gemiddeld. Maar hoe zou het blondbier uit Utrecht smaken? Dit bio blondbier kreeg de naam Gulden Craen en heeft een mooi blond kleurtje in het glas. Harrie vind dat hij een “goed bittertje” heeft en Patrick vindt hem “goed in balans”. Ik proef ook een lichte citrustint. De Gulden Craen heeft wat meer hopsmaak zonder door te slaan en drinkt heerlijk weg. We zijn allemaal erg positief en geven dit biologische blondbier een 7,7.

proefnotities-biobier-test

Deel 2: Zwaardere bieren: biologisch Dubbel, Tripel en India Pale Lager

De eerste negen bieren uit deze biologische biertest waren licht. De focus lag op pils en blond. De volgende vijf bieren uit de vergelijking zijn wat zwaarder. Dubbel, Tripel, Saison en India Pale Lager bijvoorbeeld. Ook de alcoholpercentages gaan omhoog. Bij de eerste lichting zaten we tussen de 3,5 en 6%. Nu gaan we van 6% naar 8%.

Brouwerij ‘t IJ Natte
Deze Amsterdamse brouwerij, ontstaan vanuit een kraakpand, brouwt een hoop bieren die helaas vanwege moeilijk verkrijgbare biologische hop niet meer allemaal biologisch zijn. Deze dubbel is dat gelukkig wel en daarom doet hij mee aan de test. Bij het inschenken zien we een mooi rood kleurtje. We vinden hem zacht, goed van smaak, lekker en niet te zwaar voor een dubbel. Van ons krijgt deze struisvogel een 7,1.

D’Olle Grieze Saison
Voor de niet-Groningse lezers van dit artikel moet ik wellicht eerst even uitleggen dat Olle Grieze (oude grijze) de bijnaam is van de Martinitoren in de stad Groningen. D’ Olle Grieze Saison is een samenwerking van diverse Groningse brouwers waaronder Bax Bier en Golden Raand om een klassiek Gronings bier te brouwen met vergeten Groningse ingrediënten zoals Groningse emmer, haver, tarwe en aardappelen. Een deel van de opbrengst gaan naar het orgel van de Martinitoren. Maar de hamvraag is natuurlijk of hij lekker is. En dat blijkt dit biobier helaas niet te zijn. We vinden hem wat onsamenhangend, en de nasmaak is niet lekker en wat waterig. Patrick zegt er het volgende over: “er is iets, maar dan is het weg!”. We drinken deze halve liter niet leeg en gaan door naar het volgende biertje. Maar niet voordat we D’Olle Grieze, met pijn in onze Groningse harten, een 5,3 geven.

Gageleer
Gageleer, uit het Belgische Oud-Turnhout, is een bier ‘naar middeleeuwse smaak’ met daarin een ‘historisch ingrediënt’, aldus de website van deze brouwer. Dat historische ingrediënt blijkt Gagel (Myrica gale), een struikje dat alleen in een klein gebied in het noorden van Vlaanderen voorkomt en dat het midden heeft tussen een duindoorn en een olijfboompje. Harrie proeft drop en een volle smaak. Patrick herkent een zoete laurier of salmiaksmaak. En ik hou het op laurier. Wat het precies is weten we niet, maar het geeft Gageleer een zachte en iets zoete volle smaak. Gecombineerd met een precies goede hoeveelheid hop bitters maakt dat een erg lekker biologisch speciaalbier met 7,5% alcohol. Patrick vindt hem “Prima!” en wil er “maximaal twee op een avond”. Gageleer krijgt van ons een 7,1.

Gulpener Ur-Hop
Een biologische India Pale Lager uit Limburg. Ook bij dit bier wordt, net als bij veel IPA’s, gebruik gemaakt van ‘dry hopping’ om het hoparoma te versterken. We vinden de Ur-Hop goed in balans en lekker. Persoonlijk vond ik hem nèt te bitter, maar Harrie en Patrick niet. We hebben verder weinig over dit biertje te vertellen en geven hem een 7.

De Leckere Razende Swaen
We sluiten de avond, en deze biologische bier test, af met een Tripel van De Leckere. Deze Razende Swaen is een beetje troebel, het lijkt zelfs of er kleine spikkels in het glas ronddansen. Of zou dat door de voorgaande 13 bieren komen? Bij het inschenken komt ons al een lekkere geur tegemoet. Harrie is kort over de zwaan: “fruitig” is wat hij opschrijft. Patrick proeft niet de zwaarte van de alcohol en wel een goede balans, frisse fruitigheid en een goede lekkere nasmaak. Ik denk banaan te herkennen en vind de Razende Swaen bijzonder zacht voor een tripel. Maar deze wolf in zwaanskleren bevat wel 8% alcohol. Wij vinden hem lekker en geven de Razende Swaen een 7,4.

De drie beste biologische bieren

En dan is het nu, tromgeroffel, tijd om de drie beste biologische betaalbare bieren voor alledag op een rijtje te zetten.

top3-beste-biologische-bieren

1: Jessenhofke RGLR
Op nummer 1 vinden we met een 7,8 de RGLR van Jessenhofke. Dit lichte terrasbiertje is wat ons betreft het ideale biologische middagbiertje op een lege maag. Ligt de RGLR niet bij je lokale bierwinkel, dan raden we je aan om elders te zoeken naar dit omrijbiertje.

2: De Leckere Gulden Craen
Het blondbier van De Leckere staat op nummer 2. De Gulder Craen heeft precies genoeg bitter, voldoende hop zonder door te slaan, een lichte citrustint en is perfect in balans waardoor dit bio blondbier heerlijk wegdrinkt.

3: Frastanzer Kellerbier
Het Oostenrijkse Frastanzer Kellerbier komt bij ons op nummer 3 uit de test. De bescheiden hoeveelheid koolzuur maakt dat dit bier zacht, fris en erg lekker is. Deze soepele, goede doordrinker is helaas lastig te verkrijgen in Nederland.

Alle scores van biologische bieren uit deze test
De rest van de scores uit deze biertest:

Nummer Naam Totaal Remi Patrick Harrie
1 Jessenhofke RGLR 7,8 7,5 8 8
2 De Leckere Gulden Craen 7,7 8 7,5 7,5
3 Frastanzer Kellerbier 7,5 7 7,5 8
4 De Leckere Razende Swaen 7,4 7 8 7,3
5 Brouwerij ‘t IJ Natte 7,1 6,5 7,3 7,5
6 Gageleer 7,1 7 7,3 7
7 Gulpener Ur-Hop 7,0 6,5 7,5 7
8 De Leckere Pilsener 6,8 6,5 7 7
9 iKi beer 6,8 6,5 7 7
10 Störtebeker Kellerbier 6,6 6,5 6,5 6,7
11 Gulpener Ur-Pilsner 6,3 6 6,5 6,5
12 Jessenhofke MAYA 6,0 6 6 6
13 Budels 5,9 5,8 5,8 6
14 d’Olle Grieze Saison 5,3 5 5 6
Avatar
Remi van Beekum

In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd. 

10 Reactie's
  • Avatar
    Simons
    Geplaatst op 00:20h, 20 augustus

    GOEDE AVOND? BEGRIJP NIET DAT JE ZELFS GEEN BIO BIER VAN BRASSERIE DUPONT BELGIE ERBIJ HEBT STAAN?ZIJ ZIJN DE CREATUERS VAN HET SPECIALE AMBACHTELIJKE BIOBIER…MISSCHIEN OOK EEN KEER NAKIJKEN WANNEER JE SCHRIJFT WAAR EEN BIER WORDT GEBROUWD…JESSENHOFKE ZEKER NIET IN HASSELT. WEL BIJ BIER ANDERS…EN ZO STAAN ER NOG BIJ

    VRIENDELIJKE GROETEN
    A.S.

    • Avatar
      Cecile Bol
      Geplaatst op 13:51h, 22 augustus

      Niet schreeuwen a.u.b.

  • Avatar
    Vic Peeters
    Geplaatst op 09:19h, 22 augustus

    Jammer dat er slechts zo weinig Belgische bieren bijzijn. Brouwerij Dupont was de allereerste in ons bierland in 1990 met toen 2 bieren (Moinette en Saison). Wij hebben in ons land ondertussen méér dan 80 Biobieren.
    Dus een échte test kan je dit niet noemen . . .
    V.P.

  • Avatar
    Remi van Beekum
    Geplaatst op 10:55h, 22 augustus

    Hallo Simons en Vic Peeters,

    Uitgangspunt van de test was dat het makkelijk verkrijgbare en betaalbare bieren zijn. Want die kunnen daadwerkelijk straks mijn standaard kratje niet-bio-bier vervangen.

    Ik woon in het noorden van Nederland en heb een aantal weken lang bij diverse winkels (waaronder de Ekoplaza in Groningen, Fluitekruid in Winsum, de Albert Heijn, twee supermarkten net over de grens in Duitsland enz) alle biologische bieren die ik kon vinden gekocht. We hadden graag meer Belgische biologische bieren geproefd, maar die zijn hier dus niet/ nauwelijks verkrijgbaar. Daarmee vallen ze buiten de scope van de test om de simpele reden dat ik er niet op een eenvoudige manier aan kan komen en de meeste lezers van dit magazine ook niet.

    Overigens houd ik me van harte aanbevolen om meer biologische bieren van andere brouwers te testen. Want ik ben van mening dat het aanbod best kan worden vergroot. Misschien helpt het de Belgische brouwers als ze in een Nederlandse test naar voren komen zodat ze hier bij winkels kunnen aankloppen om hun afzet te vergroten. Ik ben groot fan van Belgisch bier en zou daarom graag meer biologisch bier uit België in de schappen aantreffen! Brouwers die mee willen werken zijn van harte welkom om te helpen biobiertest nummer 2 op te zetten!

  • Avatar
    Frank Rozendaal
    Geplaatst op 15:30h, 29 maart

    Een leuke test Remi. Waarom eigenlijk het best “betaalbare” biologische bier? Het beste bier mag toch best wat kosten? Naar mijn idee wordt er in het algemeen teveel nadruk gelegd op de prijs van voeding en bij bio zie je nu ook prijsdruk ontstaan met alle gevolgen van dien. Als we niet oppassen, dan verwordt de biologische wereld tot de gangbare wereld, waar het alleen nog maar gaat om prijs.

    Onze zuiderburen maken mooie biobieren. Wij Hollanders kunnen er ook wat van, maar in België hebben ze er inderdaad nog veel meer. Jessenhofke, jullie winnaar, is daarbij 100% bio. Zij maken geen andere bieren (geen niet-biobieren), dus dat is lovenswaardig.

    Wat ik merk als biobierwinkelier is dat mensen vaak niet precies weten wat biologisch bier precies is. Daarom heb ik het maar eens op een rijtje gezet: https://www.biologischbier.nl/biologisch-bier/wat-is Misschien ook verhelderend voor jullie lezers!

    • Avatar
      Gust Simons
      Geplaatst op 16:19h, 29 maart

      Over Jessenhofke, 100% biologisch, die geen andere bieren brouwt…brouwt wel niet zelf, werd lang gebrouwd bij Proefbrouwerij in Lochristi waar ook vele 10.000 hectoliters niet biologisch bier gebrouwen wordt..en wordt nu gebrouwd bij Bier Anders in Halen, waar ook enkele 10.000 hectoliters klassiek bier gebrouwen wordt…ik praat hier niet over kwaliteit, dat moet ieder voor zich uitmaken…maar men moet de zaken wel in het juiste perspektief plaatsen…ook Gageleer brouwt niet zelf, komt ook uit de Proefbrouwerij in Lochristi (wat trouwens een top-brouwerij is)……

  • Avatar
    Gust Simons
    Geplaatst op 19:16h, 29 maart

    De bedoeling is niet zozeer een kritische noot te brengen, wel gewoon waar het op staat…zolang in België de wet niet verplicht dat op een etiket ook de brouwerij moet vermeld worden waar het bier gebrouwd wordt, blijven deze toestanden bestaan.
    Ik vermeldde hier enkel Jessenhofke en Gageleer (omdat deze in uw lijst verschenen), maar ik kan u er tientallen noemen die geen eigen brouwerij hebben en hun bier laten brouwen.
    Zelfs bijna alle bieren van de “Deense brouwerij Mikkeler” worden bij de Proefbrouwerij in Lochristi gemaakt.
    Dit fenomeen is niet enkel Belgisch, ook in Nederland zijn heel wat so called brouwerijen die hun bier elders laten brouwen.

  • Avatar
    Remi van Beekum
    Geplaatst op 11:26h, 30 maart

    @ Frank,
    Helemaal eens dat een goed (biologisch) biertje best wat mag kosten! Alleen deze test ging een beetje om het vervangen van het standaard kratje pils thuis. Ik (en volgens mij veel mensen) hebben vaak een kratje staan en daarnaast af en toe speciaalbier. Op een feestje met 20 mensen zet je toch een paar kratjes betaalbaar pils neer. En die wil ik graag vervangen door iets wat bio is.

    Verder voel ik me als Groninger geen Hollander, maar Nederlander. Maar dat terzijde 😉

    @ Gust,
    Natuurlijk is het mooier als een brouwer daadwerkelijk in een eigen brouwerij brouwt. Ik neem aan dat dat de ambitie is van alle jonge brouwers. Maar dat vergt ook een investering. En dus snap ik wel dat veel brouwers in het begin gebruikmaken van een andere brouwerij, in de hoop te groeien en daarna zelf de investering te kunnen doen om een eigen brouwerij op te richten. Het zou inderdaad wel netjes zijn als ze daar open over zijn. Maar mij gaat het eerlijk gezegd ook gewoon om wat ik lekker vind. En dan maakt het me toch iets minder uit hoe ze het brouwproces georganiseerd hebben.

  • Avatar
    Frank van BiologischBier.nl
    Geplaatst op 13:38h, 30 maart

    Ah, op die manier. Duidelijk Remi!