Koekjes Billy's Farm

Test: biologische veganistische koekjes van Billy’s Farm

Koekjes zijn en blijven vaak een lastig dilemma. Mijn ervaring is dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om biologisch, vegetarisch en soms zelfs veganistisch te koken, maar gebakken lekkernijen… Tsja, dat is meestal toch boter en ei (en allerlei spannende suikers) en vaak zijn de biologische varianten helaas niet zo heel lekker. Toen ik de biologische, veganistische koekjes van het Nederlandse Billy’s Farm zag liggen, was ik dus meteen erg nieuwsgierig. Tijd om de visite te laten proeven.

Billy’s Farm van Bill’s Natuurbakkerij

Billy’s Farm is de merknaam van de koekjes van Bill’s Natuurbakkerij in Drachten. Alle koekjes die er worden gebakken zijn volledig plantaardig en dus veganistisch. En als je dan toch bezig bent… de koekjes zijn ook nog eens biologisch en vrij van geraffineerde suikers. Voor het zoeten van de koekjes gebruikt Billy’s Farm bijvoorbeeld rijststroop en dadelstroop. Wel bevatten de koekjes ongeharde palmolie. Voor sommige mensen is dat een discutabel ingrediënt, maar de palmolie is in ieder geval gecertificeerd duurzaam. Leuk is dat alle overwegingen voor de gekozen ingrediënten zijn na te lezen op de website van Billy’s Farm.

Bijna 20 varianten koekjes

Billy’s Farm heeft een ruim assortiment. In de natuurwinkel waar ik ze zag hadden ze denk ik zo’n 6 soorten, maar dat kan dus in andere winkels weer anders zijn. Een greep uit het assortiment: cranberry chocolate cookies, gember sinaasappelkoekjes, spelt honingwafels, ontbijtkoek, kokos-citroenkoekjes, spelt speculoos en zelfs taai taai! Uiteindelijk koos ik voor de speculaas van spelt en de koekjes met kokos en citroen.

Schaal met koekjes van Billy's Farm

Spelt speculoos: speculaas voor volwassenen

Mijn informele testpanel vond de biologische speculaas van spelt in ieder geval heel herkenbaar eruit zien als speculaas. De proevers vonden het koekje alleen niet zo herkenbaar smaken. Dit komt ten eerste door de structuur. “De structuur is anders dan die van een gewoon speculaasje. Hij is niet bros, maar juist een beetje hard.” Overigens vond een van de testers dat juist wel fijn: “Wel handig dat ie niet zo kruimelt!” Ook de smaak wijkt een tikkeltje af. Hij smaakt wat gebrander en bitterder. Misschien komt dit door de gebruikte stropen of specerijen. Ons eindoordeel: speculaas voor volwassenen.

Kokos-citroenkoekjes: lekker en spannend zandkoekje

Iedereen was het erover eens dat de kokos-citroenkoekjes er heel lekker uitzien. Ze ruiken ook nog eens verleidelijk naar zoete citroen. En in tegenstelling tot de speculaas zijn ze heerlijk bros. De meeste testers proeven vooral de citroen; de kokos blijft op de achtergrond en is meer in de structuur dan de smaak te herkennen. De citroensmaak is lekker zoet, zonder dat het kunstmatig smaakt. “Dit is gewoon een zandkoekje, maar dan toevallig biologisch en veganistisch en zonder suikers enzo. Het smaakt helemaal niet naar een geitenwollensokkenkoekje!” Ons eindoordeel: lekker zandkoekje met een spannende twist.

Dat smaakt naar meer!

Vooral de kokos-citroenkoekjes waren een succes. Dat maakt wel nieuwsgierig naar de andere varianten. De volgende keer maar eens een ander zakje meenemen. Een aanrader dus!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie