Groen toiletpapier

Test: het groenste wc-papier ter wereld, schrale billen of niet?

In een poging om groene stapjes te zetten heb ik door de jaren heen wel eens een pakje gerecycled, ongebleekt wc-papier mee naar huis genomen. Zonder uitzondering zorgde dat voor schrale billen en een chagrijnige echtgenoot. Laatst viel mijn oog echter op een verpakking die schreeuwde: “100% eco, toiletpapier Moka, het groenste papier ter wereld.” Nou vooruit dan, nu ben ik benieuwd. En het witte zusje van dit grijze papier wil ik dan ook wel testen.

100% eco

100% eco: onderdeel van een wereldwijd gebeuren

Als je dan twee van die verpakkingen thuis hebt staan en je gaat verdiepen in de achtergrond, is het soms een beetje ingewikkeld. Als ik het goed begrijp is 100% eco de vaste Nederlandse importeur van de producten van Cascades Tissue Group. Cascades is de grootste inzamelaar van oud papier in Canada en maakt daar dan weer gerecyclede papierproducten van. En eigenlijk is maar een hele kleine tak van sport hierin de consumentenmarkt. Maar goed, wat je als consument dus nu kunt kopen zijn deze wc-rollen.

100% eco toiletpapier

Waarom moet ik dit eigenlijk willen?

Een goede vraag. Waarom zou ik gerecycled papier voor mijn bips gebruiken? En voor een verkouden neus. Of voor kots van de kat? 100% eco maakte zelf een confronterend rijtje wist-u-datjes. Een bloemlezing:

  • WNF-onderzoek toont aan dat wereldwijd dagelijks circa 270.000 bomen door de wc worden gespoeld of als afval worden weggegooid.
  • Door de productie van 300 100%eco toiletrollen wordt 1 boom gespaard.
  • Papier dat van gerecycled papier is gemaakt veroorzaakt 74% minder luchtvervuiling.

Ja, dan komt het eigenlijk neer op een wedervraag: waarom zou ik GEEN gerecycled wc-papier gebruiken? En dan ook nog milieuvriendelijk ongebleekt grijs!

Waarom zou ik dit niet willen?

Ik kan geen goede reden bedenken. Gewoon niet. En op de vraag of kleur voor wc-papier überhaupt uitmaakt geeft 100% eco / Cascades toepasselijk antwoord met een promofilmpje.

Terug naar de twee varianten toiletpapier van 100% eco

Even alle claims op een rijtje. De grauwe variant, oftewel Moka, noemt zichzelf het groenste papier ter wereld. Dat komt niet alleen omdat het wc-papier ongebleekt is en is gemaakt van gerecycled papier. Het toiletpapier is ook nog eens geproduceerd op 100% windenergie, met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zo min mogelijk water. Het wc-papier heeft 2 lagen en elke rol heeft 400 vellen. De velletjes zijn opgeleukt met een reliëf. Het witte zusje van de stoere Moka is chloorvrij gebleekt en heeft verder dezelfde specs, behalve… de textuur: dit wc-papier heeft minder reliëf en zit daarom strakker op de rol. De witte variant heeft daarom rollen van 500 vel.

100% eco wc-papier rollen

En dan eindelijk: onze ervaringen met dit groene wc-papier

Beide varianten wc-papier zijn ruim een week rigoureus getest in ons huishouden. En ik moet vooral zeggen dat ons niet echt iets wezenlijks vreselijks is opgevallen. Geen schrale billen, geen andere gekkigheden. De witte variant voelt wat dun, maar valt niet uit elkaar terwijl je het gebruikt. Je hebt ook niet meer nodig dan normaal. De grijze, supereco variant is nog fijner. Gewoon geen wezenlijk verschil met ander 2-laags wc-papier. En ja, als het dan toch geen verschil maakt… dan is een groene keuze gemakkelijk gemaakt. Ik weet dat dit nu de saaiste review ooit is, maar interessanter kan ik het gewoon niet maken. Het doet wat het moet doen zonder ergernissen.

Toch nog wat tips voor de fabrikant

Twee dingen zorgden ervoor dat dit wc-papier niet meteen hét product van 2015 is voor mij. Ten eerste ben ik al jaren gewend aan 3-laags papier. Dat is wennen, dat weet ik, maar toch… Ik moet eraan wennen, hè? Ze gaan speciaal voor mij in Canada een dikkere variant ontwikkelen… Nou goed dan, mijn tweede tip: grotere verpakkingen. 4 rolletjes (met ook nog plastic eromheen!) is gewoon best een kleine voorraad. Volgens mij maakt Cascades ze al met 24 rollen en hoeft 100% eco alleen maar te durven dit ook te importeren. Want dan ben ik echt om.

P.S. Je kunt het wc-papier van 100% eco in Nederland op dit moment alleen kopen bij Albert Heijn. Volgens de website nu voor €2,84 (Moka) en €3,35 (wit).

P.P.S. Hebben jullie ervaring met ander groen, eco wc-papier? Welk merk? En was het een aanrader of juist helemaal niet?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

22 Reactie's
  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 12:31h, 17 maart Beantwoorden

    Wat tof, 100% eco reageert via Facebook: “Dank je wel Cecile voor je enthousiaste recensie! Altijd fijn om reacties van onze klanten te krijgen! Mocht je weer door je voorraad heen zijn… 100%eco producten zijn inmiddels ook te koop op onze webshop http://www.100procentecoshop.nl/

    En zie daar, gewoon dozen met 80 rollen! Nu nog ruimte maken in de voorraadkast 😀

    • Avatar
      Cecile Bol
      Geplaatst op 13:42h, 17 maart Beantwoorden

      P.S. En deze maand gratis verzending in de webshop met de kortingscode 100%eco2015

  • Avatar
    liesbeth
    Geplaatst op 08:44h, 11 maart Beantwoorden

    prima blog! Fijn dat je je hierin verdiept. Ik ben heel enthousiast over dit, geproduceerd in Ierland en vervoerd per boot.
    https://www.thegoodroll.nl De rollen hebben 400 vellen, misschien is het wel hetzelfde product als wat jij beschreef. Vrolijk verpakt in papier (dus nul plastic!) en thuisbezorgd in grote doos die ik een keer per half jaar bestel. Even duur als Page.

    • Avatar
      Copier
      Geplaatst op 13:55h, 29 april Beantwoorden

      Hi Liesbeth, leuke tip, The Good Roll, meteen maar 48 rollen besteld. Mooie missie hebben ze ook!!

  • Avatar
    Jan ter Haar
    Geplaatst op 17:22h, 15 oktober Beantwoorden

    Waarom moet wc-papier helemaal uit Canada komen? En waarom heet het dan in Nederland 100 procent eco te zijn ? Wat is voor de consument alhier de ecologische bilafdruk, herstel, footprint?

  • Avatar
    Jan ter Haar
    Geplaatst op 12:48h, 24 oktober Beantwoorden

    inmiddels heb ik schriftelijk commentaar gekregen van Ekoplaza. “Het toiletpapier komt inderdaad vanuit Canada. Wij kopen het via een Nederlandse partij in, die het voor ons importeert. We proberen altijd aanbieders in Nederland of dichtbij te vinden, maar soms kan dat niet of is de geboden kwaliteit niet de kwaliteit die wij zoeken. Waarschijnlijk hebben we destijds voor dit product geen alternatief kunnen vinden wat dichterbij huis geproduceerd wordt.”

  • Avatar
    Alma
    Geplaatst op 09:17h, 13 september Beantwoorden

    MOLA 400 vel voor 169. (tot voor kort te koop bij A.H., maar ze gaan het uit het assortiment halen, waarom?) Scheelt opslagruimte in de winkel, thuis en in de vrachtwagen. Kijk niet naar het aantal rollen in een pak maar naar het aantal vellen. Dat varieert n.l. van 125 voor de veel-laags dure merken tot , in dit geval dus 400! En dat maakt o.a. het verschil in prijs en milieuvriendelijkheid.
    MOLA 4 x 400 vel dus!

    • Avatar
      Marjon
      Geplaatst op 07:46h, 10 oktober Beantwoorden

      Ik mis ook de mola 400vel van Albert Heyn. Wat is jouw alternatief nu?

      • Avatar
        Cecile Bol
        Geplaatst op 09:00h, 10 oktober Beantwoorden

        Ik heb een tijd lang Danke gekocht, maar koop nu gewoon bij de Lidl. Het groene pak is gerecycled. Er zijn vast nog wel groenere merken, maar hier ben ik nu wel tevreden mee zelf.

      • Avatar
        Alma
        Geplaatst op 09:54h, 10 oktober Beantwoorden

        Sammy Basic van de Jumbo. Jammer genoeg geen 400 vel per rol maar 200. (dus dubbel zoveel kartonnetjes, neemt veel meer ruimte in) Maar de merken met rollen van 400 vel zijn relatief veel duurder. Albert Heijn moet zich schamen. “Op de kleintjes letten”, ja, ja, maar het meest basic product, w.c. papier, halen ze uit het assortiment!

  • Avatar
    Marcel
    Geplaatst op 09:14h, 17 oktober Beantwoorden

    Memo drielaags (mijn voorkeur) en tweelaags voor ons. Komt uit Duitsland, hoeft derhalve niet met een boot een oceaan over te steken, dus per definitie al heel veel milieuwinst. Ook al wordt het per container door de verkoper ingekocht, dan moet het papier dezelfde reis ondernemen. Het is toch eigenlijk gek, dat eco toiletpapier eerst via een (zeer vervuilend) schip de halve wereld over gaat, om hier verkocht te worden?

  • Avatar
    Fred
    Geplaatst op 15:02h, 03 november Beantwoorden

    Mensen, mensen, mensen… ik was op zoek naar hoe ecologisch bamboo wc papier zou kunnen zijn en dan verdwaal je nog wel eens over de sites en ook hier moet ik even reageren.

    Lieve mensen, stop met vegen.
    Stop met onhygiënisch stukadoren.
    Maak een einde aan de remsporen.
    Hou op met het ‘tuinieren’ van aambeien.
    Stop deze onnodige milieuvervuiling.
    Neem een bidet. Zo simpel is het!

    Je doet de grote boodschap en het maakt voor je wc-papiergebruik niet meer uit hoe dik of dun je boodschap is…
    Rustig doe je de bidetkraan open en je spoelt je schoon met gewoon koud water.
    Het papierverbruik (lees milieuvervuiling) gaat vanaf dag 1 enorm naar beneden. Hooguit droogdeppen met 1 of 2 velletjes en that’s it. In sommige warme landen gebruikt men niks om droog te deppen en dus met onze warme zomers zouden wij ook met 0 wc papier afkunnen… Even wennen en je wilt nooit meer anders! Volgens mij een kwestie van andere midset.

    Hoe goed wil je zijn voor je milieu? Én ook nog eens voor je portemonnee? Afhankelijk van huishouding en hoeveel papier je per ‘veeg’ gebruikt, binnen een (half) jaar heb je de aankoopkosten van nog geen 50 euro er helemaal uit.

    Trap niet in de verkopers die je warmwater bidets willen verkopen; die zijn er alleen voor hun eigen omzet. Net als de chemicaliën in billendoekjes kan irriteren, ontvet warm water de tere huid van en rondom je anus. Bovendien heb je eerst toch een stuk koud water voordat het warme water er komt…
    Koud water is sowieso beter voor de huid en de doorbloeding.

    Maak van je ster een superster 😉

    Hier is een url waar je niet wordt uitgemolken: https://bidet.bijelmavof.nl/

  • Avatar
    Marcel
    Geplaatst op 15:10h, 03 november Beantwoorden

    Ach, meteen met een reclamelinkje erbij….

  • Avatar
    Alma
    Geplaatst op 18:58h, 03 november Beantwoorden

    Een bidet voor 50 euro? Geplaatst en al? Tjonge! En daar heeft dan iedereen zomaar plaats voor? Maar ik weet nog een goedkopere en milieuvriendelijkere oplossing:
    Chebokken.
    Met de fles dus. Daarom spreken ze in de tropen over je ‘onreine’ (linker) hand. En zo doe je dat ook na een bevalling.

    • Avatar
      Fred
      Geplaatst op 19:24h, 03 november Beantwoorden

      Ja, Alma, plek heeft iedereen. Ik ga ervan uit dat iedereen in Nederland (en België) beschikt over een toiletpot. Want tussen pot en bril wordt bidet geplaatst.

      Goh, 1 ecologisch verantwoorde melding van mij(namelijk water ipv papier) en 2 nogal onaardige opmerkingen van anderen + dat mijn reactie op de eerste wordt verwijderd. Maar ik had in die reactie over dat hier best veel reclame voor producten en sites wordt gemaakt. Ik deed er dus (met linkjes) voor een vergelijking met andere websites erbij. Vergelijking qua prijzen dus, want waarom tientjes meer betalen voor hetzelfde?

      Kennelijk wil men dat we in Nederland (en België) nog steeds met papier blijven smeren ipv met water de boel schoonspoelen? Ik snap het niet. Ik ben al jaren ecologisch op het toilet, door nauwelijks papier te gebruiken.

      En links en rechts i.c.m onreinheid snap ik, maar ik hoef he-le-maal niet met een hand ‘daar’ te komen. Nóg reiner.

      En nu ingaand op het meest interessante deel van je bericht: wat is chebokken? Niks online te vinden.

      • Avatar
        Marcel
        Geplaatst op 20:24h, 03 november Beantwoorden

        Als je ‘Ach, meteen met een reclamelinkje erbij….’ een onaardige reactie vindt, ben je waarschijnlijk al heel lang niet op het internet geweest.

        Enfin, waar het om gaat is dat je net doet alsof je per ongeluk op die ene website bent gestuit, terwijl ik denk dat je hier gewoon schaamteloos reclame komt maken voor je eigen winkeltje. Volgens mij probeer je dus de boel te bedotten.

      • Avatar
        Alma
        Geplaatst op 21:25h, 03 november Beantwoorden

        Chebokken is het spoelen met water na het toiletbezoek op de manier zoals ze dat in de tropen doen (en zoals ze dat in Nederland als advies gaven aan kraamvrouwen) Met een fles (of kan) water. Die fles of kan word je geacht met je rechter hand vast te houden, dus je linkerhand is dan je ‘gereedschap’, en daar komt die ‘onreine’ linkerhand vandaan. Vreemd dat je dat woord als aanhanger van het ‘nat reinigen’ niet kent. Ik zal eens kijken of ik het misschien verkeerd spel…..
        Nee hoor, het staat gewoon zo op internet.
        Maar we zitten hier niet om elkaar vliegen af te vangen. Normaal gebruik van normaal WC papier, (dus niet 4 dubbel dik en gebleekt of bedrukt) en dan het liefst in rollen van 400 vel, moet kunnen. Wil je écht iets doen voor het milieu denk dan groot en doe om te beginnen je auto en wasdroger de deur uit. Maar ja, dat zijn appels en peren….

      • Avatar
        Cecile Bol
        Geplaatst op 12:31h, 04 november Beantwoorden

        Ha, ik kijk een paar dagen niet en meteen een hele discussie. De reactie met alle links was niet afgekeurd, maar automatisch ‘in moderatie’ gezet. Alle reacties met veel links komen automatisch in de wachtrij. Maar omdat ik de links binnen deze discussie best interessant vind, heb ik de reactie alsnog goedgekeurd.

  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 12:41h, 04 november Beantwoorden

    Overigens ben ik normaal niet zo happig op het toestaan van reclamelinks op Eigenwijs Blij. Maar in het kader van de discussie over water versus papier laat ik het dit keer toe.

    Dat met de fles weet ik nog wel van na de geboorte van mijn dochter. Heel fijn.

    Qua papier denk ik: maar als je gezond bent en genoeg vezels binnenkrijgt enzo, heb je voor de grote boodschap amper papier nodig. Ik denk dat er dan best veel andere eco-oplossingen zijn die meer impact maken (go vegan!). Desondanks interessant dat dit zo in opkomst lijkt te zijn.

    • Avatar
      Marcel
      Geplaatst op 13:33h, 04 november Beantwoorden

      En en passant heeft meneer Fred, die doet alsof hij hééél toevallig op zijn eigen website is terechtgekomen, schijt aan mij. Wat een niveau. En dan verwijt hij mij dat ik onaardig doe…

      Ik reageerde niet zozeer op het linkje, als wel op de flauwe manier van presenteren. Als je reclame wil maken, zeg dat dan gewoon eerlijk.

      En als je op een flauwe manier doet alsof je een consument bent van je eigen winkeltje, en er wordt een opmerking over gemaakt, is het extra flauw om schijt te hebben aan degene die reageert.

      Ik verbaas me er eigenlijk over dat zo’n verbaal agressieve reactie is toegestaan.

      Verder was ik, nadat we geen auto hebben, minstens de helft van de warme maaltijden vega of vegan eten, niet meer vliegen (nog niet genoemd, maar een enorme vervuiler), tweedehands kleding kopen (nog zo’n enorme vervuiler), het plastic gebruik zoveel mogelijk minderen, etc. op zoek naar meer mogelijkheden om in ons leven rekening te houden met het klimaat.

      Ik weet niet wat de echte impact op het klimaat is van een plastic ding, wat je onder je wc bril moet plakken. Het plastic moet geproduceerd worden (ziet er niet uit als gerecycled plastic), hoe duurzaam is het te verwerken als het stuk gaat (kan het plastic makkelijk gerecycled worden) en hoe lang gaat zoiets mee voor je een nieuwe moet kopen? Bovendien: waar wordt het geproduceerd en hoe komt het naar ons land? Waarschijnlijk kun je heel wat velletjes eco toiletpapier gebruiken, voor je aan de footprint van zo’n ding zit.

  • Avatar
    Alma
    Geplaatst op 15:28h, 01 augustus Beantwoorden

    Er was een prima WC papier in de handel. Gewoon bij AH. MOLA. 1,69 voor een pak van 4 rollen van 400 vel. Goedkoper kun je niet vinden. En milieuvriendelijk omdat er 400 vel op een rol zitten (‘normaal’ varieert dat van 125 tot ten hoogste 200 vel) dus dat is minder verpakking, minder kartonnen rolletjes, het neemt minder ruimte in de vrachtwagens, en last but not least, minder ruimte in je huis in! Maar dat was volgens AH niet van belang want. Er werd zeker niet genoeg op verdiend dus ze namen het uit de handel.

Geef een reactie