Thee van hennep? Is Dutch Harvest een lekkere vervanger van groene thee?

Soms komen er gewoon toffe nieuwe merken of producten op de markt. En heel soms komen er toffe nieuwe merken op de markt die tik tik tik tik alle boxen van de checklist aftikken. De eerste keer dat ik over Dutch Harvest las, dacht ik meteen ‘dat is zo’n product’. Thee, maar dan van Nederlandse hennep. Biologisch. En nog veel meer boxjes waar ik later meer over zal vertellen. Ik moest en zou dan ook een praatje maken tijdens de Bio-beurs begin dit jaar. En daarna natuurlijk uitgebreid proeven.

Op zoek naar een alternatief voor groene thee

Directe aanleiding voor mijn enthousiasme was mijn vriendin Jelena, een fervent liefhebber van thee, die na haar zwangerschap helaas geen thee meer kan verdragen. Kruidenthee dan? Tsja, die kruidenthee mist meestal de diepgang van een mooie groene thee. Zou de hennepthee van Dutch Harvest een uitkomst kunnen zijn?

Meer dan ‘een zakje met thee van hennep’

Als kletsend met Esther Molenwijk van Dutch Harvest kom ik erachter dat Dutch Harvest veel meer is dan ‘gewoon maar een zakje met thee van hennep’. De hennep wordt biologisch geteeld en komt uit eigen land (uit Oude Pekela om precies te zijn). De thee wordt ingepakt door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. En de verpakkingen zelf zijn plasticvrij. En dan heb ik nog niet eens iets gezegd over de medicinale eigenschappen van hennep (niet THC, maar CBD). Zoals ik al zei: tik tik tik tik voor alle boxen op de checklist.

Maar is hennepthee lekker?

Op dit moment is de thee van Dutch Harvest verkrijgbaar in vier smaken: Simply Hemp, Hemp & Turmeric, Hemp Chai en Hemp & Herbs. Ik laat van alle vier de smaken een beetje achter bij mijn vriendin en we spreken af beide alles grondig te proeven en elkaar op de hoogte te houden van onze bevindingen.

Dutch Harvest Simply Hemp: thee van pure hennep

De Dutch Harvest Simply Hemp (calm & relaxed) is 100% hennepblad en hennepbloem. De geur stemt al meteen vrolijk. Als thee heeft de 100% hennep echt ook de smaakdiepte die wel wat doet denken aan groene thee. Maar dan iets grassiger. En heel eerlijk gezegd proef ik zelf ergens wel de geur van wiet als ondertoon. Man Remi vindt hem wat licht van smaak. En dan de smaaknotities van Jelena, duidelijk een ervaren proever van thee:

“Ogen: lijkt qua kleur wat op groene thee.
Tong: het smaakt net als groene thee, grassig en fris, met een hint van muntige nasmaak.
Geur: ruikt naar groene thee.”

Dutch Harvest Hemp & Turmeric: thee van hennep en kurkuma

De Dutch Harvest Hemp & Turmeric (body comfort) is voor de helft hennepblad en hennepbloem. De rest bestaat uit 24% kurkuma en verder citroenmelisse, citroengras, gember, vlierbloesem, zwarte peper. Die peper staat weliswaar achteraan, maar voegt echt wat toe. Remi vindt hem Aziatisch ruiken. Hij vindt hem erg lekker. Ik vind zelf de kurkuma nog steeds wat overheersen, ondanks de overige ingrediënten.

Jelena lijkt het bij deze variant van de hennepthee met de headquarters van Eigenwijs Blij eens te zijn:

“Ogen: donkergeel met groen met drijvende kruiden.
Tong: opvallend is de zoetige smaak met een nasmaak achterin de keel van gember en peper.
Geur: ruikt licht ‘soepig’ en naar peper.”

Dutch Harvest Hemp Chai: thee van hennep en chai-specerijen

Een chai hoort er natuurlijk bij. De Dutch Harvest Hemp Chai (warm energy) bestaat voor 60% uit hennepblad en hennepbloem. De overige 40% is een melange van citroengras, venkelzaad, kaneel, gember, peterselie, kardemon, roze peper en zoethout. Voor mij is zoethout altijd allesoverheersend, hoe weinig je ook erin doet. Dus dit is zoethoutthee voor mij. Met misschien een beetje kaneel. Jammer. Ook Remi trekt een vies gezicht. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden.

Jelena vindt de hennep-chai wel heel lekker.

“Ogen: lijkt op groene thee met wat drijvende kruiden
Tong: een hele kruidige smaak; vooral de venkel komt sterk naar voren.
Geur: ruikt naar bouillon.

Dutch Harvest Hemp & Herbs: thee van hennep met munt en kamille

En dan de laatste hennepthee van Dutch Harvest. Hemp & Herbs (relax & refresh) is ook weer vooral hennepblad en hennepbloem (dit keer 65%). De melange bevat verder kamille, pepermunt, gember, lindebloesem en goudsbloem. Deze vind ik zelf erg lekker. De kamille en pepermunt voeren de boventoon en zijn erg in balans. Je proeft de munt wel heel erg (en de hennep daardoor minder), maar ik drink deze graag vaker.

Ook Jelena proeft veel munt.

“Ogen: gelig-groene kleur met kamille bloemen erin drijvend.
Tong: de boventoon is duidelijk kamille met daaronder heel subtiel grassige ondertonen + muntige nasmaak.
Geur: ruikt sterkt naar kamille en munt.”

Mag hennep in ons theekastje blijven staan?

Verrassend is vooral de thee van pure hennep. Het is qua smaaktonen serieus een zeer goede vervanger van groene thee. In de andere smaken is de hennep de drager. De melanges smaken vooral naar hun overige ingrediënten (zoals munt of peper), terwijl de hennep dan juist een beetje wegvalt. Wat overigens niet erg hoeft te zijn. Ook voor Jelena is de pure hennepthee de lekkerste.

“Dit is mijn favoriet, omdat hij het dichtst in de buurt komt van groene thee (die ik helaas dus niet meer kan drinken). Van hennepthee blijk ik geen last te krijgen. De chai is een goede tweede. Zijn kruidige smaak bevalt mij erg goed en doet denken aan knusheid en gezelligheid.”

Hey, die chai vonden wij dus juist niet zo lekker. Zo zie je maar dat smaken verschillen. We hebben het proeven van de hennepthee van Dutch Harvest allebei serieus genomen. De basisconclusie is dat we allemaal erg te spreken zijn over de smaakdiepte van de pure hennep. De smaak benadert groene thee heel goed en dat met een product uit eigen land!

Welke smaak Dutch Harvest lijkt jou het lekkerst? Nu te drinken in steeds meer horecagelegenheden en te koop bij Marqt en Ekoplaza (€4,95 per pakje).

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie