01 nov Tip: eenvoudig en goedkoop kleding repareren met opstrijkbaar reparatiedoek
Ik behoor tot de categorie vrouwen wiens broeken het snelst slijten bij de liezen / binnenkant van de dijen. Want ik fiets, heb geen ‘thigh gap’ en zit graag met een been opgevouwen onder m’n kont. Ik behoor bovendien tot de groep klungels die altijd met precies de mooiste kleren achter rozenstruiken en hekwerken blijft haken. Ik behoor ook nog eens tot de mensen die graag wat beter zou worden in naaiwerk, maar er eigenlijk veel te lui voor is. Toch is er een simpele, goedkope oplossing waarmee mijn kleding alsnog jaren mee gaat. Zonder naald en draad. Mijn redder in nood is de strijkpatch, oftewel opstrijkbaar reparatiedoek.
Wat is reparatiestof / reparatiedoek?
Ik kom uit de 80’s en dus zaten mijn kinderkleren vol met van die strijkpatches. Met de strijkbout werden deze applicaties op gaten in kleding gestreken. Een gat in de knie van een broek werd op die manier gedicht én opgeleukt. Opstrijkbare reparatiestof is eigenlijk hetzelfde, maar dan dunner. Je kunt dit reparatiedoek aan de buitenkant van je kleding strijken, maar aan de binnenkant is minder zichtbaar en werkt wat mij betreft nog beter. Zo zie je het ook niet als de kleur een beetje afwijkt.
Pronty, Hema en nog meer
Er bestaan meerdere merken reparatiedoek. Ik heb zelf ervaring met Pronty en met de instrijkbare reparatiestof van Hema. Bij Hema koop je een pakje met drie lapjes van 12 bij 19 centimeter in een assorti-pakje met wit, grijs en zwart. Op moment van schrijven kost zo’n pakje 3 euro. Het reparatiedoek van Pronty kun je in veel meer soorten krijgen. Het merk heeft opstrijkbaar doek in zo’n twintig kleuren in dezelfde dikte als dat van Hema (Snelfix noemt Pronty dit). Daarnaast heeft Pronty speciaal reparatiedoek voor zwaardere stoffen, zoals denim, en juist lichte stoffen. De Jersey-variant is een beetje rekbaar en dus ideaal voor bijvoorbeeld t-shirts. Reparatiedoek van Pronty is iets duurder, maar nog steeds goed betaalbaar en wat mij betreft fijner dan dat van Hema. Voor een stukje Pronty Snelfix van 11 bij 25 centimeter betaal je een paar euro (afhankelijk van waar je het koopt).
Maar hoe gebruik je dat reparatiedoek precies?
Je hebt niets meer nodig dan het kapotte kledingstuk, de reparatiestof, een schaar en een strijkbout + strijkplank. Wel even checken of je kledingstuk wel hitte aankan! Als je net als ik je kledingstuk aan de binnenkant wilt repareren, draai je je kleding binnenstebuiten en bekijk je hoe groot het gat precies is. Vervolgens knip je een stuk reparatiedoek dat wat groter is dan het gat (niet te zuinig zijn). Rond de hoeken goed af, zodat de patch beter blijft zitten. Leg het lapje met de lijmlaag naar beneden op de te repareren plek. Plet ten minste 30 seconden met een strijkbout op stand 3. Neem de randen goed mee. Laat het kledingstuk vervolgens goed afkoelen, voordat je er aan zit. Anders trek je de reparatiestof weer los. Na een kwartiertje check je of het stukje doek goed vast zit. Zo nee, zet de strijkbout er dan nogmaals op.
Hoe veel langer gaat je kleding mee?
Natuurlijk blijft het stukje reparatiestof niet voor eeuwig vast zitten. Afhankelijk van de hoeveelheid spanning en wrijving en misschien ook wel je manier van wassen en wasmiddel zullen de randjes vroeg of laat een beetje loslaten. De binnenkant van de dijen van een spijkerbroek vergen daarom af en toe een nieuwe strijkbeurt. En bij hardnekkige losse randjes gebruik ik soms een drupje textiellijm (is dat vals spelen? het werkt en is niet duur, dus nou en). Een gaatje bij de kraag van een van mijn lievelingsshirts heeft echter al meerdere jaren genoeg aan één kleine reparatielapje.
Laten we zeggen dat je met 11 bij 25 centimeter aan reparatiedoek zo’n 4 flinke gaten kunt repareren. En dat de reparaties zo’n half jaar goed blijven zitten op een plek met veel wrijving. Dan verleng je het leven van een broek al gauw met twee jaar voor slechts een paar euro! Een mooi voorbeeld hiervan is mijn lievelingsbroek: mijn zwarte spijkerbroek.
Mijn favoriete broek gaat steeds langer mee!
Mijn lievelingsbroek startte zijn bestaan in mijn leven als tweedehands broek voor 10 euro. Niet gek voor een merkbroek met een nieuwprijs van 130 euro. Inmiddels is zijn leven al ontelbare keren verlengd met weer een patch. Je voelt er niks van en de broek kan weer een hele tijd mee. Natuurlijk niet oneindig, maar een stukje opstrijkstof is stukken goedkoper dan steeds een nieuwe broek kopen. En natuurlijk onbetaalbaar als je er je favoriete broek mee redt.
Geen reactie's