Tips die je als beginnende veganist (of flexi-vegan) goed kunt gebruiken #veganchallenge

In oktober is het weer tijd voor de halfjaarlijkse VeganChallenge: een actieperiode waarin veel mensen uitproberen hoe het is om een maand lang alleen maar plantaardig te eten. Misschien doe je mee en kun je wel wat tips gebruiken. Of misschien ben je wel gewoon geïnteresseerd in veganisme en het hoe en wat. De afgelopen anderhalf jaar publiceerden we heel veel tips en artikelen: tijd voor een overzicht waar je echt wat aan zult hebben.

Waarom zou je veganisme overwegen?

Goede vraag! Er zijn veganisten die hiervoor kiezen om hun eigen gezondheid, of natuurlijk in verband met dierenwelzijn. Maar je kunt veganisme ook vanuit een breder perspectief benaderen: als wel allemaal plantaardiger zouden eten, kunnen we met gemak 7 miljard monden voeden. En de hoeveelheden CO2 en andere schadelijke emissies zijn vele malen lager.

docu-cowspiracy

Voor Cecile en vele anderen was de docu Cowspiracy een aanrader. In haar eigen woorden:

Ik houd niet van shock docs. What is seen cannot be unseen en ik houd er niet van om getraumatiseerd te raken door iemand die een boodschap wil overbrengen. Een van de redenen dat ik Eigenwijs Blij ben gestart. Maar Cowspiracy bleef zeuren en schuren. Zo veel mensen die beweren veganist te zijn geworden na het zien van deze film… Ik voelde als het ware een verantwoordelijkheid om mijn lezers een kritisch kijkadvies te kunnen geven. Ik deed mijn onesie aan, de gordijnen dicht, pakte een fles wijn en floepte Netflix aan. Het viel mee. Sterker nog, ik vind dat iedereen deze documentaire zou moeten kijken. Doe het.

tomaat-met-haar

Louise schreef meerdere artikelen over haar beweegredenen om veganist te worden. Het zijn persoonlijke artikelen die je zeker aan het denken zullen zetten over je eigen standpunten:

En dan gaat het avontuur beginnen. Wat moet je eten? Wat moet je drinken? En hoe zit het eigenlijk met cosmetica en dingen als schoenen?

soorten-zuivelvrije-melk

Alternatieven voor zuivel

grunschnabel-chocola

Plantaardig snoepen

vegan-kipsalade-brood

Veganistische recepten om van te smullen!

anna-jones-a-modern-way-to-cook-kale-nachos

En hoe zit het met vegan-friendly bier en wijn?

Veel mensen weten niet dat wijn, bier en sterke drank vaak niet veganistisch is. Vaak wordt de alcoholische drank op het eind van het productieproces geklaard met bijvoorbeeld vislijm, gelatine of eiwitten. Als je een strenge veganist bent, is dat dus een probleem. Checken of je drankje wel of niet veganistisch is? Dat kan op de website Barnivore.com. Ideaal!

Waar koop ik mijn cosmetica en schoenen?

veganisme-voedingsstoffen

Letten op je voedingsstoffen als veganist

Met zo veel mogelijkheden hoeft veganisme of flexi-veganisme helemaal niet moeilijk te zijn. Maar: je moet er wel goed op letten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Cecile zette op een rijtje wat je misschien als supplement nodig zult hebben als veganist. Ze testte ook de Arctic Blue Omega 3 algenolie (Algal oil) capsules, een manier om DHA te slikken zonder dierlijke stoffen.

arctic-blue-omega-3-algen

Als veganist tussen de niet-veganisten

In de veiligheid van je eigen huis kun je natuurlijk eten en drinken wat je zelf wilt. Je kunt experimenteren, fouten maken en zondigen zonder het commentaar van anderen. Uit eten en op visite gaan als beginnend veganist is stukken ingewikkelder, zo is ook de ervaring van Cecile. Dat het allemaal desondanks helemaal goed kan komen (en blijven) tussen veganisten en niet-veganisten bewijst echter Louise in haar artikel ‘Over hoe de veganist en de niet-veganist nog lang en gelukkig leefden‘.

15792467183_e7637be6ff_z

P.S. Zijn we bij Eigenwijs Blij allemaal veganist?

Nope, dat zijn we niet. Alleen Louise is 100% veganistisch. Wel deden Cecile, Remi en Debbie in 2015 mee aan de VeganChallenge. Hoe het ze is vergaan en wat ze van plan zijn ervan vol te houden in hun huidige dieet lees je in het artikel ‘30 dagen vegan: hoe 3 bloggers terugkijken op de VeganChallenge

Durf jij het aan? Heb je nog vragen? Of juist tips?

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
5 Reactie's
  • Avatar
    Leny Hesp
    Geplaatst op 13:59h, 26 oktober Beantwoorden

    Hoeveel water moet ik drinken als veganist per dag? zelfde hoeveelheid als niet-veganisten of zelfs meer of minder?

    • Avatar
      Harrievegan Mesman
      Geplaatst op 14:15h, 28 oktober Beantwoorden

      De zelfde hoeveelheid. Een liter per 30 kg lichaamsgewicht.

  • Avatar
    Harrievegan Mesman
    Geplaatst op 15:01h, 28 oktober Beantwoorden

    Veganisme is geen dieet maar een ideologie c.q. een moreel besef, die c.q. dat, zegt dat wij mensen geen recht hebben op andere dieren (eigendom van andere dieren, producten van andere dieren, de habitat van andere dieren, het fokken van andere dieren et cetera). Daarom bestaan flexi-vegans niet. Flexi-vegans doen slechts aan dieet, niet aan ideologie. Je kunt niet op vrijdag, zaterdag en zondag een ander moreel besef hebben dan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Vegan challenge leuk en aardig, maar meer dan een hippe proeverij is het niet. Een challenge is het zeker niet, want wat is zo moeilijk aan moreel besef? Veganisme begint boven in je hoofd en niet tussen je kiezen. Wanneer een vegan kaasje lekker smaakt, heb je niet als bij toverslag een andere morele kijk op dingen.
    Niets is gemakkelijker dan veganisme, want het zit van nature al in ons als herbivoren. De vegan moraal is waar mensen meer moeite mee hebben:
    Hoe lang hebben westerlingen er niet over gedaan om de neger-slavernij als immoreel te zien? De abolitie van andere dieren gaat wellicht nog langer duren, want ook al ben je atheïst, je hebt de christelijke (joodse, moslim etc.) moraal met de paplepel ingegoten gekregen. Mensen hebben allemaal ooit hun eigen god verzonnen, die zegt welke soorten misbruik, verkrachting en moord zijn toegestaan voor ons. We denken nog altijd dat de mens de kers op de taart is, een niet-dier. Bij het woord ‘slavernij’ denken wij zelden als eerste aan andere dieren.
    Het proeven van een vegan gehaktbal verandert dat niet. Het tonen van gruwelijk dierenleed zal de doorsnee mens laten geloven dat biologisch dus wél in orde is. Welzijnisme is daarom ook nooit onderdeel van veganisme.

    • Avatar
      Atje petatje
      Geplaatst op 02:45h, 17 januari Beantwoorden

      Wat een zwaar verhaal. Flexi vegans bestaan wel, want ik ben er een. Dus laat de slavernij en de vegan gehaktbal lekker thuis. Wees blij dat er mensen zijn die hun ecologische footprint wat kleiner willen maken, en kiezen voor liever minder, maar dan wel echt, en niet die waterige antibioticamassa uit de supermarkt. Ik eet liever 1 x per week een goed stukje vlees, waarvan ik zeker weet dat het dierenwelzijn gerespecteerd word, dan elke dag plofkuikens. En ik word gezonder van een overwegend plantaardig dieet.
      Oké, het gaat mij dan niet zozeer om het onrecht in dieren dood te maken, voor consumptie. Maar alle beweging naar een verantwoorder leven lijkt mij zeer heilzaam voor de wereld. Sometimes you must count your blessings…..

  • Avatar
    Lara
    Geplaatst op 08:53h, 29 januari Beantwoorden

    Wat een fijn artikel. Ik ben nu stap voor stap bezig zodat ik het langzaam kan leren al kan het me niet snel genoeg gaan. Wat ik me vooral afraag of ik als sporter wel genoeg eiwit binnen krijg. Zoals vanavond wil ik dit maken https://stoerevrouwensporten.nl/food/recept-vegan-curry-aubergine/
    Krijg ik dan genoeg?

Geef een reactie