Met de trein door Europa i.p.v. vliegen? Milieuvriendelijker én sneller!

De afgelopen drie jaar ben ik drie keer met het vliegtuig naar een Europese bestemming gevlogen: één keer naar Kroatië en twee keer naar Londen. Na de laatste keer Londen herinnerde ik mij dat ik ‘vroeger’ met de trein ging. Kostte niet eens zo veel tijd extra en bovendien kun je veel eenvoudiger veel bagage meenemen. En het is nog milieuvriendelijker ook. De volgende keer… en daar moest ik opnieuw aan denken toen ik een onderzoek hiernaar onder ogen kreeg.

Trein versus vliegtuig: CO2 en energie besparen

Maakt het nou echt zo veel uit? Dat weet je eigenlijk al wel, diep van binnen, maar blijkt ook heel mooi uit de cijfers van het onderzoek dat GoEuro hiernaar deed. Het reisplatform dat reizigers helpt met het zoeken en boeken van treinen, bussen en vluchten, onderzocht op welke 15 routes de trein sneller én milieuvriendelijker is dan het vliegtuig.

Ze namen hierbij diverse factoren mee:

  • Hoe lang is de reistijd is met het openbaar vervoer om vanuit het centrum naar het vliegveld van de desbetreffende stad te reizen?
  • Wat zijn de gemiddelde check-in tijden per vliegveld?
  • Wat is de totale vluchtduur in vergelijking met de treinreis over hetzelfde traject?

Ecopassenger analyseerde de data en vergeleek de gemiddelde beladingsfactor voor treinreizen met de gemiddelde beladingsfactor voor vliegtuigen dat gebruikt wordt voor vluchten in Europa. Daarbij vergeleken ze de gemiddelde CO2-uitstoot (in kilogram) en energieverbruik (in liter) voor elke treinreis en vlucht.

De trein is milieuvriendelijker, duh

Dat de trein vele malen milieuvriendelijker is zal je hopelijk niet verbazen. Het verschil in CO2-uitstoot is voor sommige routes echt enorm. Uit het onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat de trein van München naar Wenen het milieuvriendelijkst is. Door hier voor de trein te kiezen, wordt al snel 122,9 kilogram aan CO2 en 49,1 liter brandstof bespaard.

Maar ook vaak sneller…

Tijd is echter ook een (terechte) factor. Mensen hebben het gevoel dat treinen traag zijn en vliegtuigen snel. Dat is in de basis ook wel zo, zodra je in de lucht bent. Maar vaak kost het inchecken veel tijd en land je ergens in the middle of nowhere, terwijl een trein braaf het hoofdstation middenin de stad binnen tuft. Op dezelfde route van München naar Wenen spaar je daarom niet alleen het milieu, maar ook tijd. Zo’n 15 minuten om precies te zijn. Tijd is dus zeker geen argument anti-trein.

Snel, sneller, snelst

Het snelst van de onderzochte routes is overigens Brussel – Parijs. Waarom je dit zou willen vliegen is mij überhaupt een raadsel, maar goed. Op deze route bespaar je al snel 2:38 uur, 119 kilogram aan CO2 en 44 liter brandstof als je voor de trein kiest in plaats van het vliegtuig. Ook vertrekkend vanuit Nederland zit je goed met de trein, zo blijkt uit het onderzoek. Vanuit Nederland is de route Amsterdam naar Parijs per trein het milieuvriendelijkst. Op deze route is de trein 42 minuten sneller dan het vliegtuig en wordt er 87,9 kilogram aan CO2 en 29,4 liter aan brandstof bespaard. De trein van Amsterdam naar Düsseldorf is ook een goede optie waarbij de trein 1:01 uur sneller is dan het vliegtuig en tijdens de reis wordt er 85,2 kilogram CO2 en wordt er maar liefst 35,5 liter brandstof minder verbruikt. De laatste route vanuit Nederland is Amsterdam naar Brussel. Tijdens deze treinreis bespaar je 1:39 uur, 78,9 kilogram aan CO2 en 31,8 liter brandstof.

Londen, in 2018 is het weer zo ver

Ik weet bijna zeker dat ik volgend jaar weer opnieuw naar Londen zal gaan. Maar dit keer kies is echt voor de trein in plaats van het vliegtuig. Jammer dat deze route niet (als directe route) is meegenomen in het onderzoek, maar ik verwacht dat de cijfers niet heel anders zullen liggen. En jij? Ga jij de volgende keer ook met de trein?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
  • Avatar
    Bart Verhees
    Geplaatst op 09:32h, 08 december Beantwoorden

    Volgens de site van Belgiarail verbruikt de trein 1100 kJ per reizigerskilometer. De electriciteitscentrale heeft een rendement van 50 %, transport electro 80%. Totaalverbruik dus 1100/0,5/0,8= 2750 kJ/rkm.

    Mijn 2 zits sportvliegtuig verbruikt 16 l/hr bij 220 km/hr, 1:14 dus, per inzittende dus 1:28. 1 ltr benzine heeft 33 MJ/ltr. Totaalverbruik dus 33000/28 =1178 kJ/rkm. Minder dan de helft dus.
    Airliners zijn nog zuiniger en de TGV nog minder zuinig.

Geef een reactie