Vegan en biologisch lunchen in Groningen bij Anat: aanrader

Ik had er al zo veel over gehoord, maar het was er nog niet van gekomen: ontbijt- en lunchcafé Anat in Groningen. Het café is helemaal veganistisch, een terechte trend die eindelijk ook tot Noord-Nederland is doorgedrongen, en daarnaast biologisch en suikervrij. Toen Anat een tijdje terug ook nog eens de Vegan Award voor Beste Vegan Nieuwkomer won, had ik helemaal geen smoesjes meer over. Tijd voor een lunch!

anat-groningen-3

Op de hoek bij het Noorderplantsoen

Anat zit op de hoek van de Kerklaan en het Noorderplantsoen. Het officiële adres is Verlengde Grachtstraat 1. Er is een klein terras voor zonnige dagen en beneden zijn wat barplekken aan het raam. “Dit zal alles dan wel zijn,” dacht ik toen ik binnenkwam. Maar er was nog een hele ruimte: even via de keuken doorlopen naar de trap en dan omhoog. Anat zit namelijk gewoon in een woonhuispand, bemeubeld met een allegaartje aan tweedehands tafels en stoelen. En dat maakt het verdraaid gezellig en knus. Er schijnt ook een kinderkamer te zijn, maar die heb ik blijkbaar over het hoofd gezien. Een kinderstoel zag ik wel.

anat-groningen-4

Plantaardig, biologisch en suikervrij

Anat gebruikt lokale en seizoensgebonden biologische producten (eigenlijk best vergelijkbaar met concullega De Herbivoor in Groningen). Hierdoor is er een dagelijks wisselend menu en is dat menu ook kort, maar krachtig. Los van wat drankjes en snoeperijen, stonden er toen ik er was een soep, een broodje en een salade op het menu. Heel leuk: je kunt ook een bord bestellen met van alle drie wat. Alles op de kaart is plantaardig, een term die Anat liever gebruikt dan veganistisch, omdat het vriendelijker klinkt en minder radicaal en/of stoffig. En als kers op de taart is alles ook nog eens suikervrij.

Bediening: vrijwilligers en familie

Volgens de website van Anat bestaat de bediening uit vrijwilligers en familie. Dat verklaart misschien waarom het meisje dat ons bediende wat vaag en onwennig was over de dagkaart, maar dat was eigenlijk ook wel gezellig. Wat lastig was dat er helemaal geen kaart was boven, waardoor we op basis van common sense onze drankjes uitkozen (“Ze zullen vast wel koffie hebben.”). De volgende keer zie ik graag eerst welke drankjes ze nu allemaal precies hebben, voordat ik iets kies.

anat-groningen-2

Een bord met van alle drie wat

Ik noemde het al eerder: het bord met van alles wat. Het is mijn donkerbruin vermoeden dat Anat elke dag een soep, een salade en een broodje heeft. Als je kiest voor het bord met alles (10 euro toen wij er waren), krijg je dus van alles een beetje. En ik kan je verzekeren, dat voelt als een mooie volwaardige maaltijd zonder dat je er onaangenaam propvol van bent. De salade was eenvoudig (wat wil je ook in de winter), maar opgeleukt met dadels. De soep was iets met linzen (ik heb dus geen foto kunnen maken van het menu) en was echt lekker winters en verwarmend. Zo leuk, uit zo’n schattig theekopje. Het broodje was een verrassing: notenpasta met gegrilde groenten en walnoten. Leuk om thuis ook eens te proberen. Verwacht geen haute cuisine, maar gewoon lekkere, huiselijke gerechten waar de versheid vanaf spat.

Slowjuices en fijne koffie

Aanrader bij je lunch zijn de slowjuices: een flinke pul vol en keuze uit groen, rood en oranje. Ik ben helemaal niet van de sapjes, omdat ik niet van die combi van zuur en zoet houd. De groene variant was echter precies hartig en zoetig genoeg. Als toetje nam mijn tafelgenoot een thee en ik een café latte. Hierbij had ik de keuze uit niet één, niet twee, maar drie zuivelvrije melken (haver, amandel en soja). Awesome!

anat-groningen-5

Hier moet ik gewoon nog eens heen

Al met al betaalden we ongeveer 35 euro met zijn tweeën. Niet goedkoop, zo op het eerste gezicht, maar ja, wel allebei en vol bord en twee drankjes en dat dan dus volledig biologisch. Dus als je het zo bekijkt… En wat nou zo fijn was: ik had helemaal geen after lunch dip, maar was toch voldaan. Dat klinkt heel simpel, maar is echt een knappe prestatie voor een café dat nog maar zo kort bestaat. Ik ga zeker nog eens terug. In ieder geval voor de taartjes die waanzinnig schijnen te zijn. Maar ook voor een ontbijt, want dat kan ook bij Anat. Zonder twijfel een blijvertje in Groningen.

Anat, waar en wanneer ook alweer?

Verlengde Grachtstraat 1 in Groningen, woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Alles is ook ‘to go’ te bestellen trouwens.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie