Vegan ricotta? Makkelijk ricotta voor je recept vervangen met een vegan alternatief

Sommige dierlijke producten zijn makkelijk te vervangen door iets totaal anders of je koopt gewoon het vegan product met (voor zover dat mag) dezelfde naam. Sojamelk (sojadrink?) in plaats van koemelk, stukjes ‘als van kip’ in plaats van echt vlees. Voor ricotta ben ik nog nooit een vegan variant tegengekomen in de winkel (schijnt wel te bestaan, net als vegan mascarpone). Lastig, want wat moet je dan voor je recept gebruiken? In mijn keuken heb ik twee manieren om ricotta te vervangen door een vegan alternatief.

Wat is ricotta eigenlijk?

Maar eerst even terug naar wat ricotta eigenlijk is en voor welke gerechten je het gebruikt. Ricotta is een zachte, milde, beetje korrelige kaas uit Italië. De kaas wordt gemaakt van koeienmelk of schapenmelk. De meeste kaas wordt van wrongel gemaakt, de klonten die je krijgt als je melk scheidt in wrongel en wei. Ricotta is bijzonder omdat het van de wei wordt gemaakt. Je kunt het eten op een broodje of ergens doorheen doen. Zo heb je een beetje ricotta nodig voor de heerlijke risotto met venkel van Jamie Oliver. Zelf gebruik ik ricotta vooral voor in cannelloni of lasagne met spinazie (of zevenblad!). Dat is dan ook mijn referentiekader geweest voor mijn zoektocht naar een goed vegan alternatief voor ricotta.

Ricotta vervangen door een vegan alternatief 1: silken tofu / zijden tofu

Een op papier ontzettend makkelijke manier om een recept met ricotta te veganizen is zijden tofu. Zijden tofu (zijdentofu / silken tofu) is veel zachter dan ‘gewone’ tofu. Het heeft niet die korrelige structuur van de standaard blokken tofu van de supermarkt. Silken tofu kun je daarom bijvoorbeeld ook gebruiken voor een heerlijke vegan chocolademousse. Je koopt gewoon een pakje en giet de inhoud bij je gerecht.

Het enige nadeel van silken tofu is dat het voor mij erg lastig verkrijgbaar is. De supermarkt heeft het niet. In mijn plaatselijke natuurwinkel is het soms wel, soms niet. En de niet-biologische variant van de toko voelt voor mij niet goed (terecht of onterecht, ik heb liever enkel biologische soja). Maar, als je biologische zijden tofu kunt vinden, dan is het ideaal als vegan vervanger voor ricotta in een lasagne of iets dergelijks. Natuurlijk niet op een broodje ofzo…

Ricotta vervangen door een vegan alternatief 2: zelf maken van sojamelk

Optie twee heeft mijn voorkeur. Ik maak gewoon zelf een soort vegan ricotta van sojadrink (urgh, kunnen we het niet gewoon sojamelk blijven noemen?). Je kunt dit bijvoorbeeld al de dag van te voren doen, als je anders in tijdnood komt. Het enige dat je nodig hebt is een literpak sojamelk van goede kwaliteit, een citroen, wat zout en een kaasdoek, zeef en pan. Dezelfde methode kun je overigens ook gebruiken om een vervanger van ricotta (of eigenlijk cottage cheese) te maken van koemelk.

Ingrediënten voor ruim 300 gram ‘ricotta’ van sojamelk

  • 1 liter sojadrink van goede kwaliteit (ik ben fan van Provamel)
  • 3 eetlepels citroensap / sap van 1 citroen
  • 1/2 theelepel zout (en eventueel wat edelgistvlokken)
  • een pan
  • een kaasdoek (of schone hydrofielluier, werkt ook prima)

De vegan ‘ricotta’ maken van sojamelk (45 minuten in totaal)

  1. Giet de sojamelk in de pan en breng bijna aan de kook (tot de melk gaat stomen).
  2. Haal de sojamelk van het vuur en roer de citroensap erdoor. Laat nu 10 tot 15 minuten met rust en ga wat anders doen.
  3. Je zult zien dat de vaste delen nu in brokjes gescheiden zijn van het vocht.
  4. Zet een vergiet of zeef met daarin kaasdoek of een hydrofielluier boven een bak of schaal. Schep de klonten ‘kaas’ alvast in de zeef. Giet vervolgens de rest van de vegan ‘ricotta’ in wording in de doek. Wacht nog een half uurtje. Voeg naar smaak zout toe. Sommige mensen voegen ook edelgistvlokken toe voor iets meer umami.
  5. Klaar alweer! Simpel, vind je niet? Eet smakelijk! Je kunt dit vegan alternatief voor ricotta overigens best een dag of twee in de koelkast bewaren.

Hoe vervang jij ricotta door een vegan alternatief? Ik ben erg benieuwd naar jullie eigen tips!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie