Veganistisch chocolade ijs van Professor Grunschnabel = joepie!

Een tijdje terug was er een bonnenboekje bij de Albert Heijn dat mij moest overtuigen van het met korting uitproberen van nieuwe producten. Een van de bonnetjes was voor het volledig plantaardige ijs van Professor Grunschnabel. Nu loop ik het ijsschap normaal gewoon voorbij, maar een merk met zo’n tongue-in-cheek naam geef ik graag een kans. Er was niet veel keus: chocola of framboos. Chocola mocht mee naar huis en… oh, joepie!

Professor Grunschnabel…?!

Toen ik de naam voor het eerst las, dacht ik dat het om dieetvoeding ging zoals Atkins of zoiets. Maar lees even goed: professor groene snavel voor een merk veganistisch ijs? Jup, een melige kwinkslag (en ik zal negeren dat correct Duits Grünschnabel met umlaut was geweest). Professor Grunschnabel is in 2003 opgericht door Pepijn Ornstein. Zijn ster rijst langzaam maar zeker. Hij wint in 2009 de landelijke prijs Smaakvol en sinds 2012 is zijn ijs landelijk verkrijgbaar (en zelfs ook hier en daar in België en Frankrijk).

(Bijna) alles wat je van ijs kunt wensen

Het ijs van Professor Grunschnabel is niet alleen veganistisch (en dus lactose-vrij en vegetarisch). Het is ook nog eens gluten-vrij, soja-vrij, halal, kosher/parve en vrij van kleurstoffen, conserveringsmiddelen en synthetische geur- en smaakstoffen. Het is alleen niet biologisch, dat dan weer niet. Maar op papier dichtbij perfectie dus.

The proof of the pudding ice is in the eating

ChoCocolate ijs is een van de ‘creamy’ smaken van Professor Grunschnabel (de framboos is een ‘fruity’ smaak). Dat betekent dat hij gemaakt is op basis van kokosmelk. Het heeft precies dezelfde textuur als ‘gewoon’ roomijs. De chocola is prominent aanwezig in de smaak, maar de kokos ook. Het is daarom een beetje alsof je een bevroren Bounty eet. Maar dan wel een die heerlijk smelt in je mond. De smaak is erg romig, hoewel ik wel kan proeven dat dat voor een deel door de stabilisatoren komt. Ook is hij net iets te zoet voor mijn smaak, maar ik ben dan ook niet meer zo veel gewend. Dus ik denk dat de smaak juist perfect voldoet aan de ‘gewone’ zoetekauw.

grunschnabel-chocola-ingredienten

Voor de volledigheid nog even de ingrediënten van dit toch wel voor een heel groot deel bijzonder geslaagde veganistische ijs: 34% kokosmelk, water, suiker, 3,4% cacao, dextrose, 2% sinaasappelsap, inuline, vanille, stabilisatoren: agar-agar, pectine, johannesbroodpitmeel, guargom, xantaangom. De calorieën vallen mee: 137 per 100 ml.

ChoCocolate van Professor Grunschnabel maakt nieuwsgierig naar andere smaken

In onze Albert Heijn kon ik dus alleen kiezen uit chocola of framboos; zou dat dan alles zijn? Het chocolade ijs smaakt wel naar meer… De website van Professor Grunschnabel zorgt dan ook voor een enorme verrassing: er zijn wel 17 smaken! En de meeste van die smaken klinken een stuk minder doorsnee dan chocolade en framboos. Serieus, ik zou al juichen met vlaggetjes en ballonnen als er een koemelk-versie van Jasmine Orange Yuzu of Reinette d’Or ~ Amandes zou bestaan. En nu kan het zelfs helemaal guilt-free veganistisch! Alleen nu nog bedenken waar die smaken dan te koop zijn…

Wat lijkt jou de lekkerste smaak veganistisch ijs van Professor Grunschnabel?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie