17 apr Veganized recept: Griekse spinazietaart oftewel spanakopita
Spanakopita is een van mijn favoriete recepten uit Griekenland. Meestal zijn het kleine, eenpersoonshapjes, maar een grote taart kan natuurlijk net zo goed. Origineel maak je deze spinazietaart met feta en bladerdeeg. Hm, hoe zal ik dit eens gaan oplossen…?
De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept
In mijn originele recept voor Griekse spinazietaart gebruik ik bladerdeeg en natuurlijk feta. De grootste uitdaging van het veganistisch maken van spanakopita is het vervangen van die feta, dé smaakmaker van dit gerecht. Gelukkig heb ik al eerder eens een recept voor vegan feta van tofu uitgedokterd en die nep-feta doet zijn werk ook prima in dit recept. Deel twee van de uitdaging is het bladerdeeg. Natuurlijk bestaat er voldoende bladerdeeg zonder boter. Maar ik ben wel een beetje klaar met margarine en de vegan volkoren variant uit onze natuurwinkel is wel okay, maar daar is ook alles mee gezegd. Veel logischer en eigenlijk ook Griekser is het om gebruik te maken van filodeeg. En zo geschiede!
Ingrediënten voor 2 personen
- Voor een portie vegan feta
- 250 gram tofu
- 1 el rodewijnazijn
- 1 el citroensap (sap van een halve citroen)
- 1 el water
- 1 el miso (bruin of geel)
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde tijm
- 1/4 tot 1/2 tl zout (hangt van je smaak af)
- edelgistvlokken (optioneel)
- Voor de spinazietaart
- 450 gram deelblokjes bladspinazie uit de vriezer, ontdooid
- 5 vellen filodeeg (ongeveer 110 gram), ontdooid
- 1 ui, fijngehakt
- halve theelepel komijnzaad
- flink wat olijfolie
- halve theelepel gedroogde tijm
- paar takjes verse dille (ongeveer 2 eetlepels), fijngehakt
- 125 gram van de vegan feta, verkruimeld (de rest kan bijvoorbeeld door een salade / bewaren in de koelkast kan ongeveer een week)
- handvol pijnboompitten, getoast
- beetje citroensap
- versgemalen peper
Bereiding van de vegan spinazietaart (ongeveer 45 minuten + voorbereiding)
- Maak een portie vegan feta volgens mijn recept. Je hebt maar 125 gram nodig voor het recept, de rest kun je bewaren in de koelkast.
- Ontdooi de spinazie op je favoriete manier. Ik laat de blokjes altijd een halve dag in een zeef boven een pan ontdooien. Misschien heb jij een andere truc. Druk wat vocht eruit.
- Vergeet ook niet om het filodeeg te laten ontdooien, dit duurt ook ongeveer een uur.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verzamel en snijd de ingrediënten.
- Verhit één eetlepel olijfolie in een hapjespan en fruit de ui samen met het komijnzaad. Haal van het vuur. Meng met tijm, dille, spinazie, kneepje citroensap, peper, pijnboompitten en verkruimelde nep-feta.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie en bedek met een eerste laag filodeeg. Bestrijk met olijfolie en leg er nog een laag bovenop. Bestrijk deze opnieuw met olijfolie.
- Giet het spinazie-feta-mengsel in de ovenschaal. Dek af met opnieuw twee lagen filodeeg, beide opnieuw bestreken met olijfolie. De laatste laag filodeeg bewerk je enthousiast met een mes. Laat de Zorro in je los. Dit zorgt ervoor dat het filodeeg wat uiteenvalt in plaats van één harde plak wordt.
- Zet 20 minuten in de oven. Laat even tot rust komen voor je de spanakopita aansnijdt. Eet smakelijk!
12 x een veganized recept in 2017
In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!
Geen reactie's