Veganized recept: pannenkoeken met pruimencompote

Nooit had ik kunnen voorspellen dat het vegan maken van mijn simpelste recept de allergrootste uitdaging zou worden. Gillend gek werd ik van al die mislukte pannenkoeken. Op een dag zat ik zelfs zacht huilend in de passagiersstoel terwijl mijn man ons naar de snackbar reed. Uiteindelijk is het toch gelukt: geen crêpes, maar meer een soort American pancakes / dikke flensjes. En ik ben dik tevreden.

De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept

De uitdaging van veganistische pannenkoeken is het vervangen van ei. Het vervangen van de melk is werkelijk vreselijk simpel. Kies gewoon een zuivelvrije melk met veel eiwitten, zoals sojamelk of amandelmelk. Maar ei… ei bindt niet alleen, maar geeft ook smaak. Ik prakte bananen, maakte papjes van lijnzaad… Alles plakte resoluut en tergend vast aan de bodem van mijn koekenpan en als het dan wel loskwam smaakte het naar niks. Uiteindelijk vond ik mijn heil in het magische No Egg poeder van Orgran. Met dit spul door je beslag kun je prima crêpes bakken. Maar wat mij betreft missen ze qua smaak dan toch wat. De pruimencompote uit mijn originele recept voor pannenkoeken met pruimencompote kon gelukkig helemaal onveranderd blijven!

Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat het vegan maken van een recept niet altijd hoeft te betekenen dat het gerecht ogenschijnlijk hetzelfde blijft. Soms is anders misschien juist wel lekkerder. En zo kwam ik uiteindelijk uit op een recept voor dikke flensjes. Hier ben ik heel tevreden mee!

Ingrediënten voor 8 dunne pannenkoeken (2 personen)

Voor de volledigheid voeg ik toch ook de ingrediënten voor de pannenkoeken met No Egg toe. Zie hiervoor het originele recept voor pannenkoeken met pruimencompote. De melk vervang je door sojamelk of amandelmelk. De twee eieren vervang je door een eetlepel No Egg. Bakken maar!

Ingrediënten vegan pannenkoeken met pruimencompote (2 personen)

 • 600 gram verse pruimen, in stukjes
 • 1 eetlepel vanillesuiker
 • 1 eetlepel water
 • ¼ theelepel kaneel
 • kneepje citroensap
 • 200 gram bloem
 • blik 400 ml kokosmelk
 • snufje zout
 • 2 tl bakpoeder
 • kokosolie om in te bakken
 • poedersuiker

Bereiding van de vegan pannenkoeken met pruimencompote

 1. Maak eerst de pruimencompote. Doe de stukjes pruimen met de vanillesuiker, het water, de kaneel en het citroensap in een pan. Breng zachtjes aan de kook en laat daarna zo’n 20 tot 30 minuten koken. Vergeet niet af en toe te roeren. De compote is klaar wanneer hij zacht is, maar nog wel stukjes bevat.
 2. Proef de compote; mogelijk vind je hem nog te zuur. Voeg dan wat extra suiker toe. Tevreden? Laat hem dan een beetje afkoelen, terwijl je de pannenkoeken bakt.
 3. Maak het beslag voor de pannenkoeken door bloem, kokosmelk en zout goed te mengen in een kom. Voeg pas op het allerlaatst het bakpoeder toe.
 4. Verwarm een klontje kokosolie in een koekenpan en giet met een juslepel twee tot vier rondjes beslag in de pan. Dit hangt natuurlijk af van de diameter van je pan.
 5. Wanneer de flensjes bruine stippen onderop krijgen, draai je ze om met een spatel. Laat ook de andere kant bruin worden en draai hem weer om. De pannenkoeken zijn nu klaar.
 6. Bak eerst alle pannenkoeken, terwijl je ze warm houdt (bijvoorbeeld in de oven of op een bord op een pan warm water) of eet ze direct. Schep wat pruimencompote op de pannenkoek en bestrooi met poedersuiker. Eet smakelijk!

12 x een veganized recept in 2017

In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie