27 feb Veganized recept: zuurkool met aardappelpuree uit de oven
Ik geef het toe, het voelt een beetje raar om een klassiek recept van mijn moeder steeds een beetje verder aan te passen. Het vegetarisch maken van dit winterse recept was niet zo lastig: gebruik vegetarisch gehakt. Maar ik heb ook niet altijd trek in bewerkte soja als oplossing voor alle vegan-problemen. Mijn nieuwe oplossing voor een compleet plantaardige variant van deze heerlijke zuurkoolschotel: walnoten.
De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept
In het originele recept van mijn moeder zit worcestershiresauce. Niet iedereen weet dit, maar daar zit dus ansjovis in. Voor mijn vegetarische variant van de zuurkool met aardappelpuree uit de oven had ik dit culinaire probleempje al getackeld met onder meer wat stroop en azijn. Nepgehakt erbij en case closed zou je zeggen. Maar veel nepgehakt is niet helemaal veganistisch en bovendien vind ik het een uitdaging om verder te kijken dan de bekende soja-oplossingen. Na wat denkwerk en omzwervingen heb ik mijn zinnen gezet op walnotengehakt: voedzaam en heel eenvoudig om te maken.
Ingrediënten voor 3 tot 4 personen
- 750 gram kruimige aardappels, in stukjes
- 50 ml van je favoriete zuivelvrije melk
- zout
- nootmuskaat
- 150 gram gepelde walnoten, in stukjes
- 1 sjalot of kleine ui, gesnipperd
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels stroop (ik houd van kokosbloesemstroop)
- 2 theelepels appelciderazijn
- snufje gemalen kruidnagel
- paar drupjes tabasco
- 500 gram zuurkool (pakje), uitgelekt / uitgeknepen
- 1 banaan, in plakjes
- 1 appel, geschild en in blokjes
- 10 peperkorrels (of meer, ik houd je niet tegen)
- 1 eetlepel paneermeel
Bereiding van de vegan zuurkoolschotel (60 tot 75 minuten)
- Breng de aardappels aan de kook en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar. Verwarm ondertussen alvast de oven voor op 200 graden.
- Hak de walnoten fijn (de keukenmachine helpt je graag) tot gehakt-achtige stukjes, dus klein maar geen pulver.
- Terwijl de aardappels koken, bak je de sjalot zachtjes aan in 1 eetlepel kokosolie. Voeg de walnoten, stroop, azijn, tabasco en kruidnagel toe. Roer goed en giet vervolgens in een flinke ovenschaal.
- Verdeel de helft van de zuurkool over het walnotengehakt en bestrooi met de helft van de banaan en appel. Verdeel de helft van de peperkorrels (of gewoon wat gemalen peper) over de groente en het fruit. Herhaal met de tweede helft.
- De aardappels zullen inmiddels gaar zijn. Giet ze af en stamp samen met de melk, wat nootmuskaat en wat zout tot een fijne puree. Verdeel de puree over de ovenschotel.
- Maak met een vork een leuk patroontje in de puree. Verdeel de tweede eetlepel kokosolie in klontjes over de puree en bestrooi met de paneermeel. Op deze manier krijgt de ovenschotel een lekker korstje.
- Zet 30 minuten in de oven. De ovenschotel is klaar als de binnenkant bubbelt en de bovenkant goudbruin is. Laat een paar minuten rusten, voordat je de ovenschotel verdeelt over de borden. Eet smakelijk!
12 x een veganized recept in 2017
In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!
Cecile Bol
Geplaatst op 09:32h, 28 februariHey wat tof: ik werd er door iemand op gewezen dat er ook veganistische Worchestershire saus bestaat: https://www.ekoplaza.nl/producten/product/worchestershire-saus En ook nog biologisch. Als je het veel gebruikt is het zeker een aanrader. En anders alsnog lekker zelf maken 😀
Marianne Cysouw
Geplaatst op 10:27h, 29 augustusPersoonlijk ga ik liever voor puree zonder melk en met water en (zonnebloem)olie. Maar ik kan het dan ook gewoon echt niet vinden met plantaardige melk.