Verse kruiden zo lang mogelijk fris houden: hoe doe je dat simpel?

Het is al zo’n ergernis van mij: dat je als de moestuin het (nog) niet heeft van die plastic bakjes met kruiden bij de supermarkt moet kopen. En vervolgens worden die karige bosjes sneu terwijl je ernaar kijkt. Hoe houd je verse kruiden nou een beetje fris en vers? Met deze eenvoudige tip die ik van Jamie Oliver heb geleerd blijven verse kruiden heel lang goed. Veel langer zelfs dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Koriander bijvoorbeeld, zoals in mijn voorbeeld, maar ook tal van andere kruiden.

Zielige bosjes kruiden in plastic bakjes

Ik zie ze veel te vaak bij mijzelf in de koelkast liggen. Zielige bakjes verse kruiden waar ik dan de helft van gebruikt heb. De rest ligt te verleppen tot ik de kruiden eindelijk uit hun lijden verlos en een tweede leven geef in de groene bak. Dat moet anders kunnen en dat kan het ook. Een kwestie van jezelf (mezelf) dwingen om het trucje ook daadwerkelijk toe te passen.

Houd de kruiden vochtig

Het heel lang vers houden van verse, groene kruiden is heel simpel: bewaar ze in een afgesloten, vochtige omgeving.

  1. Pak een bakje met een goed afsluitbare deksel, glas heeft mijn voorkeur, maar plastic werkt net zo goed.
  2. Leg een stukje keukenrol op de bodem van het bakje.
  3. Spray met een plantenspuit wat water op het papier (vooral niet te veel!).
  4. Leg je kruiden op hun zachte, ietwat vochtige bedje.
  5. Leg hier weer een nieuw stukje keukenrol (of wc-papier, duh) overheen.
  6. Maak ook dit papier licht vochtig met een plantenspuit.
  7. Sluit het bakje af en zet je verse kruiden in de koelkast.

Je zult merken dat je kruiden soms nog wel twee weken fris blijven! Dat krijg je met zo’n plastic bakje van de supermarkt niet voor elkaar.


Dezelfde koriander een week later.

Kruiden met blad en andere bladgroente bewaren

Deze manier van het lang bewaren van verse kruiden werkt niet met alle kruiden. Ze moeten uit zichzelf al vrij vochtige blaadjes hebben. Het werkt heel goed met bijvoorbeeld peterselie, basilicum en koriander. Maar met tijm en rozemarijn hoef je dit niet te proberen. Het werkt vervolgens wel met bijvoorbeeld een restje rucola of veldsla. Zulke bladgroente blijft ook veel langer fris in een ietwat vochtige omgeving. Ideaal!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie