Lois Ehlert prentenboeken over planten

Voorlezen: de prentenboeken over planten van Lois Ehlert

Vandaag zijn de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen weer van start gegaan. Een mooie aanleiding om eens stil te staan bij prentenboeken over de natuur. Er is werkelijk een zee aan boeken over dieren, maar planten krijgen bar weinig aandacht. Minder aaibaar misschien, maar toch ook een belangrijk onderdeel van de natuur én van de belevingswereld van kleine kinderen? Ik vind de prentenboeken van Lois Ehlert daarom echt een verademing.

De Nationale Voorleesdagen: 21 t/m 31 januari 2015

Met deze jaarlijkse campagne van het CPNB wordt het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, zeg maar tot 6 jaar, gestimuleerd. Voorlezen is namelijk niet alleen erg leuk; onderzoek waaruit blijkt dat het ook heel goed is voor de taalontwikkeling van kinderen blijft zich opstapelen. Op de campagnewebsite van De Nationale Voorleesdagen vind je veel voorleestips en activiteiten.

Lois Ehlert’s Growing Garden: drie boeken over planten

In mijn zoektocht naar prentenboeken en voorleesboeken met planten in de hoofdrol in plaats van dieren stuitte ik steeds opnieuw op een aantal boeken van Lois Ehlert. Haar stijl doet wel wat denken aan die van Eric Carle (Rupsje Nooitgenoeg). Drie van haar ‘plantenboeken’ zijn samengevoegd in een mooie set: Lois Ehlert’s Growing Garden. Prachtig, maar één nadeel: in het Engels. Ik heb de set toch gekocht en vind de taal eigenlijk geen probleem. Twee van de drie boeken zijn prima in het Nederlands te vertellen en de derde, ach, dat is goed voor de Engelse taalontwikkeling.

Planting a Rainbow – Lois Ehlert

In dit boekje gaat de verteller, het kind, samen met zijn of haar moeder bollen en zaadjes planten in de tuin. Ze verzorgen de plantjes en in de zomer hebben ze een hele regenboog aan bloemen. Wat ik erg mooi vind aan dit boek is dat alle planten en objecten heel waarheidsgetrouw zijn getekend en ook een naam hebben. Het zijn niet zomaar wildgekleurde bloemen, maar narcissen, tulpen en korenbloemen. Het boek heeft daardoor ook nog een kijkboek-tintje. Ideaal om je kindje mee te vertellen hoe bloemen (en planten in het algemeen) groeien. In de speciale set krijg je er een poster van het hele verhaal bij.

Planting a rainbow Lois Ehlert

Growing Vegetable Soup – Lois Ehlert

Ook in dit boekje wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van het kind, maar dit keer is de vader aan zet. Samen planten ze groente in de moestuin, van zaadjes tot stekjes. Ze verzorgen de tomaten, wortels, courgettes en pompoenen tot ze rijp zijn en maken er dan heerlijke groentesoep van. Ook in dit boekje zijn alle planten en objecten iconisch, maar realistisch verbeeld. Een hele mooie manier om je kindje te vertellen over de cyclus waarin groenten groeien en geoogst worden. En natuurlijk om enthousiasme te kweken voor zowel tuinieren als koken.

Eating the Alphabet – Fruits & Vegetables from A to Z – Lois Ehlert

Dit is misschien wel het mooiste alfabetboek dat ik ooit ben tegengekomen. Bij elke letter staan soms één, maar vaak meerdere groenten en fruit afgebeeld. En dan niet alleen aardappelen en appels, maar ook gewoon andijvie, kumquat en pastinaak. Een fantastisch boekje om je kindje kennis te laten maken met de enorme variatie aan groenten en fruit. Zo jammer dat het boek in het Engels is! Veel gewassen passen ook in het Nederlands bij hun letter, zoals de radijs (radish) en spinazie (spinach), maar helemaal klopt het natuurlijk niet. Wel ideaal als je Engels bewust meeneemt in de opvoeding. Of laat gewoon het alfabetaspect los en gebruik Eating the Alphabet als plaatjesboek. Achterin staat een handig glossarium met een korte toelichting per gewas: nu weet ik ook wat Indian corn en ugli fruit is.

Eating the alphabet Lois Ehlert

Nog meer voorleesboeken met planten in de hoofdrol?

De boeken van Lois Ehlert zijn te koop in de boekhandel, via YouBeDo (waarbij 10% naar een goed doel gaat) of bij Bol.com. Ik kan mij niet voorstellen dat Lois Ehlert de enige is die dit thema aanreikt aan kleine kinderen. Ken jij nog andere prentenboeken en voorleesboeken met planten in de hoofdrol? Laat dan vooral een reactie achter, want ik ben erg benieuwd.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
 • Avatar
  Suzette
  Geplaatst op 21:46h, 21 januari Beantwoorden

  Hoi Cecile, wat een leuke boekjes! Zeer geschikt voor onze plantenetende kinderen met een vader die bio-tuinder is 🙂

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 08:16h, 22 januari Beantwoorden

   Hai Suzette. Ik ben benieuwd of je kinderen de boekjes ook leuk vinden. Lois Ehlert is sowieso een verademing. Leuk blog heb je ook. Ik ga binnenkort een keertje snuffelen tussen je vegan recepten.

Geef een reactie