Vrouwen, neem jezelf serieus en stop met het gebruik van dit woord!

Een simpel stopwoordje kan enorm veel effect hebben op hoe anderen je zien én op hoe je jezelf ziet. Een Engels artikel over hoe vrouwen zichzelf op de werkvloer ondermijnen met het stopwoordje ‘just’ zette mij aan het denken. Hebben we in Nederland ook zo’n woord? Jazeker, en ik gebruik het zelf veel te vaak. Vanaf nu zo min mogelijk. Weet jij welk woord ik bedoel?

The one word that undermines women at work: ‘just’

In juli las ik een artikel in het overigens behoorlijk geniale online magazine The Pool: ‘The one word that undermines women at work’. De eerste alinea spreekt boekdelen:

“Can I just say something? If you could just give me two seconds of your time. I’ll just be really quick about it. We need to stop saying a particular word. We just need to stop saying “just”. “Just” makes us sound apologetic. It makes us sound uncertain of the other person’s attention. It makes us sound like a child. Sorry. I just wanted to get that out of my system. It just had to be mentioned. Oops. Just saying.”

Dit artikel werd geschreven naar aanleiding van weer een ander artikel door Ellen Petry Leanse: ‘Google and Apple alum says using this word can damage your credibility’. Ellen merkte op dat haar vrouwelijke collega’s allemaal het woord ‘just’ gebruikten om aandacht te vragen voor hun ideeën. Haar mannelijke collega’s deden dit niet of nauwelijks.

Het lijkt een simpel stopwoordje, maar het effect ervan is enorm. Je maakt jezelf en wat je doet kleiner. En dus zullen anderen jou en je werkzaamheden ook als kleiner en minder belangrijk behandelen. Tijd voor de Engelstaligen onder ons om minder vaak ‘just’ te gebruiken.

Het Nederlandse equivalent: ‘even’

Hebben we in het Nederlands ook zo’n kleinerend stopwoordje? Jazeker, het woordje ‘even’. Ik begon erop te letten en merkte direct dat ik het te pas en te onpas gebruik. Ik dook in mijn mailbox en vond nog veel meer voorbeelden.

  • “Ik zal er even induiken en even op een rijtje zetten hoeveel uren ik nodig heb voor deze opdracht.”
  • “Kunnen we even overleggen over de voortgang?”
  • “Morgen even bellen?”
  • “Zullen we er even telefonisch doorheen lopen?”
  • “Ik had je net even geprobeerd te bellen, maar…”
  • “Ik zoek even in de mail.”
  • “Laat even weten of jullie het mooi vinden zo.”

Argh! Stop!

Mannen zeggen ook ‘even’, en niet voor niets

Ik vraag aan de wederhelft hoe hij over het woord ‘even’ denkt. Het zegt dat hij het ook regelmatig gebruikt en ik trek een wenkbrauw omhoog. Zou mijn hypothese niet kloppen? Maar wat blijkt, hij gebruikt het woord ‘even’ juist alleen in de directieve zin! Zoals “Kun je vandaag even naar deze analyse kijken?” Ja, ho zeg, gaat dat zo?!

Stop met het woord ‘even’!

Ik weet het zeker, net als ‘just’ maakt ‘even’ de dingen die je doet kleiner dan ze zijn. En dat is helemaal nergens voor nodig. Let er zelf de komende week op. Of je nou vrouw bent of man. Gebruik je vaak het stopwoord ‘even’? Waarom en in welke context? Het zal je op een confronterende manier verrassen, dat beloof ik je. In de tussentijd ga ik echt heel hard proberen mijn gebruik van het woord ‘even’ te minderen. Dat verdien ik. En jij ook.

Credits foto: epSos .de, licentie CC BY 2.0 (Commercieel hergebruik, inclusief aanpassing).

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

4 Reactie's
  • Avatar
    Marianne Cysouw
    Geplaatst op 11:17h, 25 november Beantwoorden

    🙂 Ik gebruik ‘even’ alleen als ik daarmee wil zeggen dat ik er bijna geen tijd aan ga besteden.

  • Avatar
    Joost
    Geplaatst op 13:17h, 25 november Beantwoorden

    Ik heb zelf veel ervaring met presenteren en daar zie je dit ook terug: het gebruik van nuancerende bewoordingen uit een gevoel van onzekerheid. Met een zin als ‘Laten we eventjes naar de resultaten kijken, deze zijn eigenlijk heel belangrijk denk ik’ maak je geen goede indruk en ebt de aandacht van je publiek weg. Gevolg is gapende gezichten en mogelijke toename van onzekerheid van de spreker!

Geef een reactie