11 aug Vrouwen opgelet: 17 tips voor eigenwijs blije vrouwelijke verzorging
Hoewel we schrijven voor zowel vrouwen als mannen, hebben we al heel wat artikelen voorbij zien komen over vrouwelijke verzorging. Tampons van biologisch katoen bijvoorbeeld. Het werd hoog tijd voor een special met al deze artikelen op een rijtje. Niet alle tips zijn trouwens exclusief voor vrouwen: ook mannen gebruiken wc-papier immers (gelukkig maar) en mogen hun voeten wel eens extra verwennen. Of hun haar wassen. Enfin, voldoende verzorgingstips voor vrouwen én mannen!
1. Mooncup tijdens menstruatie, Cecile wil nooit meer anders!
Het is misschien niet je favoriete onderwerp, maar aangezien een groot deel van de vrouwen er maandelijks mee te maken heeft, is het toch zeker een artikel waard. De Mooncup is een duurzaam alternatief voor tampons en maandverband. Ongesteld? Je brengt de siliconen cup in en het bloed wordt erin opgevangen. Na leeggieten en omspoelen gebruik je hem gewoon opnieuw en dat jarenlang! Dat scheelt dus heel veel afval. Ideaal? Niet voor iedereen, maar Cecile wil nooit meer anders.
2. Yoni care maandverband en tampons zonder gif
Jelena was al een aantal jaar geleden overgestapt op de biologisch afbreekbare tampons en maandverbanden van Natracare. Dit deed ze omdat ze het milieu minder wilde belasten, maar ze had er helemaal niet bij stilgestaan dat deze beslissing ook positieve consequenties voor haar lichaam en gezondheid zou hebben. Nu is er een nieuw biologisch merk op de markt: Yoni Care. Jelena testte het Yoni maandverband, de tampons én de inlegkruisjes.
3. Gentle Day: biologische tampons en maandverbanden
Cecile werd gevraagd om de tampons en het maandverband van het nieuwe merk Gentle Day te testen. Gentle Day is biologisch en vrij van chloor, pesticiden, parfum en plastic, dus dat wilde ze wel! Het was alleen even puzzelen om de juiste testpersonen op de juiste momenten (ahem) van testproducten te voorzien. Ons testpanel was vervolgens heel enthousiast!
4. Het groenste wc-papier ter wereld, schrale billen of niet?
We blijven op de wc, maar dit keer zetten we het toiletpapier in de schijnwerpers. In een poging om groene stapjes te zetten heeft Cecile door de jaren heen wel eens een pakje gerecycled, ongebleekt wc-papier mee naar huis genomen. Zonder uitzondering zorgde dat voor schrale billen en een chagrijnige echtgenoot. Laatst viel haar oog echter op een verpakking die schreeuwde: “100% eco, toiletpapier Moka, het groenste papier ter wereld.”
5. My Satino Black gerecycled wc-papier, stijlvol én groen!
Bij Eigenwijs Blij hebben we blijkbaar iets met wc-papier. Dat hadden de bedenkers van My Satino Black dondersgoed door en dus werden we benaderd voor een uitgebreide test. My Satino Black is als totaalpakket het meest milieuvriendelijke toiletpapier dat wij ooit tegenkwamen, is op en top Nederlands en ziet er nog tof uit ook. Wij raken elke dag een beetje meer verliefd op dat zwarte ding aan de muur van onze wc… In dit artikel onze ervaringen tot nu toe.
6. Groenere anticonceptie: wat een keuze!
Genoeg over menstrueren en naar de wc gaan. Je kunt ook groener omgaan met je anticonceptie: je kunt letten op anticonceptie zonder hormonen en met weinig afval. Dat is beide beter voor het milieu. Tegelijk moet de methode ook betrouwbaar zijn, want (onbedoeld) kinderen krijgen is verreweg het minst gunstig. Marianne ging op zoek en kwam een aantal verrassende dingen tegen.
7. Boek Wegwijs in de overgang – gezond, fit en slank met voeding
Bijna klaar met anticonceptie? Alle vrouwen krijgen er mee te maken. De één wat vroeger dan de ander. De één heeft er veel last van en de ander weer wat minder. Ondanks dat Louise het zelf zo veel mogelijk probeer te negeren, kan ook zij niet om de overgang heen. Omdat ze groot aanhanger is van de gedachte dat in eerste instantie voeding je medicijn moet zijn, trok het boekje ‘Wegwijs in de overgang’ van voedingstherapeute Irene Lelieveld, met als ondertitel: ‘gezond, fit en slank met voeding’ haar aandacht.
8. Huppelend de zomer in met Lush voetverzorging
And now for something completely different. Vooral in de zomer is het tijd om je voeten nu echt uit hun winterslaap te halen. Niet alleen omdat je weer slippers en open schoenen gaat dragen, maar gewoon ook omdat ze het verdiend hebben! Wat Cecile superfijn vind is haar voeten lekker verwennen met de producten voor voetverzorging van Lush. Deze producten bestaan vrijwel helemaal uit natuurlijke ingrediënten, zijn niet op dieren getest en ruiken ook nog eens heerlijk.
9. 7 dagen koud douchen? Marjan ging de challenge aan!
Marjan is misschien meer een gemaksmens. Maar om als gemaksmens uit je comfortzone te komen heb je helemaal geen bungeejumptouw nodig. Je kunt veel dichter bij huis beginnen: onder de douche, een koude welteverstaan. Volgens Marjan pompt de adrenaline door je lijf!
10. Schone haren met poeder en zuur
Suzanne vertelt: “Van vroeger toen ik heel klein was, kan ik me herinneren dat ik haarwassen vreselijk vond; zeep in mijn ogen. Ik had een soort geel hoedje waar mijn haar op lag en wat als een soort gele rubber stralenkrans om mijn hoofd zat. Het stond vast schattig ;). Het hoedje heb ik maar even gebruikt, al snel leerde ik mijn ogen dichtdoen voor de shampoo. Grappig, dat leer je; je haar was je met shampoo, dan wordt het goed schoon, en daarna crèmespoeling, dan gaat het glanzen. Jaren gedaan, tot een klein jaar geleden, toen begon ik met mijn less waste challenge. Daar hoorde voor mij ook bij; geen nieuwe plastic flessen meer kopen, bestaande plastic flessen opmaken (en dan de plastic bak in) of weggeven en dus een alternatief zoeken voor onder andere shampoo, douchegel en conditioner. Daarnaast was ik wel toe aan wat minder ingrediënten in mijn haarwasmiddel, degenen die op een gemiddelde shampoo fles staan herken ik bijna allemaal niet, en dus geen idee wat ik in mijn haar smeer…”
11. Je haar verven met henna: hoe pak je dat slim aan?
Als je eenmaal in de magische wereld van henna stapt, zal je ontdekken dat internet vol staat met tips over hoe je je haar met henna zo rood mogelijk kunt maken. Maar wat Cecile met vallen en opstaan zelf heb moeten uitvogelen is hoe je het haar verven met henna eigenlijk slim aanpakt. Welke spullen heb je nodig, wat moet je wanneer klaarleggen en hoe overleef je een paar handen vol rood-groene blubber op je hoofd zonder dat je badkamer onder de rode spikkels komt te zitten? Inmiddels heeft ze ruim tien jaar ervaring met haar verven met henna. Tijd om haar stappenplan met jullie te delen.
12. Ecologisch handen wassen met Ecover handzeep
Cecile is eigenlijk van de zeepblokken, maar in de kraamweek na de geboorte van haar dochter moest er toch echt een pompje komen voor de kraamverzorgster. Toen merkte ze dat een pompje in deze periode ook z’n voordelen heeft. Met een baby op de arm is een zeepblok een stuk lastiger te hanteren. Toen de zeeppomp uit het kraampakket op was, ging ze op zoek naar iets nieuws. Als fan van de producten van Ecover was dat merk een logisch begin. Ecover heeft drie ‘smaakjes’ en haar huishouden testte ze elk een week lang.
13. Razoli 100% biologische scheerolie van Amanprana
Suzanne was meteen enthousiast toen we de Razoli scheerolie van Amanprana mochten testen. “Scheren vind ik altijd een behoorlijke klus, eigenlijk duurt het me vaak te lang. Zoals veel mensen heb ook ik vaak last van ingegroeide haartjes en irritatie na het scheren. Eerder hoopte ik dat dit probleem verholpen zou zijn door het gebruik van aleppo zeep. Helaas levert dit bij mij nog niet het gewenste resultaat op. Dus… nieuwe kansen met Razoli scheerolie.”
14. Amanprana oral & auris bij tand- en oorpijn
Op en af heeft Lies (regelmatig) ontstoken tandvlees, en de laatste tijd (tot haar irritatie) ook hoofdpijn. Ze is niet zo`n fan van pijnstillers en dergelijke, dus een test met een natuurlijk product kwam haar goed uit. AmanPrana Oral & Auris is 100% natuurlijk, bio en vegan.
15. Kruidenbalsem Rudolf! helpt je om vrijer te ademen
Haar hele huishouden was verkouden toen Cecile het aanbod kreeg om kruidenbalsem Rudolf! van Amanprana te testen. Sterker nog, Cecile kampte inmiddels al een tijdje met een chronisch verstopte neus, inclusief medisch gedoe daaromheen. Zou dit alternatief voor Vicks Vaporub, Luuf en elk beschikbaar merk neusspray dan eindelijk haar redding zijn?
16. Snel van je hoest af met do it yourself hoestdrank
Suzanne laat je zien hoe je zelf hoestdrank kunt maken met dennentopje, goudsbloem en thijm. Ze maakte de hoestdrank aan het eind van de zomer vorig jaar en hij is nog steeds prima. Samen met haar zelfgemaakte kruidenthee weet ze daarmee uit het grootste deel van de jaarlijkse hoest-snot-verkoudheids-bugs te blijven. Hopelijk helpt het jou ook!
17. 5 keer zonnen met natuurlijke zonbescherming
Als laatste tip een test van diverse merken natuurlijke zonbescherming. Iedereen weet dat het belangrijk is om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Ook op het gebied van zonbescherming valt er gelukkig inmiddels heel veel te kiezen aan producten met natuurlijke ingrediënten.
Marianne Cysouw
Geplaatst op 20:59h, 11 augustusJay! Ik heb nu ook al een paar maanden een mooncup en wat een heerlijkheid! Dat plakkerige, zweterige maandverband…
Cecile Bol
Geplaatst op 10:25h, 15 augustusYup!