Week lang alleen water drinken: ode aan ons kraanwater

Een terechte kritische noot hier en daar nagelaten, kunnen we in Nederland trots zijn op de kwaliteit van ons drinkwater. Het water dat bij ons uit de kraan komt is van zeer hoge kwaliteit en ook nog eens spotgoedkoop. Je bent eigenlijk gek als je in Nederland zonder echte reden mineraalwater drinkt. En zijn mensen niet sowieso gemaakt om water te drinken? Ik dronk een week lang alleen maar kraanwater. Zo goed als gratis en ook nog een 0 calorieën, glas na glas na glas.

Water is gezond (?)

Of eigenlijk, er zijn weinig andere dranken die niet in meerdere of mindere mate ongezond zijn. Ik hoef niks meer te schrijven over frisdrank en andere dranken met suiker, denk ik. Maar over vruchtensap, alcohol, melk, koffie en thee kun je ook hele discussies voeren. Groene thee is wellicht een uitzondering. En ja, gefilterd kraanwater is wellicht nog beter voor je. Water bevat geen calorieën en tast ook niet je gebit aan. En door voor kraanwater te kiezen, veroorzaak je geen berg aan plastic flesjes of andere verpakkingen. Laten we zeggen: kraanwater is de optimale keuze.

Een week lang water drinken

Het klinkt als de meest simpele uitdaging ooit, maar hoe moeilijk is het eigenlijk om een 7 dagen lang alleen maar kraanwater te drinken? Ik maak mij een beetje zorgen om het gemis van mijn dagelijkse kopje koffie. En hoewel ik de week slim gepland had rond verjaardagen en etentjes, zie ik nu toch een koffieafspraak in mijn agenda staan. Kortom, ik ben benieuwd hoe ik mij fysiek zal voelen én waar ik sociaal en cultureel tegenaan zal lopen.

Geld besparen met water drinken

Wat ik al wel kan uitrekenen is hoeveel geld ik zal besparen in deze week. Kraanwater is zo goed als gratis in Nederland. Terwijl mijn flesje wijn in het weekend toch heus wat kost en koffie is natuurlijk ook niet gratis. Ik maakte een overzichtje van wat ik normaliter drink in een week en wat mij dat zou kosten.

Drank Kosten per unit Aantal Totaal
Koffie €0,10 14 €1,40
Halve fles wijn €5,00 2,5 €12,50
Buiten de deur €3,50 1 €3,50
Fles Apfelschorle €1,00 1 €1,00
Halve pot thee €0,05 10 €0,50
Ranja €0,10 4 €0,40
Alcoholvrij bier oid €1,00 2 €2,00
      €21,30

Zoals je ziet gaan de kosten vooral in wijn en buiten de deur een drankje doen zitten. Dus als ik echt zou willen besparen, zou ik daar gewoon mee moeten stoppen. Maar stel dat ik helemaal op kraanwater over zou stappen, zou ik ruim 1.000 euro per jaar kunnen besparen.

De praktijk: een week lang kraanwater drinken

Maar dan nu de praktijk. Mijn eerste poging viel in het water (haha), omdat hij geheel toevallig samenviel met een flinke buikgriep of voedselvergiftiging. Ik moest op dag 4 toch echt wel gaan beginnen aan het drinken van ORS. Hè, verdorie, en ik zag er al een beetje tegenop… Dus maar weer een nieuwe week prikken.

Pas anderhalve maand later vond ik weer een week zonder verjaardagsfeestjes en andere sociale verplichtingen. Ik wil het wel een beetje simpel houden voor mijzelf namelijk. Maar toen zaten we middenin een verhuizing en had ik eigenlijk totaal geen zin in extra gedoe.

Poging drie vindt plaats in oktober. Bijna een half jaar na mijn eerste poging. Als ik mijn man de tweede ochtend koffie zie drinken, vraag ik mij wel even af waarom ik mijzelf dit aandoe. Maar over het algemeen valt het allemaal mee. Ik mis de cafeïne eigenlijk helemaal niet en dat zet wel te denken.

Wel kom ik erachter dat enkel water drinken gruwelijk saai is. Ik was dan ook blij dat de challenge op een gegeven moment weer afgelopen was. Punten die ik meeneem na deze uitdaging:

 • Ik voel mij veel lekkerder met slechts één kopje koffie in de ochtend in plaats van twee. Daarna een pot thee zetten bevalt mij beter dan nog een extra kopje koffie.
 • Ik blijf bij mijn ‘alleen alcohol in het weekend’ regime.
 • Water is op veel momenten prima. Ik hoef er niet altijd ranja of iets dergelijks van te maken. Ik denk dat ik veel vaker gewoon water zal drinken als ik dorst heb. 1000 euro zal ik niet besparen, maar wellicht wel een klein beetje.

Een leerzame uitdaging! Drink jij veel kraanwater?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
 • Avatar
  Marianne Cysouw
  Geplaatst op 04:27h, 10 oktober Beantwoorden

  Na mijn laatste zwangerschap heb ik nog steeds veel moeite om iets anders dan water te drinken. Dus ja. Er gaat een liter of 3 aan kraanwater per dag hier naar binnen.

  Ik moet hier in Utrecht altijd wel lachen als mensen Bar le Duc water kopen. Wat er uit de kraan komt is voor 99.9% uit dezelfde bron.

Geef een reactie