“Weet je nog een boek dat ik zou moeten lezen?” – 6 tips voor je leeslijst

Laatst werd een van ons tijdens een zakelijk gesprek verrast door een wel heel toffe vraag: “Weet je nog een boek dat ik zou moeten lezen?” En wat een goede vraag is dat eigenlijk! Ten eerste kom je door het antwoord heel wat te weten over de tipgever (vergelijkbaar met het snuffelen in iemands cd-kast of koelkast). Ten tweede zou het zomaar een boek kunnen zijn waar je zelf ook werkelijk wat aan hebt. We vroegen dezelfde vraag aan onze redactieleden. In dit overzicht de boeken die je echt zou moeten lezen volgens de schrijvers van Eigenwijs Blij.

Tuin smakelijk – Vera Greutink

Remi raadt je een boek over tuinieren en permacultuur aan. “Ongeveer een jaar geleden kwam ik in aanraking met het begrip ‘permacultuur’. Ik schreef daar al een keer een artikel over waarin ik uitleg wat permacultuur is. Permacultuur is een serie ontwerpprincipes voor een tuin, boerderij of kwekerij. Maar het kan ook veel breder gaan en een woning meenemen, al gaat het meestal over het verbouwen van groenten en fruit. Inmiddels ben ik vier boeken, meerdere online cursussen en twee korte cursussen verder en begin ik binnenkort aan een jaaropleiding Permacultuur Design Course waar ik in ruim 10 dagen alles van permacultuur en voedselbossen hoop te leren. Hoewel ik inmiddels vooral gegrepen ben door het boek Creating a Forest Garden van Martin Crawford (in ons klimaat is een bos de natuurlijke staat, alles wat je doet om geen bos te krijgen is dus veel werk, maar als je zorgt dat je bos vol eetbare planten en bomen staat, heb je met weinig werk veel te eten), denk ik dat het boek Tuin Smakelijk van Vera Greutink een stuk toegankelijker en toepasbaarder is voor veel mensen.”

Het grote vegetarische kookboek – diverse auteurs

Marianne is groot fan van Het grote vegetarische kookboek. “Het enige kookboek waarmee ik volledige en smakelijke vegetarische gerechten op tafel krijg, zonder zelf aan de receptuur te peuteren. Ik kan best zelf iets verzinnen, maar dat is niet het punt van een kookboek. Bovendien is er heel veel informatie over gebalanceerd eten zonder vlees. Zonder veroordelende toon en vooralsnog zonder misinformatie.”

Onder dieren – Ton Lemaire

Debbie kiest voor een nieuwe titel. “Ik heb een nieuwe, Onder dieren van Ton Lemaire. Voor een diervriendelijker wereld. Hagelnieuw en moddervet!”

Van peel tot evenaar, Antwerpen-Dakar per Vespa – Michael van Peel

De tip van Marlinde: “10.000 km op een 20 jaar oude Vespa in 15 dagen lijkt een behoorlijk eigenwijs reisje, niet eentje waar je per definitie blij van wordt, maar Michael (stand-up comedian) weet alles zó komisch en luchtig te omschrijven dat je na afloop van het boek zelf zo’n eigenwijs blije reis zou willen maken. Wellicht niet op een legergroene Vespa en wel met genoeg ‘steekpenningen’ voor alle controleposten onderweg.”

Niets verspillen doe je zo – Stephanie Araud-LaPorte

Volgens Suzanne: “Een boek wat ik zelf erg leuk en ontspannend vind. Wat mij betreft een aanrader voor de lijst.

Gratis geld voor iedereen – Rutger Bregman

Onze laatste leestip komt van Cecile: “In de afgelopen jaren heb ik heel wat boeken gelezen over het einde van het kapitalisme zoals we dat nu met z’n allen hebben ingericht. Tuurlijk, al die verworven welvaart is fijn, maar met de kennis van nu kan het systeem wel wat tweaks gebruiken. We hebben het goed, maar kan het nog beter? Rutger Bregman strooit met zijn boek ‘Gratis geld voor iedereen’ bijna nonchalant een handvol utopisch klinkende ideeën op tafel, zoals het basisinkomen, open grenzen en de sterk verkorte werkweek. En het mooie is: de praktijk lijkt ons te leren dat dit allemaal gewoon onder handbereik ligt. Het enige dat mist is politieke wil. Een boek dat iedereen zou moeten lezen, politici incluis.”

Genoeg te lezen in de donkere maanden dus! Welk boek zou jij onze lezers willen aanbevelen?

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
Geen reactie's

Geef een reactie