Welke groenten zijn in het seizoen? Test van de app ‘Froenten’

Wij verwende Nederlanders zijn er zo aan gewend; iedere dag zijn de schappen van onze supermarkten tot de nok toe gevuld met groenten en fruit van over de hele wereld. Maar wat als je bewuster wilt eten? Met groenten van het seizoen en dan ook nog het liefst lokaal geproduceerd? Niet iedere grotestadsbewoner is zo bevoorrecht als ik om een goede boerenmarkt of een groentenservice in de buurt te hebben waar je gemakkelijk seizoensgroenten en fruit kunt kopen. Dan zal je zelf de juiste keuze moeten maken in die overvolle supermarkt. Een goede app op je telefoon kan daarbij helpen. Daarom was ik heel blij dat ik voor Eigenwijs Blij de nieuwe app Froenten mocht testen.

Gratis app

Froenten is een sympathiek Vlaams initiatief. De gratis app (nu alleen nog beschikbaar voor Android telefoons) laat in één oogopslag zien welke groenten en fruit nu in het seizoen zijn én in België of ‘omstreken’ worden geteeld. Deze worden aangeduid met een groen duimpje. Groenten die net niet (meer) in seizoen zijn met een oranje duimpje en buiten seizoen met een rode duim. Wanneer je op het plaatje van de froente klikt, krijg je informatie over het betreffende product, bewaarinformatie en een aantal receptsuggesties. Klinkt goed en heel handig! Dat vraagt om een praktijktest.

app-froenten-screenshot

Andijvie en koolrabi

Ik heb zin in andijvie. Mijn gezond verstand zegt dat dit als vollegrondsgroente in juli wel in het seizoen moet zijn, maar ik besluit om het voor de zekerheid te controleren met de Froenten app. Hmm, vreemd, andijvie staat niet in de lijst. Dan maar de zoekfunctie gebruiken. Ook hier wordt andijvie niet gevonden. Ik krijg een blanco scherm. Dit kan komen omdat de app nog maar net bestaat en nog niet alle groenten en fruit erin zijn verwerkt, of het komt omdat andijvie niet zo’n populaire groente is in België. Desalniettemin vind ik het vreemd.

Een koolrabi salade dan? Nee, koolrabi komt ook niet voor in de app. Is dit misschien ook een groente die niet in Vlaanderen geteeld wordt? Ik besluit het nogmaals te checken in de app en kijk nu eens bij de recepten. Wat schetst mijn verbazing? Daar vind ik ineens wel een recept voor andijvie met groen duimpje en een recept voor koolrabi met een rode duim. Vreemd, want in verschillende andere groentekalenders, zoals op de sites van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren en Milieucentraal en ook hier op Eigenwijs Blij, staan andijvie en koolrabi gewoon in de lijst van juli.

Nog te veel kinderziektes

Dit maakt dat ik – hoewel ik het initiatief heel sympathiek vind – de app niet echt serieus kan nemen. Maar het idee van zo’n handige koophulp op je telefoon is wel heel goed. Ik ga zeker op zoek naar een alternatief of kom op een later tijdstip terug bij Froenten wanneer de kinderziektes uit de app zijn gehaald. Wil je zelf de Froenten app proberen? Ga dan naar de Facebookpagina van Froenten en klik op de knop ‘App gebruiken”.

Avatar
Miriam Monster

Foodblogger, kook-docent, echtgenote, vriendin, zus, dochter en Rotterdammert. In het dagelijks leven ook nog online marketeer bij Holland Watch Group. Ervan overtuigd dat als we allemaal vanuit positiviteit een stapje doen het leven een stuk leuker wordt!

2 Reactie's
  • Avatar
    Remi van Beekum
    Geplaatst op 14:20h, 22 juli Beantwoorden

    Jammer van de uitvoering. Het is inderdaad een goed idee. Want seizoensgroente is hartstikke duurzaam (want doorgaans niet uit een verwarmde kas of van ver weg) en ook nog eens veel goedkoper. Hopelijk ontwikkelen ze verder en komt er straks een betere versie.

  • Avatar
    Emiel De Spiegeleer
    Geplaatst op 20:02h, 01 september Beantwoorden

    Beste Miriam,

    Ik ben op de hoogte van het probleem en werk eraan. In tussentijd is koolrabi, samen met vele andere groenten, toegevoegd, en langzaam maar zeker probeer ik nog groenten en fruit toe te voegen. Bedankt om een artikel aan de app te wijden.

    Emiel De Spiegeleer
    Ontwikkelaar van Froenten

Geef een reactie