25 okt Welke impact heeft jouw jeans op de aarde?
Hoe kunnen we deelnemen aan de duurzame mode revolutie? Iedereen draagt jeans/spijkerbroeken – het is een gewaagde uitspraak, maar eentje die niet ver van de waarheid staat. De meeste mensen dragen wel denim/spijkerstof in hun dagelijks leven en de vraag naar goedkope jeans is nog nooit zo hoog geweest als nu. Maar weten we eigenlijk wel wat voor consequenties aan het kopen van deze ‘fast fashion’ jeans zitten?
De katoenindustrie is een van de grootste industrieën in de wereld en produceert ongeveer 23 duizend ton per jaar. Katoen is een zeer dorstig en moeilijk gewas, dus om de vraag bij te houden gebruiken sommigen boeren pesticiden en chemicaliën om de oogst sterker te maken – waardoor dit een van de meest water consumerende en vervuilende industrieën ter wereld is.
Jammer genoeg stopt het hier niet bij. Bij het maken van ruwe katoen in denim en daaropvolgend in jeans, zijn veel verschillende tussenstappen nodig. Eerst en vooral moet het garen worden ingekleurd met een indigo kleurstof (klassieke blauwe kleur), die het milieu zwaar belast door het gebruik van veel water en chemicaliën.
Als een bedrijf een specifieke look wil hebben op hun jeans, zoals versleten, gebleekt of andere kleuren verschillen, zijn er veel mogelijkheden om dit te bereiken en de meeste hebben een aantal problemen. De meest schadelijke is het bleekproces, dat niet alleen een hoop water gebruikt, maar ook zeer schadelijk kan zijn voor de werknemers die met de chemicaliën in contact komen.
Dus hoe veranderen we dit? We hebben een grote verantwoordelijkheid als consument om te eisen dat de kledingbedrijven over de hele wereld ernaar streven om het beter te doen. We zien elke dag nieuwe technologieën die het proces kunnen helpen verbeteren. Katoentelers voorlichten over de gevaren van te veel water en het gebruik van pesticiden, en hen betere zaai-alternatieven of andere manieren bieden om insectenplagen te bestrijden.
Deze infographic biedt een duidelijke schets van het proces voor het maken van spijkerbroeken, evenals suggesties over hoe je je gewoontes als consument kunt veranderen om een duurzamere jeansindustrie te ondersteunen, zoals onder andere:
- Controleer de materialen: zoek naar biologisch katoen, recyclebare of hernieuwbare materialen.
- Zoek een lijst met merken die transparant zijn in de Notmystyle-app. Of vind een lijst met de meest duurzame jeansmerken in Rankabrand.
- Koop lokaal: kleding die wordt geproduceerd dicht bij de plaats waar het wordt verkocht betekent minder CO2 in het transport.
- Was zo min mogelijk!
- Gooi je jeans niet weg als het kapot gaat – Upcycle het of doneer het aan goede doelen.
Een grotere variant van de infographic in hogere resolutie? Bekijk de infographic hier.
Eenmalige gastbijdrage van ShopAlike.
Geen reactie's